Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
ADER
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2009, o 13:39

Borówka amerykańska

Post »

poznam opinie chodowców borówki amerykańskiej na temat załażenia plantacji
ana455
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 wrz 2009, o 22:00

Post »

jeśli chodzi o pH dla borówki to musi ono wynosić od3,5 do 4,5 to najlepsze pH dla nich a co do nawożenia to można je nawozić dopiero po dwóch tygodniach od posadzenia .
P.S. Przy zakupie borówki należy zapytać czy były już nawożone jeżeli tak to nie nawozimy ich bo można przesadzić. pozdrawiam
jacek156
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2009, o 17:22

Moja borówka ma siwo-czerowne liscie.

Post »

Mam pytanie czy ktos może mi pomóc??? Wsadziłem borówke amerykańską jesienia tamtego roku(2008) w kwaśnym torfie,admiana EARLIBLUE i na wiosne dosadziłem tę sama odmiane ale wymieszałem ziemię torfową z kawśnym torfem,borówka sadzona na wiosnę od około 2 tygodni nabrala wręcz siwo-czerwonego koloru. Prosze o pomoc, z góry dzięki...
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

to znaczy teraz nabrala tej barwy :idea: :wink: Jak taki : http://homepage.mac.com/ldr/seasons/200 ... mbosum.jpg to wszystko jest OK one tak mają jesienią :wink:
jacek156
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2009, o 17:22

Post »

dzięki troche się uspokoiłem
Kuba001
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 17:18

Post »

Swagman pisze:to znaczy teraz nabrala tej barwy :idea: :wink: Jak taki : http://homepage.mac.com/ldr/seasons/200 ... mbosum.jpg to wszystko jest OK one tak mają jesienią :wink:
kamień spadł mi z serca, a już myślałem, że moje borówki też coś złapały.
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dokupiłam jeszcze dwie ale miały być 4 a są 3 Mój M skosił jedną (jak zwykle) przyznał się.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz.(06.05-....

Post »

W paździeniku posadziłem 3 krzewy borówki wysokiej w specjelnie przygotowane dołki o średnicy 90 cm i głębokości 35 cm. Na dnie każdego dołka wykopałem na środku dodatkowo cylindryczny dołek o głębokości ok. 20 cm na drenaż ze żwiru. Dołki wyłożyłem folią ponacinaną nożem na spodzie, tak zby odseparować się od podłoża macierzystego, którego pH wynosi 7.0. Do każdego dołka wsypałem po 210 l mieszanki z torfu kwaśnego i podłoża dla roślin kwaśnolubnych.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Folia wystaje trochę ponad poziom gruntu, więc nie powinno następować spływanie wody z otaczającego terenu, co podnosiłoby pH.
Tomek
lukasz4511
100p
100p
Od: 5 mar 2009, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz.(08.2008-....

Post »

Witam! Mam pytanie: czy borówka może rosnąć na zachodniej stronie domu?
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Borówka amerykańska - 2cz.(06.05-....

Post »

zelwi pisze:W paździeniku posadziłem 3 krzewy borówki wysokiej w specjelnie przygotowane dołki o średnicy 90 cm i głębokości 35 cm. Na dnie każdego dołka wykopałem na środku dodatkowo cylindryczny dołek o głębokości ok. 20 cm na drenaż ze żwiru. Dołki wyłożyłem folią ponacinaną nożem na spodzie, tak zby odseparować się od podłoża macierzystego, którego pH wynosi 7.0. Do każdego dołka wsypałem po 210 l mieszanki z torfu kwaśnego i podłoża dla roślin kwaśnolubnych.
.........

Folia wystaje trochę ponad poziom gruntu, więc nie powinno następować spływanie wody z otaczającego terenu, co podnosiłoby pH.
No jestem w szoku .. takie profesjonalne przygtoowanie podłoża dla borówek ;:138
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01

Post »

Mam pytania :) Czy te 35cm głębokosci dołka borówce wystarczy? Czy lepiej posadzić kilka krzaczków we wspólnym dole (wiecej potencjalnego miejsca dla korzeni) czy dla każdego z osobna robić "donicę' (żeby sobie nie wchodziły w paradę)? Czy folia jest konieczna? U mnie na działce wprawdzie gleba jest przepuszczalna, do tego generalnie sucho, ale boję się, żeby taka borówka nie 'stała' w wodzie (a może jednak ona to lubi?)? Myślałam o agrowłókninie, może nawet podwójnie złożonej, bo jak przyuważyłam nie jest tak, ze agrowłóknina jest od razu całkowicie przepuszczalna, woda potrafi chwilę w niej stać. W połączeniu z torfem i odpowiednią ziemią chyba powinno spełniać swoje zadanie...? Czy jednak lepiej podziurawiona folia?
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01

Post »

Mam jeszcze jedno pytanie: czy do takiego dołka trzeba wsypywać w całości nowe, specjalnie przygotowane podłoze czy np. torf można wymieszać z rodzimą glebą i ewentualnie dodatkowo zakwasić siarką? U nas pH gleby w granicach do 6, oprócz chwastów nic tam od wielu lat nie rosło, ziemia z wyglądu bardzo ładna. Wszystko co do tej pory posadzilismy (niestety minęło raptem pół roku od posadzenia więc nic nie można stwierdzić) sadziliśmy wprost do rodzimej ziemi, obkladając jedynie to co można było czyli drzewka świeżym obornikiem.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Korzenie rosną płytko, są delikatne i cienkie.Jeżeli masz glebę przepuszczalną i o niskim poziomie wód gruntowych, to głębiej nie musisz kopać bo nie musisz dawać drenażu. Każdy krzaczek lepiej jest posadzić osobno(lepiej rośnie).Folia jest potrzebna na gleby o dużym pH i zwięzłych, ciężkich, aby oddzielić się od niej, ale tylko boki dołka,żeby woda podczas ulewy wniknęła w głąb gleby. Borówka lubi glebę próchniczą przepuszczalną o pH 3,5-4,5, wilgotną ale nie mokrą i miejsce nasłonecznione, i zaciszne. Rodzimą glebę możesz zmieszać z torfem wysokim(pH,3-4) i sprawdzić wtedy pH. W razie potrzeby zakwasić. Po posadzeniu obsypać przerobionymi trocinami lub korą z drzew iglastych. Sadzimy w rozstawie około 1m zależy to od odmiany i około 2-2,5m między rzędami. Dowiedziałem się, że dobry wpływ na borówkę ma mikoryza w tym roku podam ją swojej borówce. Zauważyłem że podlanie borówki siarczanem magnezu rozpuszczonym w wodzie, bardzo szybko zakwasza glebę. Po 2-3 dniach widać to na liściach rośliny.
wodnik
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”