Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli to są skoczogonki takie małe białe skoczki :D To nic mu nie będzie ,ale jeżeli ziemióry to trzeba walczyć bo zjedzą go od korzeni. Moim zdaniem papirus powinien mieć dużą doniczkę mój np. rośnie w akwarium ma ze 3 lata i jest mu dobrze. Codziennie wlewam w niego ok pół litra wody a wygląda tak:

Obrazek

Druga opcja jest taka ,że to kwitnienie strasznie osłabiło roślinę ,a teraz wymaga wręcz idealnych warunków bytowych ,aby wrócić do siebie :wink:
x_P-42
---
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swojego trzymam w dużej szklanej bani, wypełnionej grubym żwirem i wodą.Żwir jest po to, by papirus był stabilny. Mój egzemplarz w życiu nie widział ziemi a rozrasta się jak wariat :(
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ponieważ od niedawna jestem posiadaczką dość ładnego ( jak mi się wydaje) papirusa , poczytałam sobie wszystko, co tu napisaliście o jego uprawie. Rośnie w donicy bez otworu odpływowego, na dnie ma 2cm.warstwę keramzytu. Bardzo obficie go podlewam, często spryskuję, zasilam Biohumusem. Mieszka w łazience , gdzie jest dość wysoka wilgotność powietrza.

Obrazek

To CYPERUS ALTERNIFOLIUS " GRACILIS" vel CIBORA ZMIENNA ( CIBORA ILVOLUCRATUS)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witajcie
Marzył mi się taki najzwyczajniejszy, ale nie było, więc kupiłam Cyperus Perkamentus

Obrazek

Doniczka stoi w łazience. Czy dużo podlewać, czy przesadzić go , jeśli tak to do jakiej najlepiej ziemi?
Troszkę mi się nie podoba, że na 1 odnodze u samej nasady zobaczyłam białą pleśń...Poradźcie proszę, co dalej, aby mi nie zmarniał :?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jeśli przeczytasz ten wątek od początku ( a warto) znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

evluk niestety ten papirus jest moją klęską , kupiłam i o dziwo przelałam , wydaje mi się że ta odmiana ma inne wymagania niż ten najczęściej spotykany :roll:
Poszukam w necie jakichś informacji , jak znajdę coś istotnego to ci dam znać :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie.... Ja tez myślałam,że lubi wodę, ale w tym przypadku to niekoniecznie musi tak być.... mam wrażenie, że dołem roślinki wyglądają jakby gniły. :cry:
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p

Post »

Moje żółkły od dołu a potem zasychały aż pewnego dnia już nie miał żadnego pióra :cry:
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Re: Papirus

Post »

mam pytanie...czy papirusy mogą mieć z wiekiem grubsze liście bo dostałem 2 gałązki a listki są bardzo cienkie i sie zastanawiałem czy się powiększą ... :( :(
Pozdrawiam Filip
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27

Post »

moim zdaniem sa różne odmiany-ja mam taki z cienkimi listkami i choc cały czas stoi w wodzie ma tak do metra wys,znajoma ma podobnego wzrostem ale listki bardzo szerokie, a kolega ma z kolei takiego ok.2,5metra, stoi pod oknem dachowym i zajmuje kawał poddasza.....
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

To prawda , jest kilka odmian papirusa ;:108 , poza tym zauważyłam że młoda roślinka wypuszcza parasolki z cienkimi listkami , a czym roślinka starsza tym listki na parasolkach są grubsze i szersze.
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
pati000
500p
500p
Od: 28 maja 2009, o 16:50
Kontakt:

Post »

Pochwalę się moim maleństwem, bo nie mogę się powstrzymać :heja

Obrazek

Teraz pytanie: Jak widzicie ta podstawka jest troszkę duża. Wiem, że papirus potrzebuje duuuuużo wody, ale jak będę cały czas trzymać pełną podstawkę wody - on mi przypadkiem nie zacznie gnić? Dziękuję z góry za odpowiedź :D
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p

Post »

Na dzień dzisiejszy moje papiruski wyglądają tak :

Obrazek

Obrazek

Ten pierwszy ma miesiąc może dwa a ten drugi z 5 lat ale ostatnio go podsuszyłam i trochę zbiedniał. Mam też jeszcze taką niższą krzaczastą odmianę ale też ciekawie nie wygląda , jakoś sobie z nią poradzić nie mogę choć mamie taki sam świetnie rośnie :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”