Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli to są skoczogonki takie małe białe skoczki To nic mu nie będzie ,ale jeżeli ziemióry to trzeba walczyć bo zjedzą go od korzeni. Moim zdaniem papirus powinien mieć dużą doniczkę mój np. rośnie w akwarium ma ze 3 lata i jest mu dobrze. Codziennie wlewam w niego ok pół litra wody a wygląda tak:
Druga opcja jest taka ,że to kwitnienie strasznie osłabiło roślinę ,a teraz wymaga wręcz idealnych warunków bytowych ,aby wrócić do siebie
Druga opcja jest taka ,że to kwitnienie strasznie osłabiło roślinę ,a teraz wymaga wręcz idealnych warunków bytowych ,aby wrócić do siebie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ponieważ od niedawna jestem posiadaczką dość ładnego ( jak mi się wydaje) papirusa , poczytałam sobie wszystko, co tu napisaliście o jego uprawie. Rośnie w donicy bez otworu odpływowego, na dnie ma 2cm.warstwę keramzytu. Bardzo obficie go podlewam, często spryskuję, zasilam Biohumusem. Mieszka w łazience , gdzie jest dość wysoka wilgotność powietrza.
To CYPERUS ALTERNIFOLIUS " GRACILIS" vel CIBORA ZMIENNA ( CIBORA ILVOLUCRATUS)
To CYPERUS ALTERNIFOLIUS " GRACILIS" vel CIBORA ZMIENNA ( CIBORA ILVOLUCRATUS)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witajcie
Marzył mi się taki najzwyczajniejszy, ale nie było, więc kupiłam Cyperus Perkamentus
Doniczka stoi w łazience. Czy dużo podlewać, czy przesadzić go , jeśli tak to do jakiej najlepiej ziemi?
Troszkę mi się nie podoba, że na 1 odnodze u samej nasady zobaczyłam białą pleśń...Poradźcie proszę, co dalej, aby mi nie zmarniał
Marzył mi się taki najzwyczajniejszy, ale nie było, więc kupiłam Cyperus Perkamentus
Doniczka stoi w łazience. Czy dużo podlewać, czy przesadzić go , jeśli tak to do jakiej najlepiej ziemi?
Troszkę mi się nie podoba, że na 1 odnodze u samej nasady zobaczyłam białą pleśń...Poradźcie proszę, co dalej, aby mi nie zmarniał
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papirus
mam pytanie...czy papirusy mogą mieć z wiekiem grubsze liście bo dostałem 2 gałązki a listki są bardzo cienkie i sie zastanawiałem czy się powiększą ...
Pozdrawiam Filip
moim zdaniem sa różne odmiany-ja mam taki z cienkimi listkami i choc cały czas stoi w wodzie ma tak do metra wys,znajoma ma podobnego wzrostem ale listki bardzo szerokie, a kolega ma z kolei takiego ok.2,5metra, stoi pod oknem dachowym i zajmuje kawał poddasza.....
- Mama Aguni
- 1000p
- Od: 31 mar 2009, o 11:48
To prawda , jest kilka odmian papirusa , poza tym zauważyłam że młoda roślinka wypuszcza parasolki z cienkimi listkami , a czym roślinka starsza tym listki na parasolkach są grubsze i szersze.
Na dzień dzisiejszy moje papiruski wyglądają tak :
Ten pierwszy ma miesiąc może dwa a ten drugi z 5 lat ale ostatnio go podsuszyłam i trochę zbiedniał. Mam też jeszcze taką niższą krzaczastą odmianę ale też ciekawie nie wygląda , jakoś sobie z nią poradzić nie mogę choć mamie taki sam świetnie rośnie
Ten pierwszy ma miesiąc może dwa a ten drugi z 5 lat ale ostatnio go podsuszyłam i trochę zbiedniał. Mam też jeszcze taką niższą krzaczastą odmianę ale też ciekawie nie wygląda , jakoś sobie z nią poradzić nie mogę choć mamie taki sam świetnie rośnie