Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Juka wymaga miejsca najbardziej suchego i nasłonecznionego , ziemi przepuszczalnej, bez zastoin wody, zasadowej.
Więc może Waszym jukom nie odpowiada stanowisko lub gleba?
Każdej wiosny podsypuję garść lub dwie dolomitu i jedną azofoski i to wystarcza na cały sezon.
Faktycznie rozeta z której wyrósł pęd kwiatostanowy zamiera ,najczęściej w następnym roku,choć zdarza się ,że bezpośrednio po kwitnieniu .
Wiosną podczas czyszczenia z suchych i zniszczonych liści po prostu ją wykręcam ,
usunięcie tej rozety przy tak dużym skupisku jak ja mam , jest raczej kłopotliwe ale daje się. Myślę,że zakwitnąć powinien już 3 letni okaz juki.
Oczywiście możesz rozsadzać wiosną, uważaj bys dokładnie wykopała bo nawet z najmniejszego pozostawionego kłącza wyrośnie Ci nowa rozeta.
Więc może Waszym jukom nie odpowiada stanowisko lub gleba?
Każdej wiosny podsypuję garść lub dwie dolomitu i jedną azofoski i to wystarcza na cały sezon.
Faktycznie rozeta z której wyrósł pęd kwiatostanowy zamiera ,najczęściej w następnym roku,choć zdarza się ,że bezpośrednio po kwitnieniu .
Wiosną podczas czyszczenia z suchych i zniszczonych liści po prostu ją wykręcam ,
usunięcie tej rozety przy tak dużym skupisku jak ja mam , jest raczej kłopotliwe ale daje się. Myślę,że zakwitnąć powinien już 3 letni okaz juki.
Oczywiście możesz rozsadzać wiosną, uważaj bys dokładnie wykopała bo nawet z najmniejszego pozostawionego kłącza wyrośnie Ci nowa rozeta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Są Yuccki o róznych formach . Różnorodna wielkość i szerokość liści a także kolorystyka odm. Yucca filamentosa Golden Sword posiada liście żółte w środku na zewnątrz zielone. Kwitnie na biało. Yucca karolińska także jest duża ale wymaga dobrego dokarmiania i podlewania zwłaszcza na ziemi piaskowej.
jarek
jarek
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Traktując starą część preparatem Roundaup zlikwidujesz całą roślinę.Chyba ,że oto Ci chodzi.LaPasion pisze:Dziękuję za odpowiedź myślę , że ciężko będzie mi wykręcić tą starą :/ ale spróbuję... jak odbije trzeba będzie potraktować rundupem ;/
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moze nie na temat ale:
http://www.we-dwoje.pl/jukka;-;lekarstw ... ,9029.html
http://www.we-dwoje.pl/jukka;-;lekarstw ... ,9029.html
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jukka nie lubi wody w rozetach liściowych dlatego wskazane jest wiązanie wszystkich liści na zimę. Należy także związane liście przywiązać do palika, bo w czasie silnych wiarów w zimie może ją wyłamać. Jukka potrzebuję dobrze przepuszczalnego podłoża i głęboko uprawionego ze względu na długi palowy korzeń. Nie miałem przypadku by jukka nie zakwitła w drugim roku po posadzeniu.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz