Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- pawels23
- 200p
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Lawenda
Dwa pytania:
1. Mam w ogrodzie ziemię gliniastą. Czy przed posadzeniem lawendy wymieszać ją z dużą ilością piasku? Czy to jej wystarczy?
2. Miałem nadzieję na okazały krzaczek, a tu się okazuje że kupiłem odmianę "Dwarf blue" - karłową. Czy ktoś ją posiada - jak duża rośnie?
1. Mam w ogrodzie ziemię gliniastą. Czy przed posadzeniem lawendy wymieszać ją z dużą ilością piasku? Czy to jej wystarczy?
2. Miałem nadzieję na okazały krzaczek, a tu się okazuje że kupiłem odmianę "Dwarf blue" - karłową. Czy ktoś ją posiada - jak duża rośnie?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Powinno wystarczyć takie wymieszanie. Daj trochę kompostu, aby start miała ładny, a glinki powinno być malutko. Lawenda nie lubi mieć zbyt mokro i ciężko
Nie zapomnij o przycinaniu.
Nie zapomnij o przycinaniu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Lawenda
U mnie na glinie nie rosła, nawet wymieszanej z pisakiem. W chwili obecnej rośnie pod ścianą południową na podniesionej rabacie z drenażem pod spodem. Ziemia jest tam bardzo lekka, właściwie to piach zmieszany ze starym tynkiem, ma nad sobą okap dachu więc nie jest zalewana. Polecam jeszcze dodanie dolomitu a jako drenażu można użyć grysu wapiennego, lawenda lubi zasadową glebę a gliniaste zazwyczaj są obojętne lub kwaśne.pawels23 pisze:Dwa pytania:
Można na takiej grządce uprawiać też sporo innych roślin, chociażby szałwię lekarską i jej odmiany Salvia officinalis. U mnie pięknie tam rosną też jednoroczne szałwie. Rośliny przetrwały nawet bardzo mroźną zimę.
Pozdrawiam, Marta
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście - zwłaszcza druga część tego zdania jak najbardziej ma sens. pawels23 napisał wyraźnie, że ma glebę gliniastą, z własnego doświadczenia wiem że na glinie piasek pod lawendę to za mało. Tyle, że ja mam miejscami taką glinę, ze można z niej garnki lepić. Tutaj na pogórzu to norma. Z czasem zauważyłam, że dla niektórych roślin zabójcza jest nie tyle niższa temperatura co właśnie zalewanie korzeni. Kiedyś w "Świecie ogrodów" Geoff Hamilton pokazywał jak przygotować gliniastą glebę pod lawendę: 1/3 rodzimej ziemi + 1/3 drobnego żwiru +1/3 piasku, dokładnie to zmieszać i można sadzić;)
Pozdrawiam, Marta