Pierwszy storczyk

Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwszy storczyk

Post »

Iwonko za fotki podłoża duży ;:196 :D
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p
Od: 8 wrz 2010, o 16:14

Post »

Petro w tym podłożu są takie kuleczki (to chyba jest keramzyt) oprócz kory, też mam wziąć ich dużą ilość razem tymi największymi kawałkami?
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Te kuleczki też weź, wybierz dużo takich sporych kawałków to podłoże dzięki nim się rozluźni
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p

Post »

Mam nadzieję, że nic się nie stanie, bo jak go tak wyciągałam, to wyglądał na takiego biednego, lichutkiego :( .
Na dole są kamyczki a później starałam się wyszukać największe kawałki plus te kuleczki. Aż się boję...

Obrazek Obrazek Obrazek
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

No super, teraz cieplutkie i jasne miejsce dla niego i Trzymam kciuki, korzonki które mu zostały są w dobrym stanie i ma ich mimo wszystko sporo, powinien szybko ruszyć z nowymi

jakbyś nie była pewna czy podłoże już wyschło to lepiej jeszcze odczekaj z 2 lub 3 dni i dopiero podlej
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p

Post »

Nie dziękuję Petro żeby nie zapeszyć ;:108
Ale masz rację, zaczekam tak do piątku i wtedy go podleję pierwszy raz. :)
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Petra pisze:orchidshop to po polsku orchidsklepik, takie jest tłumaczenie na polski

nie zaszkodzi, zrobisz to delikatnie i będzie okey, to dla jego dobra, nie chciałabym by znowu korzonki zaczęły gnić, sama czasami po 3 razy wyciągam bo mi coś nie pasuje
Ja mam inne podłoże niż to, co pokazałaś. Jest narysowany na nim Phal. bellina i pisze orchidshop, a jak dla mnie jest to coś innego niż orchidsklepik. Mam też w domu podłoże z prawdziwego orchidsklepiku, kupione na wystawie.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Dusiu to może to nie jest to podłoże, wiem od znajomych co kupują w LM że kupują tam podłoże z OS, może u Ciebie go nie mają i to jest inne a może OS na potrzeby LM produkuje inną mieszankę nie pod jego typową polską nazwą tylko właśnie pod nazwą Orchidshop, wiem że firmy produkują coś specjalnie dla sklepów i nie są to produkty pod ich nazwą tylko pod nazwą tego sklepu
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

W środku to podłoże jest podobne, ale z całą pewnością nie widziałam nigdy w LM podłóż takich jak pokazałaś, z napisem "orchidsklepik" i z takim rysunkiem na opakowaniu. Jest tylko to z Phl. belliną, a oprócz tego te tandetne podłoza w kolorowych workach, składające się głównie z torfu i paru kawałeczków kory (i czasami pleśki).
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p

Post »

Hejka ;:7
Jak na razie cisza u mnie, nic się nie dzieje, ale korzenie w środku jak widzę są takie przesuszone (podlewałam w piątek) i takie drętwe się zrobiły po tym przesadzeniu, a na doniczce osadza się taka jakby para, jakby ona wciąż była mokra. :roll:
Magda
Awatar użytkownika
sama
500p
500p

Post »

Magdo bo w doniczce jest wilgotno. A korzonki jaki kolor mają?
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p

Post »

Korzonki są zielonego koloru, ale wyglądają mi na takie suche, od momentu jak włożyłam do podłoża i jeszcze jak wyciągałam drugim razem.
Magda
Awatar użytkownika
sama
500p
500p

Post »

Skoro zielone to nie suche - suche są srebrzyste
Ale zawsze możesz wstawić fotkę to pewnie Petera czy inna doświadczona osóbka napisze co i jak :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”