Działka korzo_m cz. 4
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka korzo_m cz. 4
Iwonko do robienia zdjęć to zakładam okulary, ale jeszcze dużo mi brakuje do profesjonalizmu, ale staram staram się. Już myślałam ,że ten tydzień pogodowo będzie optymistyczny, no myliłam się bardzo rano termometr niezmiennie pokazywał -10st, a miało być -5 st
U nas śnieg wczoraj stopniał, jeszcze zostały małe place od strony północnej.
Agness moje ranniki też zabrały się za wychodzenie na początku lutego, póżniej śnieg przypruszył, widać że nic im nie jest po tych dwóch tygodniach przymrozków. Także nie potrzebnie się martwisz, przecież są to kwiaty wytrzymałe na kaprysy zimowej pogody
A mnie się wydaje, że tego roku mam mało nasion chyba powoli przyszedł rozsądek. W poprzednich sezonach wiele nasion mnie zawiodło, nie wszystkie roślinki sprawdziły się na moich piaskach.
U nas śnieg wczoraj stopniał, jeszcze zostały małe place od strony północnej.
Agness moje ranniki też zabrały się za wychodzenie na początku lutego, póżniej śnieg przypruszył, widać że nic im nie jest po tych dwóch tygodniach przymrozków. Także nie potrzebnie się martwisz, przecież są to kwiaty wytrzymałe na kaprysy zimowej pogody
A mnie się wydaje, że tego roku mam mało nasion chyba powoli przyszedł rozsądek. W poprzednich sezonach wiele nasion mnie zawiodło, nie wszystkie roślinki sprawdziły się na moich piaskach.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko obiecywałam sobie, ze siać nie będę, ale.............. to tylko czcze gadanie nasiałam i jeszcze będę siać jedynie w tym roku twardo nie wprowadziłam wiosny do domu a mianowicie nie kupiłam żadnego kwitnącego kwiatka, powiedziałam na chcę do ogródka tam się czuję wolna jak ptak, pozdrawiam
- korzo_m
taro dobrze, że masz silną wolę. Ja wczoraj juz dyskutowałam z mężem na temat wniesienia stołu do pokoju, bo na parapecie brak miejsca. Ja oprócz kwiatów, które w tym roku mam wysiane w minimalnych ilościach sieję pomidorki i paprykę (sadzonkami dzielę się z siostrą ) więc jak popikuję są to hurtowe ilości, wtedy mam problem gdzie doniczki ustawić . Jeden pokój po prostu służy za szklarnię a jak zaczynam w ciepłe dni wynosić i wnosić sadzonki do wietrzenia to zajmuje mi to bardzo dużo czasu, nie mówiąc o podlewaniu. No , ale dwa- trzy miesiące można to jakoś przeżyć.
A jeżeli chodzi o kwitnące w doniczkach mam ich kilka
A jeżeli chodzi o kwitnące w doniczkach mam ich kilka
Ja chyba cebulki rannika wsadziłam do góry nogami. Dla mnie to czarne bulwki.
pozdrawiam
pozdrawiam
- korzo_m
renim jak kupowałam cebulki ranników to od pana sprzedającego dostałam dokładną instrukcję jak je mam posadzić, dobrze że mi wytłumaczył bo na pewno popełniłabym błąd. Poczekaj Twoje ranniki na pewno jeszcze wyjdą, u mnie to trochę za wcześnie się pokazały, ale ja mam ziemię piaszczystą szybko nagrzewajacą się wystarczy słoneczko, plusowa temperatura i wszystko rośnie. Gorzej jak są przymrozki, które ostatnio nie odpuszczają, roślinki wtedy mam takie skulone.
- korzo_m
Igorze dzięki, takich informacji właśnie mi trzeba było, muszę dobrze się w nich rozczytać.
Jak kilka lat temu kupowałam od pana hobbysty- kolekcjonera ranniki to mi powiedział : "Nie ma pani tych kwiatów, czyli pani w ogródku nic nie ma" Byłam bardzo zaskoczona jego stwierdzeniem, bo kwiatów rosło u mnie ogrom, ale faktycznie takich wcześniaków o tak pięknym kolorze nie miałam. Dziś stwierdzam, że warto było kupić, chociaż cena za miniaturowe cebulki nie była mała (pamiętam kupiłam ich tylko 5 szt)
Ja myślę ,że w przyszłym tygodniu będzie lepsza pogoda, więc mam nadzieję że zacznie wychodzić więcej roślinek.
Jak kilka lat temu kupowałam od pana hobbysty- kolekcjonera ranniki to mi powiedział : "Nie ma pani tych kwiatów, czyli pani w ogródku nic nie ma" Byłam bardzo zaskoczona jego stwierdzeniem, bo kwiatów rosło u mnie ogrom, ale faktycznie takich wcześniaków o tak pięknym kolorze nie miałam. Dziś stwierdzam, że warto było kupić, chociaż cena za miniaturowe cebulki nie była mała (pamiętam kupiłam ich tylko 5 szt)
Ja myślę ,że w przyszłym tygodniu będzie lepsza pogoda, więc mam nadzieję że zacznie wychodzić więcej roślinek.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Według pana hobbysty, to w moim ogrodzie...pustki, bo ja ranników nie mam
- korzo_m
Tak Iwonko masz pustki jak ja wczesniej jesienią porozgladaj się za ich cebulkami.
Moje ranniki nie wyjdą, bo sadziłam je ze cztery lata temu, potem się zraziłam do nich, ale przywrócę je do łask, skoro ogród bez nich to nie ogród.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 26 lut 2011, o 17:31
ładnie
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko wreszcie złapałam trochę wolnej chwili i w te pędy do Ciebie aby nadrobić co nieco ale ... smutno mi się zrobiło bo ja też nic nie mam w ogrodzie bo rannikami nigdy się nie interesowałam...
Dla mnie kwitną zbyt wcześnie, to okres kiedy od czasu do czasu jesteśmy na działce, owszem ogrody przy domu jak najbardziej.
Piękna wiosna u Ciebie , u nas nadal króluje zima, za oknem śnieżna biel bo dziś dopadało i wszystko skute mrozem.
Widzę,że w zakupach skusiłaś sie na kolejna dalię La Gioconda jest bardzo podobna do tej karłowej kołnierzykowej, którą jesienią Ci wysłałam. Tyle,że u mojej podstawowy kolor to piękna wysycona czerwień a w tej bordo.
Dziś poświęciłam troszkę czasu na przegląd w piwnicy, po niedzieli reszta a szczególnie dalie bo chce kilka karłowych wsadzic do doniczek , no i canny obowiązkowo.
Po niedzieli wyślę nasionka choć do siewów daleko ale niech czekają u Ciebie.
Może coś jeszcze dodać ?
Dla mnie kwitną zbyt wcześnie, to okres kiedy od czasu do czasu jesteśmy na działce, owszem ogrody przy domu jak najbardziej.
Piękna wiosna u Ciebie , u nas nadal króluje zima, za oknem śnieżna biel bo dziś dopadało i wszystko skute mrozem.
Widzę,że w zakupach skusiłaś sie na kolejna dalię La Gioconda jest bardzo podobna do tej karłowej kołnierzykowej, którą jesienią Ci wysłałam. Tyle,że u mojej podstawowy kolor to piękna wysycona czerwień a w tej bordo.
Dziś poświęciłam troszkę czasu na przegląd w piwnicy, po niedzieli reszta a szczególnie dalie bo chce kilka karłowych wsadzic do doniczek , no i canny obowiązkowo.
Po niedzieli wyślę nasionka choć do siewów daleko ale niech czekają u Ciebie.
Może coś jeszcze dodać ?
- korzo_m
renim to teraz mi wytłumaczyłaś w czym problem
Ania1234 dzięki, witam nowego gościa
Krysiu chyba Ciebie ściągnęłam myślami, przed chwilka ogladałam fuksje od Ciebie dwie gałązki ładnie się ukorzeniły, niedawno uszczyknęłam im wierzchołki, juz puszczają boczne gałązki. Zastanawiałam się czy ich nie rozsadzić do osobnych doniczek, czy lepiej zostawić razem, aby było większe zagęszczenie.
Ja też z 5 lat temu nie znałam ranników.
Twoją dalię i tę kupną dałam juz do doniczek na razie stoją sobie w chłodnej jasnej piwnicy, raz na tydzień delikatnie je podlewam. Kanny również już posadziłam.
Dziękuję ,że o mnie pamiętasz wypatruję już listonosza. Ja dopiero roślinki myślę wysłać Ci z początkiem kwietnia, chyba wtedy pogoda dopisze, na razie ziemia jeszcze zamarznięta, to tylko tak na chwilę jak w ciągu dnia jest słońce odmarza.
Ania1234 dzięki, witam nowego gościa
Krysiu chyba Ciebie ściągnęłam myślami, przed chwilka ogladałam fuksje od Ciebie dwie gałązki ładnie się ukorzeniły, niedawno uszczyknęłam im wierzchołki, juz puszczają boczne gałązki. Zastanawiałam się czy ich nie rozsadzić do osobnych doniczek, czy lepiej zostawić razem, aby było większe zagęszczenie.
Ja też z 5 lat temu nie znałam ranników.
Twoją dalię i tę kupną dałam juz do doniczek na razie stoją sobie w chłodnej jasnej piwnicy, raz na tydzień delikatnie je podlewam. Kanny również już posadziłam.
Dziękuję ,że o mnie pamiętasz wypatruję już listonosza. Ja dopiero roślinki myślę wysłać Ci z początkiem kwietnia, chyba wtedy pogoda dopisze, na razie ziemia jeszcze zamarznięta, to tylko tak na chwilę jak w ciągu dnia jest słońce odmarza.