Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
majer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2010, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co robić ze skoszoną trawą?

Post »

a co z opcją wrzucania do szamba?
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

i zapchać szambo?
vasil7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2010, o 12:44

Post »

witam

pytanie za 100 pkt :heja

co zrobić z skoszoną trawą z 9,25ha?????? hehe

myslalem o założeniu firmy i wystartowaniu w przetargu, sam problem skoszenia takiej powierzchni i kosztów koszenia to najmniejszy problem, tylko że w przetargu jest że trzeba trawe wygrabić i wywieźć.... i tu dochodzi największy koszt bo wkońcu z 9ha tej trawy trochę będzie... wynająć ciagnik z przyczepą i na śmietnisko??

i jeszcze jedno

"sukcesywne koszenie trawy i uktrzymanie jej do wysokości 10 cm"
ile razy w ciągu miesiąca trzeba kosić żeby utrzymac trawę w takim stanie??
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale dlaczego kosić traktorem??? Pola golfowe mogą "kosić" owieczki, będzie równo, skutecznie, bez wysiłku i tylko ten, no, hm, jak to powiedzieć, no wiecie, tylko "nawóz" trzeba będzie po nich zbierać na bieżąco. A ten potem suszyć i sprzedawać pakowany w gustowne worki (dla działkowców). I jeszcze przy okazji wełnę można strzyc, i oscypki robić, świetny biznes :uszy
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
yoostyna
50p
50p
Od: 21 maja 2010, o 22:43

Post »

Dobry pomysł z tymi owieczkami na takiej powierzchni...ale kozy też pod tym względem są dobre :)
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

1. Moi rodzice mają działkę na wsi, na której nie zawsze bywają. "Dogadali" się z miejscowym rolnikiem i on przychodzi co jakiś czas kosi sobie trawkę i zabiera dla zwierząt.
... a tak a propos nie rozumiem czegoś takiego "nie potrzebuję kompostu", przecież nawet na trawnik można rozsypać wiosną przerobiony kompost :roll:
2.Jeśli nie zależy nam na super pięknym trawniku, ale wcale nie brzydkim, to można skosić mulczującą kosiarką i zostawić na trawniku, ja tak robię i nie narzekam, jak pilnuję koszenia, to trawniczek jest całkiem całkiem.
3. Do areałów dużych -kilka ha, też ostatnio widziałam kosiarki z koszem, tylko to trochę kosztuje.
tak w ogóle, to widzę, że niektórzy wyszukują sobie problemy, przecież taka trawka na kompost to cymesy dla naszych roślinek :wink:
pozdrawiam Ewa
Jagram
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2010, o 10:13
Kontakt:

Post »

Najlpszym rozwiązaniem jest zorganizowanie kompostownika!
Ja polecam kompostownik. Łatwy i szybki w montażu... wydaje mi się że wygląda jednak bardziej estetycznie niż ten zbity z europalet. Zmoderowana reklama. Bishop
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Aby rozgęścić napiętą atmosferę dodam tylko, że skoszoną trawę świeżą, jak również suszoną (siano) daję kurom latem, lub zimą. :D
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

ten kompostownik szybki i tani jak napisałeś rozleciał mi się po jednej zimie .zdeformował się od słońca i pokrywa fruwała po całym ogrodzie .a trawa w tym zgnije a nie się przekompostuje.wydajność też byle jaka .nie ma to jak prawdziwy drewniany kompostownik.a trawę wyrzucać grzech.
. sposób nr 1- ściółkowanie kolo drzew coby się fajnie kosiło .robię tak pod koniec jesieni i do wiosny robi ta trawka za okrycie a na wiosnę podgniła zawsze coś drzewko ,krzew pod nawozi .potem tą wygrabię a pierwsze koszenie znowu ściółkuje i nie rośnie trawa w kolo drzew
sposób nr.2- .reszta trawy na kompostownik i reszta opisana w wątku o kompostowaniu
nr.3-na nowych rabatach można trawą użyźnić znacznie glinę i każdą marna ziemie .efekty podobne do zastosowania kompostu
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

alinaK pisze:....... a na wiosnę podgniła zawsze coś drzewko ,krzew pod nawozi .potem tą wygrabię a pierwsze koszenie znowu ściółkuje i nie rośnie trawa w kolo drzew ......
alinaK rady fajne ale zrozumieć ten fragment - zacytowany powyżej - zdania jest bardzo ciężko ....
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

sylwek bardzo przepraszam że tak nie składnie napisałam .chodziło mi o to że trwa w zimie jest okryciem a na wiosnę jest przegniła i wtedy nawozi lekko krzew lub drzewo.nie zbieram tej trawy tylko ją lekko przekopuje kolo drzewka i ziemia jest tam luźniejsza i wolna od trawy.bardzo pomaga to przy koszeniu .bo nie musisz dotykać kosiarką drzewa, żeby go ładnie obkosić.można też trawę z zimy zgrabić a po pierwszym koszeniu dać świeżą.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Trawę do szamba :roll:
A to już nie do nas pytanie... z szambonurkiem pogadaj o swoim pomyśle :lol:
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold