Ściółkowanie trawą.Ścięta trawa,co z nią zrobić?
Re: Co robić ze skoszoną trawą?
a co z opcją wrzucania do szamba?
-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
i zapchać szambo?
witam
pytanie za 100 pkt
co zrobić z skoszoną trawą z 9,25ha?????? hehe
myslalem o założeniu firmy i wystartowaniu w przetargu, sam problem skoszenia takiej powierzchni i kosztów koszenia to najmniejszy problem, tylko że w przetargu jest że trzeba trawe wygrabić i wywieźć.... i tu dochodzi największy koszt bo wkońcu z 9ha tej trawy trochę będzie... wynająć ciagnik z przyczepą i na śmietnisko??
i jeszcze jedno
"sukcesywne koszenie trawy i uktrzymanie jej do wysokości 10 cm"
ile razy w ciągu miesiąca trzeba kosić żeby utrzymac trawę w takim stanie??
pytanie za 100 pkt
co zrobić z skoszoną trawą z 9,25ha?????? hehe
myslalem o założeniu firmy i wystartowaniu w przetargu, sam problem skoszenia takiej powierzchni i kosztów koszenia to najmniejszy problem, tylko że w przetargu jest że trzeba trawe wygrabić i wywieźć.... i tu dochodzi największy koszt bo wkońcu z 9ha tej trawy trochę będzie... wynająć ciagnik z przyczepą i na śmietnisko??
i jeszcze jedno
"sukcesywne koszenie trawy i uktrzymanie jej do wysokości 10 cm"
ile razy w ciągu miesiąca trzeba kosić żeby utrzymac trawę w takim stanie??
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale dlaczego kosić traktorem??? Pola golfowe mogą "kosić" owieczki, będzie równo, skutecznie, bez wysiłku i tylko ten, no, hm, jak to powiedzieć, no wiecie, tylko "nawóz" trzeba będzie po nich zbierać na bieżąco. A ten potem suszyć i sprzedawać pakowany w gustowne worki (dla działkowców). I jeszcze przy okazji wełnę można strzyc, i oscypki robić, świetny biznes
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 50p
- Od: 21 maja 2010, o 22:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobry pomysł z tymi owieczkami na takiej powierzchni...ale kozy też pod tym względem są dobre
Pozdrawiam Justyna
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
1. Moi rodzice mają działkę na wsi, na której nie zawsze bywają. "Dogadali" się z miejscowym rolnikiem i on przychodzi co jakiś czas kosi sobie trawkę i zabiera dla zwierząt.
... a tak a propos nie rozumiem czegoś takiego "nie potrzebuję kompostu", przecież nawet na trawnik można rozsypać wiosną przerobiony kompost
2.Jeśli nie zależy nam na super pięknym trawniku, ale wcale nie brzydkim, to można skosić mulczującą kosiarką i zostawić na trawniku, ja tak robię i nie narzekam, jak pilnuję koszenia, to trawniczek jest całkiem całkiem.
3. Do areałów dużych -kilka ha, też ostatnio widziałam kosiarki z koszem, tylko to trochę kosztuje.
tak w ogóle, to widzę, że niektórzy wyszukują sobie problemy, przecież taka trawka na kompost to cymesy dla naszych roślinek
... a tak a propos nie rozumiem czegoś takiego "nie potrzebuję kompostu", przecież nawet na trawnik można rozsypać wiosną przerobiony kompost
2.Jeśli nie zależy nam na super pięknym trawniku, ale wcale nie brzydkim, to można skosić mulczującą kosiarką i zostawić na trawniku, ja tak robię i nie narzekam, jak pilnuję koszenia, to trawniczek jest całkiem całkiem.
3. Do areałów dużych -kilka ha, też ostatnio widziałam kosiarki z koszem, tylko to trochę kosztuje.
tak w ogóle, to widzę, że niektórzy wyszukują sobie problemy, przecież taka trawka na kompost to cymesy dla naszych roślinek
pozdrawiam Ewa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 wrz 2010, o 10:13
- Kontakt:
Najlpszym rozwiązaniem jest zorganizowanie kompostownika!
Ja polecam kompostownik. Łatwy i szybki w montażu... wydaje mi się że wygląda jednak bardziej estetycznie niż ten zbity z europalet. Zmoderowana reklama. Bishop
Ja polecam kompostownik. Łatwy i szybki w montażu... wydaje mi się że wygląda jednak bardziej estetycznie niż ten zbity z europalet. Zmoderowana reklama. Bishop
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
Aby rozgęścić napiętą atmosferę dodam tylko, że skoszoną trawę świeżą, jak również suszoną (siano) daję kurom latem, lub zimą.
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
ten kompostownik szybki i tani jak napisałeś rozleciał mi się po jednej zimie .zdeformował się od słońca i pokrywa fruwała po całym ogrodzie .a trawa w tym zgnije a nie się przekompostuje.wydajność też byle jaka .nie ma to jak prawdziwy drewniany kompostownik.a trawę wyrzucać grzech.
. sposób nr 1- ściółkowanie kolo drzew coby się fajnie kosiło .robię tak pod koniec jesieni i do wiosny robi ta trawka za okrycie a na wiosnę podgniła zawsze coś drzewko ,krzew pod nawozi .potem tą wygrabię a pierwsze koszenie znowu ściółkuje i nie rośnie trawa w kolo drzew
sposób nr.2- .reszta trawy na kompostownik i reszta opisana w wątku o kompostowaniu
nr.3-na nowych rabatach można trawą użyźnić znacznie glinę i każdą marna ziemie .efekty podobne do zastosowania kompostu
. sposób nr 1- ściółkowanie kolo drzew coby się fajnie kosiło .robię tak pod koniec jesieni i do wiosny robi ta trawka za okrycie a na wiosnę podgniła zawsze coś drzewko ,krzew pod nawozi .potem tą wygrabię a pierwsze koszenie znowu ściółkuje i nie rośnie trawa w kolo drzew
sposób nr.2- .reszta trawy na kompostownik i reszta opisana w wątku o kompostowaniu
nr.3-na nowych rabatach można trawą użyźnić znacznie glinę i każdą marna ziemie .efekty podobne do zastosowania kompostu
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
alinaK rady fajne ale zrozumieć ten fragment - zacytowany powyżej - zdania jest bardzo ciężko ....alinaK pisze:....... a na wiosnę podgniła zawsze coś drzewko ,krzew pod nawozi .potem tą wygrabię a pierwsze koszenie znowu ściółkuje i nie rośnie trawa w kolo drzew ......
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
sylwek bardzo przepraszam że tak nie składnie napisałam .chodziło mi o to że trwa w zimie jest okryciem a na wiosnę jest przegniła i wtedy nawozi lekko krzew lub drzewo.nie zbieram tej trawy tylko ją lekko przekopuje kolo drzewka i ziemia jest tam luźniejsza i wolna od trawy.bardzo pomaga to przy koszeniu .bo nie musisz dotykać kosiarką drzewa, żeby go ładnie obkosić.można też trawę z zimy zgrabić a po pierwszym koszeniu dać świeżą.
Trawę do szamba
A to już nie do nas pytanie... z szambonurkiem pogadaj o swoim pomyśle
A to już nie do nas pytanie... z szambonurkiem pogadaj o swoim pomyśle
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
A może przyjmie trawę jakaś kompostownia
http://www.czystemiasto.uml.lodz.pl/pdd ... cle_id=442
http://www.rybnik.pl/index.php?id=223&p ... ,show,4826