Migdałowiec pospolity (Prunus dulcis ) ''migdał''

Drzewa owocowe
Q-Storm
100p
100p
Od: 19 gru 2013, o 00:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Migdałowiec pospolity (Prunus dulcis ) ''migdał''

Post »

Czyli dałem się oszukać. Ech ten rodzaj Prunus... Rozumiem że nie jest jadalny.
A czy ktoś z Was mógłby polecić szkółkę która ma w ofercie prawdziwego Prunus dulcis?
sylvi76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lut 2013, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

https://www.starkl.pl/migda-owiec-pospolity-163850/ Starkl ma jeszcze w Wiosennej sprzedaży Migdały, co ważne ta odmiana jest samopylna.
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Post »

Znajomym coś zainfekowało migdałowca, przycięli i zauważyli coś takiego. Co to i jak uratować krzaczek?

Obrazek
pit100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2022, o 06:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Witam, 3 lata temu zakupiłem szczepiony migdal jadalny. Po analizie tego forum widzę, że chyba tak do końca nie jest i kwiaty mojej rośliny na to nie wskazują, ale chciałbym się jeszcze upewnić. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
pit100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W zeszłym roku było na 2 drzewach kilkanaście owocow, wszystkie były małe i puste w środku
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po kwiatach i liściach może być migdałem (wygląda prawie jak brzoskwinia).
Co do owocowania - może wymagać zapylacza, w przeciwieństwie do brzoskwiń większość migdałów jest chyba obcopylna.
Ja mam jedną odmianę i w zależności od roku ma kilkanaście owoców pełnych lub pustych, ale zawsze dużych.
Pozdrawiam,

J
pit100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A nie wygląda jak migdałowiec karłowy? Na 1,5 metrowym drzewku miałem pewnie ok 50 orzechów. Może przez to były małe i puste, bo ich nie przerzedziłem?
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Witajcie!
Postanowiłem i ja sobie posadzić migdała.
Ale najpierw się przygotowałem teoretycznie(forum, YT, net).
Zakupiłem paczkę migdałów w skorupach firmy zmoderowano/jagusia111. Niby bez prażenia, bez kombinacji.
Ale ponieważ jestem sceptykiem, to postanowiłem zrobić różne próby.
Migdały posadzę na 4 sposoby, w sumie już to zrobiłem prawie. :heja

1.Namoczone 24h w skorupach migdały wsadziłem do donicy 5l z ziemią kwiatową czyt.5 (27 stycznia. b.r.)
do tej pory nic nie wyszło na razie! Temp. 23-24 stopnie w domu
2. Namoczone migały 48h obrane z łupin wsadzone na ręcznikach papierowych wilgotnych do pojemnika plastikowego i do lodówki (5 luty b.r.) na razie cieniutko, bo brak kiełków. Temp. 4 stopnie
3.Namoczone migdały 48h obrane z łupin posadzone do donicy 3l z ziemią doniczkową (20 luty b.r)Temp. 23-24 stopnie w domu
4. Namoczone migdały w łupinach 24h zostaną wsadzone do donic zimujących na zewnątrz w blaszanym garażu i tak będą tam stać aż ... Na razie moczę pestki.

Zobaczymy co się uda.
W opiniach w google jeden kupujący skarży się, że mu 10% od tego sprzedawcy wykiełkowało pestek. ;:303
Ja będę zadowolony jak mi 5% wykiełkuje. ;:333

Niby są to migdały z Portugalii. Pestki mocno są przesuszone, bo po wyjęciu ziaren są mocno pomarszczone, ale po namoczeniu ładnie pęcznieją. ;:333 Tylko nie wiem, czy to wystarczy. Szczerze to wątpię. Co prawda tu na forum piszecie, że w łupinach są lepsze migdały do stratyfikacji tym się zasugerowałem! ;:173 Ale teraz tak sobie myślę, że jednak może to był błąd. ;:218
Bo jak ktoś ma uprawę i żyje ze sprzedaży migdałów, to zbiera je i albo od razu wyłuszcza i ziarno podsuszy lekko i sprzedaje. Druga opcja to nie wyłuszcza, ale aby to nie spleśniało też musi suszyć a tutaj jest łupina gruba i zawiera mnóstwo wilgoci. Dlatego suszy mocniej i dłużej aby się pozbyć wody z łupiny.W naturalnym ziarnie jest olej, więc nie ma potrzeby tego suszyć nawet wcale , a jak już to lekko z zewnątrz. Ale w tym z łupiną jest inaczej. Dlatego to może być zbyt mocno wysuszone i mi wcale nie skiełkuje. No zobaczymy! ;:130
Witam, jestem Adam.
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06

Post »

To chyba mam wyhodowanego migdałowca portugalskiego z tej samej firmy. Gdybym ponownie kiełkował nie zdejmowałbym łupiny. W łupinie kiełkuje dość dobrze. Po miesiącu w lodówce (okręcony w wilgotny ręcznik papierowy i umieszczony w woreczku strunowym) i kolejnym miesiącu w perlicie w temp. pokojowej. Wszystkie ze zdjętą łupiną mi spleśniały, a nie były uszkodzone. Zarodki były mocno wysuszone, więc może nie było im pisane skiełkowanie. Mimo wszystko warto namoczyć migdały bez łupiny w 0,5% roztworze kaptanu lub innym fungicydzie.
Przez roztargnienie moje dwie jedyne sadzonki zostały potraktowane w czerwcu motyką. Przeżyła jedna, ale rośnie bardzo wolno i ma drobne listki, nie zrzuciła liści i nie zdrewniała, co mnie martwi. Stoi aktualnie na balkonie, przy temperaturach niższych niż -5C zabieram na parapet do mieszkania.

Obrazek
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Fajnie że się odezwałeś. :uszy ;:180
Wiesz, jak w czerwcu został uszkodzony to i tak jest super.Nie licz na szybki wzrost zanim roślina się nie wzmocni.
W zimie na pewno nie będzie wzrostu, bo słońca jest za mało. U mnie nieśplik całkiem zrzucił liście z braku światła ale na wiosnę jak go wystawię w maju to zacznie rosnąć silnie. Tak to jest z tym światłem.
Ja ostatnią partię tych migdałów dziś wsadziłem w donice z figami zimujące w blaszaku na zewnątrz. I tak już zostaną, nawet rok mogą sobie kiełkować. Są tylko namoczone i w łupinach. :tan
Zobaczymy czy mi się uda cokolwiek obudzić w tych nasionach. Wiadomo że za pół stówki mogę kupić gotową roślinę w sklepie, jednak mnie interesuje to co sam mogę zrobić . ;:215
A ile pestek kiełkowałeś? Bo jak czytam, dwie się udało obudzić. ;:173
Witam, jestem Adam.
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06

Post »

Kupiłem opakowanie 200g, ze dwie sztuki zjadłem. Myślę, że było ok. 20 szt. i mniej więcej z połowy zdjąłem łupinę.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

To tak samo jak ja zrobiłeś.Też to mniejsze opakowanie kupiłem bo nie ma sensu płacić za łupiny w cenie ziarna.
Też spróbowałem jak smakują. Ze dwa bo i tak przy tłuczeniu czasem się ziarno uszkodzi.Ja to młotkiem z wyczuciem tłukłem. Mam nadzieję, że u mnie też choć dwa się pojawią wykiełkowane. Na razie czekam cierpliwie na efekty.W sumie w lodówce na dwu pestkach mi brązowa łupina spękała jak by się coś działo, jak by ziarno się powiększyło względem otoczki.Zobaczymy co z tego wyjdzie. ;:215
Witam, jestem Adam.
kazeko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2013, o 20:06

Post »

Mam migdałowca siewke Kalifornijski z paru sztuk rośnie jeden w dwa lata ma 2,5m, liscie opadły dopiero przy -18 .
Drugi kupiłem szczepiony samopylny rok temu , ale on nie rośnie tak szybko , pąki kwiatowe ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”