Kalendarz biodynamiczny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kalendarz biodynamiczny

Post »

Odnośnie krwawienia i to jest niby dowód ze był to wpływ faz księżyca?:)
To tak jak w średniowieczu - pływa znaczy czarownica:)
A odnośnie różnic które zauważa Ankha w swoim ogródku. Czy dysponujesz może jakimiś badaniami naukowymi na ten temat? Bo jeśli było by ot takie proste to bardzo łatwo było by to ustalić.
Jolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2007, o 16:55

Post »

A ja, poczytawszy Was trochę, myślę, że się czepiasz, WOLODI!
Dla mnie to jak z wiarą - wierzę lub nie, choć dowodów namacalnych prawie nie ma. I w tym tkwi zagadka kalendarza faz księżyca, na tej zasadzie.
My, ogrodnicy, naukowcami nie jesteśmy (choć może się i tak zadarzyć, z góry przepraszam badaczy-ogrodników :oops: ) i myślę, że nie ma potrzeby udawadniania, że kalendarz księżycowy "działa".
Jest prosty sposób na przekonanie się: zasadź coś w odpowiedniej porze a następnie wsadź tę samą roślinkę w dniu, mówiąc kolokwialnie, zakazanym. Wówczas sam, wolodi, dostrzeżesz róznicę.
Ja praktykuję od lat dni dobre i złe, z pozytywnym skutkiem. Zaraziłam tym znajomych, i też cieszą się, gdy rośnie, i pięknie kwitnie.
Właśnie idę do ogródka wsadzić tamaryszek, dzisiaj korzystna pora :) .
Pozdrawiam cieplutko (6st. C na zewnątrz..... brrr.......)
dobroć powraca
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś w tym jednak jest, parę lat temu moja siostra zafascynowała się kalendarzem biodynamicznym, trochę się z niej podśmiewałam. Do czasu, aż sama się o tym przekonałam.
Posiałam ogórki w czasie wg kalendarza zupełnie do tego nieodpowiednim, po dwóch tygodniach wsiałam następny rzut (- no bo te pierwsze nie wzeszły), już w dniach siewu. Po paru dniach wszystkie, i te pierwsze i te z drugiego siewu wzeszły jednocześnie. Z tego wyciągnęłam wniosek- one czekały na swój czas. Jednak niewolnicą kalendarza nie jestem, co robić trzeba to robię a zwłaszcza jeśli chodzi o plewienie, tu już zupełnie nie kieruję się kalendarzem.W tym wypadku to pogoda nami dyryguje a nie odwrotnie.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Jest w tym coś na pewno - mam podobne doświadczenia do Ciebie. Dlatego jeśli chodzi o pikowanie, sadzenie czy sianie, staram się według kalendarza, nie wychodzi mi za to pielenie i ruszanie gleby o czasie - ale nie bądźmy niewolnikami
pozdrawiam :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
wolodi
100p
100p

Post »

No niestety (a może i stety;). Ogrodnictwo jest dziedziną nauk i nie można brać czegoś "na wiarę" lecz wymaga to sprawdzenia i udowodnienia.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jest osoba, która całe swoje zycie poświęciła badaniu wpływu księżyca i układu gwiazd na rosliny.
Rok po roku przeprowadzała i nadal przeprowadza doświadczenia, wysiewając rosliny, podlewając, nawożąc je i przeprowadzając wszelkie prace pielęgnacyjne w różnych terminach.
Warzywa wyhodowane w ten sposób oddaje do badania, gdzie nie tylko sprawdza się wzrost, zdrowotność i wielkość owoców czy korzeni , ale także skład chemiczny wyprodukowanych roślin.
Badania te potwierdzają słuszność jej założeń. Osoba ta nazywa się Maria Thun. Proponuję zapoznać się z jej pracą i wynikami.
wolodi
100p
100p

Post »

Czy mógłby mi ktoś wskazać publikacje naukowe tej Pani? Niestety znalazłem tylko książki co nie ma żadnego znaczenia naukowego.
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wolodi, nie dyskutuj, tylko siej jak księżyc przybiera, a chwasty wyrywaj, jak maleje i już :D :D :D bo inaczej guzik Ci wyrośnie i będziesz marudził, że trefne nasiona kupiłeś i roundup nie działa. Tak jest i żadnych naukowych dowodów nie trzeba. Ostatnio amerykańscy uczeni odkryli, że kiszona kapusta jest zdrowa, pewnie też niedługo odkryją kalendarz biodynamiczny :wink:
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

mamba9991 pisze:wolodi, Ostatnio amerykańscy uczeni odkryli, że kiszona kapusta jest zdrowa, pewnie też niedługo odkryją kalendarz biodynamiczny :wink:
:D :D O tym, że kapusta to najlepsze i najbogatsze warzywo naszego klimatu, my wiemy od stuleci. Mambo, Wolodi i tak nie przekonasz, Jemu księżyc pewnie służy do czegoś innego. :D. Trudno mu się pogodzić, że go można wykorzystać do tak przyziemnych celów.
Pozdrawiam! Gienia.
wolodi
100p
100p

Post »

Zaraz będziecie tarota stawiać czy rośliny urosną;)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

A jak wyjdzie Babilon? ale nie bądźmy takimi sceptykami , ja osobiście nie wierzę w kabały a na temat kalendarza biodynamicznego mam mieszane odczucia, jest ich wiele i dni korzystne jak i niekorzystne nie pokrywają a to już poddaje w wątpliwość w sens ich stosowania.Mam syna który jest moim kalendarzem i to według jego praw, jest rozkład wszelkich prac w ogrodzie.Wyznaję zasadę jeśli coś ma urosnąć to urośnie, zależy to głównie od materiału siewnego,jakości sadzonek, przygotowania odpowiednio gleby i dalszej pielęgnacji... troszkę deszczu, słoneczka i serduszka.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
AMAOA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2010, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów !
Miałam przyjemność uczestniczyć w wykładach prof. Szymony, który jest współautorem jednego z kalendarzy biodynamicznych a jednocześnie skromnym i wielkim człowiekiem i może tu się zadziwicie, ale profesor jako najlepszy kalendarz biodynamiczny polecał ten autorstwa Marii Thun z powodów o których pisaliście wcześniej - między innymi lata doświadczeń pani Marii. Nadmienię jeszcze, że profesor mówił, że stosuje kalendarz biodynamiczny cały czas w swoim życiu. W dni owocowe warto piec nawet ciasta z owocami /nie sprawdzałam/.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Także stosuję kalendarz Marii Thum, chociaż nie w każdym roku udaje mi go kupić.Mając układ księżyca względem ziemi, można prognozować pogodę na następny rok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”