Róże Nutki :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże Nutki :)

Post »

Jule...nie mam pojęcia, ale dziewczyny tak mówią, ja ie tylko pytam...bo się nie znam ;) Chyba po to, aby ewentualne przymrozki nie dały w kość korzonkom posadzonych świeżo różyczek.
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

No tak niby logniczne ale przymrozkow nie ma juz byc a przynajmniej takich zeby zamarzalo na amen... ale jeszcze ziemia jest zimna i jak zrobi sie kopczyk, to wolniej bedzie rozmarzac to co pod spodem. Tak sobie tylko gdybam - bo moze wlasnie ma wolniej rozmarzac, zeby roslina za szybko nie wystartowala. Musze gdzies o tym poczytac, bo sama jestem ciekawa dlaczego tak.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

MAŁGOSIU kopczyk nowo posadzonym różom ma ochronić je przed szybkim parowaniem podłoża, a osłona przed słonkiem . Te świeżo posadzone rośliny są osłabione wybite z rytmu . Wystarczy jakiś miesiąc ,bo co innego jesienne nasadzenia one tego nie potrzebują
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jadzia dobrze prawi ;:108 kopczyk chroni przed utratą wilgoci przez pędy zanim korzenie zaczną pobierać wodę i odżywki.
Kopczyk osłoni też przed przymrozkami nocnymi.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzięki Ewciu szkolę sie ciągle ,ale jak nie miałam wiedzy tajemnej moje róże lepiej rosły, a może to te ostatnie 2 zimy tak im dały popalić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Cieniowanie do czasu, aż ustaną nocne przymrozki.
U mnie od jutra znów mają być :? .
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Jule, widzisz ile możemy się dowiedzieć na forum ;) Dziewczyny zawsze coś doradzą, a resztę można wyczytać sobie samemu :) Ja cały czas czytam i notuje co ważniejsze wiadomości :)
Jadziu, gloriadei, Aniu, rozumiem że kopczyk będzie chronił przed zbyt szybkim wysychaniem oraz przed nocnymi przymrozkami, ale wciąż nie wiem do końca jak z tym cieniowaniem... miesiąc...ok... będę okrywać kartonem, ale od kiedy do kiedy(godziny), czy przez cały dzień... :roll:

Zakupy do budowy rabaty już zrobione... 8 worków 80l kory, 6 worków mieszanki torfowej, mikoryza... teraz tylko czekać na różyce pozostało ;:138
Widzę, że w piątek będzie słonecznie i do niedzieli bez przymrozków. Ale na noc z niedzieli na poniedziałek na pogodynce zapowiadają odczuwalną temperaturę do -8 :roll: więć ciąć te róże już czy nie...? ;) :roll:
Jedni mówią że za szybko, inni już dawno poprzycinali... ;) Sama już nie wiem ... ;:223
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Nutko zaczekaj do kwitnięcia forsycji,jak zakwitnie wtedy sekator w dłoń i ciachamy :D
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Okrywaj na pewno na noc, aby chronić przed przymrozkami, aż do ustabilizowania dodatnich temperatur.
Ja mam luźno narzucone na róże gałęzie iglaste. Na razie ich nie zdejmuję. Chronią przed ostrym słońcem w dzień i przymrozkiem w nocy oraz wiatrem. Wiatr strasznie wysusza pędy!

Warto zaczekać z cięciem tak jak pisze Ania :)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aniu, zaczekam, zaczekam...skoro tak mówicie :)
Ewo, zrobiłam różom kopczyki z ziemi i przykryłam trochę korą. Na noc nie zapowiadają przymrozków, ale może jeszcze okryje je jakimiś kartonikami...jak jakieś znajdę :roll:

Na razie wsadzone 4 różyce, dosadzone wokół nich irysy, bukszpany i dwa berberysy, oraz cała rabata została wykorowana. Dojdą jeszcze lawenda, wrzosy oraz liatra kłosowa,duży bukszpan i jałowiec płożący. Będzie też obwódka z kamieni, jak na poprzedniej rabatce. Póki co...nie mam już siły na nic ... ;:224 :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tutaj chyba zasypałam karteczkę z nazwą, to 'Reine de Violettes'
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, dobra robota, brawo! Rabata na pewno będzie się pięknie prezentować, fajnie że ją wykorowałaś, to też sprawia wrażenie uporządkowania i elegancji... Super :)
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Dzięki Aguś! :tan Dziękuje także za dostawę do domu różyc ;:196 Bardzo się cieszę, że w końcu przy wejściu głównym będzie porządek i żadna rabatka nie będzie już "straszyć" :wink: Pewnie będzie jeszcze wiele poprawek...ale to już pikuś w porównaniu z tym co było do tej pory ;:138 Teraz czekam na wtorek...i znów zacznie się praca... najgorsze tylko, że w weekend mamy gości i pewnie nie odpocznę za bardzo ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

O i jak elegancko sie zrobilo 8-) Jednak takie wykorowane rabaty sa miodzio - nawet jak chabazie jeszcze male, to zgrabnie wyglada.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”