Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
lipuch
Podaję Ci adres wyszukiwarki środków ochrony warzyw z aktualnego programu ochrony.
Na przyszłość będziesz mógł bez pytania wybrac sobie dowolny środek na dowolną chorobę czy szkodnika na wybraną roślinę, i nie będziesz popełniał błędów jak z Bi58.
http://www.ochronaroslin.agro.pl/
Pozdrawiam
Podaję Ci adres wyszukiwarki środków ochrony warzyw z aktualnego programu ochrony.
Na przyszłość będziesz mógł bez pytania wybrac sobie dowolny środek na dowolną chorobę czy szkodnika na wybraną roślinę, i nie będziesz popełniał błędów jak z Bi58.
http://www.ochronaroslin.agro.pl/
Pozdrawiam
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze dorzucę swoje 3 grosze Teraz masę środków chemicznych się wycofuję, nie ma miesiąca żeby czegoś nie wycofano (ze środków owadobójczych najczęściej wycofują te najbardziej skuteczne - pewnie i najszkodliwsze).
Przejrzałem listę na mszycę na http://www.ochronaroslin.agro.pl/ na pewno wycofano Nurelle, Pirimor , Talstar ( tydzień temu wycofano).
Przejrzałem listę na mszycę na http://www.ochronaroslin.agro.pl/ na pewno wycofano Nurelle, Pirimor , Talstar ( tydzień temu wycofano).
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Jeżeli wycofano, to po prostu nasz kolega lipuch tych środków nie kupi choćby chciał. Ale mając tą wyszukiwarkę nie będzie opryskiwał kapusty Bi 58
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Witam,
piszę bo mam problem z kapustą. Żona posadziła kilka główek kapusty pod folią, większość w gruncie, ale chcieliśmy zobaczyć czy i jeżeli tak to w jakim stopniu będą różnice we wzroście. Różnice były spore, ale to nic. Dzisiaj zauważyłem masę jakichś szaro zielonych gąsienic na kapuście, w zasadzie na wszystkich trzech główkach które jeszcze się ostały. Jeżeli będzie potrzeba, to cyknę zdjęcie, ale jak piszę, gąsienica, masa ich, do 2-3cm długości zielono szare i włochate.
Kapusty wyrwałem i odstawiłem poza tunelem, aby to nie poszło na inne warzywa.
Będę wdzięczny za info.
piszę bo mam problem z kapustą. Żona posadziła kilka główek kapusty pod folią, większość w gruncie, ale chcieliśmy zobaczyć czy i jeżeli tak to w jakim stopniu będą różnice we wzroście. Różnice były spore, ale to nic. Dzisiaj zauważyłem masę jakichś szaro zielonych gąsienic na kapuście, w zasadzie na wszystkich trzech główkach które jeszcze się ostały. Jeżeli będzie potrzeba, to cyknę zdjęcie, ale jak piszę, gąsienica, masa ich, do 2-3cm długości zielono szare i włochate.
Kapusty wyrwałem i odstawiłem poza tunelem, aby to nie poszło na inne warzywa.
Będę wdzięczny za info.
Czy ktoś światły może mi doradzić co zrobić z kapustą którą podżerają gąsiennice bielinka? Ekologiczne sposoby mam na myśli:)
Czy w ogóle coś da się jeszcze zrobić?
Miałam kapusty pod włókniną, w takiej szklarence z włókniny. Wszystko było dobrze dopóki krowa od sąsiada która urwała się z łańcucha i wlazła w moją plantację kapusty niszcząc szklarenkę i wyżerając około 15 kapust:( Nie było mnie jakiś czas wtedy w domu i dlatego kapusta po tym wypadku stała odkryta i w tym czasie motyle musiały złożyć jaja. Teraz jest widoczny efekt:( Strasznie mi przykro z tego powodu.
A kapustę miałam naprawdę piękną, włoska i czerwoną stożkowa..
Lika
Czy w ogóle coś da się jeszcze zrobić?
Miałam kapusty pod włókniną, w takiej szklarence z włókniny. Wszystko było dobrze dopóki krowa od sąsiada która urwała się z łańcucha i wlazła w moją plantację kapusty niszcząc szklarenkę i wyżerając około 15 kapust:( Nie było mnie jakiś czas wtedy w domu i dlatego kapusta po tym wypadku stała odkryta i w tym czasie motyle musiały złożyć jaja. Teraz jest widoczny efekt:( Strasznie mi przykro z tego powodu.
A kapustę miałam naprawdę piękną, włoska i czerwoną stożkowa..
Lika
Podciąga pytanie:)
Plisssss, może ktoś doradzić !
Lika
Plisssss, może ktoś doradzić !
Lika
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Jeden wpis w google i prosze: http://poradnikogrodniczy.pl/samodzielnie.php
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Rybka wiem jak posługiwać się internetem. Na forum szukam czegoś sprawdzonego, czegoś co faktycznie zadziała.
Dziękuję za linka:)
Lika
Dziękuję za linka:)
Lika
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W mojej kapuścianej części ogrodu aż biało od bielinków. Składają jajeczka. Proszę podpowiedzcie kiedy mam zastosować oprysk i czym? Mam w tym roku dużo kapustnych i szkoda mi tego zmarnować. Czy juz teraz można pryskać czy mam czekać aż sie wylęgną gąsienice?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Istnieje preparat biologiczny/ ekologiczny/ o nazwie Dipel WG
http://biocont.pl/node/4
Ale kupno tego preparatu to może być problem. Jeżeli to jest kilka, czy kilkanaście główek kapusty, to najlepiej ręcznie usuwać gąsienice. Żmudne i nie miłe ,ale ekologiczne.
Pozdrawiam
http://biocont.pl/node/4
Ale kupno tego preparatu to może być problem. Jeżeli to jest kilka, czy kilkanaście główek kapusty, to najlepiej ręcznie usuwać gąsienice. Żmudne i nie miłe ,ale ekologiczne.
Pozdrawiam
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie dam rady ręcznie, miałam własna rozsadę i dużą działkę, szkoda mi było wyrzucac a znajomi nie chcieli - posadziłam ok 300 sztuk: wczesna ( juz prawie zjedzona), brokuł, brukselka, kapusta czerwona i włoska. Dzięki forumowicz, zapytam o ten środek w swoim sklepie ogrodniczym
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam . Nie chcę pisać nowego wątku, więc zapytam Was w tym...W tym roku pierwszy raz sama uprawiam kapustę. Kupiłam rozsadę lipcówki i włoskiej. Zaczyna się "rozkrzewiać", wyrastają nowe liście. Słyszałam , że po jakimś czasie od posadzenia powinno się podsypać kapustkę. To znaczy okryć ziemią łodygę, która wystaje ponad. Czy rzeczywiście trzeba to zrobić? Jeśli tak, to w jakim momencie?
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Gdzieś tu czytałam, że za każdym razem kiedy widoczna jest łodyga, trzeba ją podsypać ziemią, ponieważ to utrudnia jakimś insektom wejście do niej.
Również szykuję się po posadzenia kapusty, ale boję się, że nie wygram walki z insektami. Czy można ochraniać kapustę Agricolle?
Również szykuję się po posadzenia kapusty, ale boję się, że nie wygram walki z insektami. Czy można ochraniać kapustę Agricolle?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.