Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kapusta

Post »

lipuch

Podaję Ci adres wyszukiwarki środków ochrony warzyw z aktualnego programu ochrony.
Na przyszłość będziesz mógł bez pytania wybrac sobie dowolny środek na dowolną chorobę czy szkodnika na wybraną roślinę, i nie będziesz popełniał błędów jak z Bi58.
http://www.ochronaroslin.agro.pl/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze dorzucę swoje 3 grosze :wink: Teraz masę środków chemicznych się wycofuję, nie ma miesiąca żeby czegoś nie wycofano (ze środków owadobójczych najczęściej wycofują te najbardziej skuteczne - pewnie i najszkodliwsze).
Przejrzałem listę na mszycę na http://www.ochronaroslin.agro.pl/ na pewno wycofano Nurelle, Pirimor , Talstar ( tydzień temu wycofano).
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli wycofano, to po prostu nasz kolega lipuch tych środków nie kupi choćby chciał. Ale mając tą wyszukiwarkę nie będzie opryskiwał kapusty Bi 58 :lol:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Witam,

piszę bo mam problem z kapustą. Żona posadziła kilka główek kapusty pod folią, większość w gruncie, ale chcieliśmy zobaczyć czy i jeżeli tak to w jakim stopniu będą różnice we wzroście. Różnice były spore, ale to nic. Dzisiaj zauważyłem masę jakichś szaro zielonych gąsienic na kapuście, w zasadzie na wszystkich trzech główkach które jeszcze się ostały. Jeżeli będzie potrzeba, to cyknę zdjęcie, ale jak piszę, gąsienica, masa ich, do 2-3cm długości zielono szare i włochate.
Kapusty wyrwałem i odstawiłem poza tunelem, aby to nie poszło na inne warzywa.
Będę wdzięczny za info.
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Post »

Czy ktoś światły może mi doradzić co zrobić z kapustą którą podżerają gąsiennice bielinka? Ekologiczne sposoby mam na myśli:)
Czy w ogóle coś da się jeszcze zrobić?
Miałam kapusty pod włókniną, w takiej szklarence z włókniny. Wszystko było dobrze dopóki krowa od sąsiada która urwała się z łańcucha i wlazła w moją plantację kapusty niszcząc szklarenkę i wyżerając około 15 kapust:( Nie było mnie jakiś czas wtedy w domu i dlatego kapusta po tym wypadku stała odkryta i w tym czasie motyle musiały złożyć jaja. Teraz jest widoczny efekt:( Strasznie mi przykro z tego powodu.
A kapustę miałam naprawdę piękną, włoska i czerwoną stożkowa..
Lika
likamati
50p
50p

Post »

Podciąga pytanie:)
Plisssss, może ktoś doradzić :)!
Lika
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Jeden wpis w google i prosze: http://poradnikogrodniczy.pl/samodzielnie.php
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
likamati
50p
50p

Post »

Rybka wiem jak posługiwać się internetem. Na forum szukam czegoś sprawdzonego, czegoś co faktycznie zadziała.
Dziękuję za linka:)
Lika
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

W mojej kapuścianej części ogrodu aż biało od bielinków. Składają jajeczka. Proszę podpowiedzcie kiedy mam zastosować oprysk i czym? Mam w tym roku dużo kapustnych i szkoda mi tego zmarnować. Czy juz teraz można pryskać czy mam czekać aż sie wylęgną gąsienice?
pozdrawiam:)
Krystyna
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Istnieje preparat biologiczny/ ekologiczny/ o nazwie Dipel WG

http://biocont.pl/node/4

Ale kupno tego preparatu to może być problem. Jeżeli to jest kilka, czy kilkanaście główek kapusty, to najlepiej ręcznie usuwać gąsienice. Żmudne i nie miłe ,ale ekologiczne.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

nie dam rady ręcznie, miałam własna rozsadę i dużą działkę, szkoda mi było wyrzucac a znajomi nie chcieli - posadziłam ok 300 sztuk: wczesna ( juz prawie zjedzona), brokuł, brukselka, kapusta czerwona i włoska. Dzięki forumowicz, zapytam o ten środek w swoim sklepie ogrodniczym :D
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :). Nie chcę pisać nowego wątku, więc zapytam Was w tym...W tym roku pierwszy raz sama uprawiam kapustę. Kupiłam rozsadę lipcówki i włoskiej. Zaczyna się "rozkrzewiać", wyrastają nowe liście. Słyszałam , że po jakimś czasie od posadzenia powinno się podsypać kapustkę. To znaczy okryć ziemią łodygę, która wystaje ponad. Czy rzeczywiście trzeba to zrobić? Jeśli tak, to w jakim momencie?
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Gdzieś tu czytałam, że za każdym razem kiedy widoczna jest łodyga, trzeba ją podsypać ziemią, ponieważ to utrudnia jakimś insektom ;:173 wejście do niej.

Również szykuję się po posadzenia kapusty, ale boję się, że nie wygram walki z insektami. Czy można ochraniać kapustę Agricolle?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”