Liczi z nasion wymagania,uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
severian
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2012, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Liczi z nasion

Post »

Poprzednie liczi posadziłam jakieś dwa lata temu, wczesną wiosną. Zostały posadzone do doniczki ze zwykłą ziemią uniwersalną, przykryte foliową torebką. Z czterech nasion wykiełkowało jedno. Roślinka ładnie rosła do początku tego roku a następnie zaczęła usychać, liście brązowiały i odpadały. Przesadzanie nie pomogło. Ostatecznie został jedynie łysy badylek. Wyrzuciłam go (chociaż z żalem) i zrobiłam drugie podejście. Nasiona (cztery) skiełkowałam na mokrym ręczniku papierowym, który dodatkowo zawinęłam w woreczek foliowy. Woreczek położyłam na kaloryferze, oczywiście z izolacją w postaci deseczki drewnianej. Kiedy nasiona popękały i wypuściły malutkie zielone kiełki, wsadziłam do doniczki ze zwykłą ziemią uniwersalną wymieszaną z perlitem i piaskiem. Doniczkę przykryłam woreczkiem foliowym. Szybko pokazały się listki i wszystkie cztery roślinki zaczęły rosnąć. Spryskuję je codziennie miękką wodą, podlewam kiedy ziemia przeschnie i to dość solidnie. Ostatnio dostały łyczek nawozu do zielonych. Rosną ładnie. aha, stoją na parapecie wschodniego okna. Gdybym miała wystawę południową to właśnie tam bym je postawiła, ponieważ są to rośliny strefy tropikalnej i im nigdy słońca za dużo. To tyle z moich doświadczeń. Może komuś pomogą. Pozdrawiam :wit
shhake
50p
50p
Od: 23 kwie 2014, o 19:35

Post »

Moje liczi sadziłam na początku lutego. Najpierw moczyłam przez noc w pojemniczku z wodą, który postawiłam na ciepłym kaloryferze, a następnego dnia wsadziłam do ziemi, zwykłej do kwiatów, z biedronki :D. Z 10 nasion wykiełkowały 2, w tym jedno, które jest "przyzwoite", drugie jakieś takie marne, mimo to nie wyrzucam. Mam nadzieję, że coś z niego będzie.
shhake
50p
50p

Post »

Obrazek

Obrazek

obie roślinki mają po 3 miesiące :)
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09

Post »

Z pierwszej bardzo ładne już drzewko. Drugie może kiedyś się weźmie za siebie i podrośnie :wink: Ja tak miałam z cytryną, którą z własnych pestek sadziłam. Pierwsza ładniejsza po pewnym czasie padła, a ta druga co była mało atrakcyjna, rosła i rosła i nawet po 2 latach zakwitła i były maleńkie cytrynki :D
shhake
50p
50p

Post »

hej!
Jak tak Wasze drzewka rosną? Trochę światła dostały, coś się dziać zaczęło, wystrzeliły w górę? :)
ratch53
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 sie 2014, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liczi

Post »

A po ilu latach liczi po raz pierwszy zaowocuje?
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Hohoho, nie słyszałam jeszcze, aby komuś w domowych warunkach owocowało. :) Większość osób skupia się na tym, żeby chociaż jako tako rosło :lol: .

Mi rośnie dosyć słabo, od miesiąca ani drgnie. Przez zimę pewnie padnie.
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Ja mam 11 liczi 3 dwuletnie i 8, które mają dopiero rok, są nadal dosyć piękne teraz mają czas spoczynku, więc mniej je zraszam i staram trochę obniżyć temperaturę. Doświetlać będę od grudnia. Czy dobrze robię ?

---15 lis 2014 o 12:31---

A tu jedno z nich (to to jedno należące do tych 8)
Obrazek

---31 gru 2014, o 11:07---

Wczoraj znów kupiłem sobie owoce liczi i jak je zjem to wysieje ich nasiona. :heja
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
arek_gda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sty 2015, o 11:22

Post »

Moje liczi ma ok. 50 cm i jakieś 3 latka :D . W zeszłym roku trochę chorowało ale po przesadzeniu i wymianie ziemi odbiło i ma kilka nowych listków :D
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
_Luna_
100p
100p
Od: 19 lip 2014, o 19:38

Post »

Czy teraz w zimie mogę wysiewać liczi ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, w zimie można wysiewać liczi, nad kaloryferem i musi być często zraszana. Temperatura powinna być wysoka.
Joaquin
Awatar użytkownika
kaitou
200p
200p
Od: 4 lut 2011, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małe uaktualnienie moich :)

Obrazek

Poprawiłem tekst - jesteśmy polskim forum, proszę więc nie wtrącać obcojęzycznych słów/norbert76.
Have a great day :)
Kamil
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Post »

Ja dziś posadziłem sobie liczi do ziemi mineralnej i domieszałem trochę torfu(1%). Stoją w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu a gdy wykiełkują przestawię je do jasnego pomieszczenia. Czy dobrze robię? Nasadziłem tych pestek dużo bo aż równe 69. :uszy. Gdy wykiełkują to będzie nie zły lasek liczi. :tan
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”