Jarmuż
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jarmuż
Wysiałam po raz pierwszy jarmuż fioletowy i zielony. Pierwszy słabo wzeszedł... Nie znam smaku, ale ciekawość zwyciężyła. Lubię kapustne
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Wam, też wysiałem jarmuż - 10 sztuk. Chciałbym poznać jego smak w dodatku z własnej hodowlii No i kuszące jest to że świeża zielenina zimą.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Ja już codziennie podjadam jarmuż do kolacji, ma orzechowy smak i wcale nie jest gorzki jak to piszą niektórzy, że dopiero jak go mróz przemrozi to traci gorycz. Jarmuż rośnie bardzo szybko, niektóre liście mają już po 15 cm długości.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Godslove
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 cze 2014, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też w tym roku po raz pierwszy posadziłam jarmuż, dość wcześnie bo na początku marca, od razu do gruntu, nawet nie zakryłam go agrowłókniną, czytałam, że jarmuż podobnie jak brukselka potrzebuje się przymrozić , by zyskać na smaku, właśnie traci gorycz, długo się zbierał, ale teraz już kilka jest tak dużych,że można podkradać listki, jarmuż to skarbnica, jedno z najzdrowszych warzyw.
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
Czy na jarmusz sie mowi "kale" po angielsku?
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tu dyskusja o jedzeniu jarmużu- Jarmuż- jak go jeść? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=78188
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 500p
Pyszna sprawa, ale już po krzyku z 10 roślin pozostało 7, a i one wyglądają jak kikuty, oberwane już z liści...Wydaje mi się że czytałem że to dwuletnia roślina. Zostawić je na przyszły rok czy wyrywać wiosną?
-
- 100p
- Od: 22 sty 2012, o 17:35
Oczywiście, że zostawić przynajmniej jedną roślinę. wiosną zakwitnie i zbierzesz nasiona. Dwuletnia, tzn. że w drugim roku uprawy roślina wydaje nasiona. Tak samo jak burak, seler, marchew itp.
-
- 500p
A jeśli nie zależy mi na nasionach (mam całe opakowanie), tylko na jadalnych liściach? Wyda więcej niż w pierwszym roku uprawy? I czy w takim razie ściąć te kikuty i odbije od korzenia czy zostawić i wypuści nowe liście ze starej łodygi?
-
- 100p
- Od: 22 sty 2012, o 17:35
Na większy zbiór to nie licz, to tak jak z kwitnącej sałaty liści dużo nie zbierzesz a i smak gorszy.
Co prawda wczesną wiosną każdy listek cieszy a i kwiaty też są jadalne.http://wegetarianka.blox.pl/tagi_b/5713 ... wiaty.html
Co prawda wczesną wiosną każdy listek cieszy a i kwiaty też są jadalne.http://wegetarianka.blox.pl/tagi_b/5713 ... wiaty.html
- anna m
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 paź 2011, o 10:53
Witajcie.Z wieloletniego doswiadczenia wiem ze najlepsze zbiory jarmuzu sa w pierwszym roku.Po oberwaniu lisci nowe urosna ale sa male i bez smaki.Proponuje wysiac w kwietniu a przesadzic na stale miejsce w czerwcu-lipcu.Rozsada powinna byc w odleglosci nie mniejszych niz 40x40.Im wiekszy rozstaw tym wieksze i ladniejsze liscie.Najlepszy jest po przymrozkach a w ogrodzie moze stac do lutego.Jest tez odmiana w kolorze fioletowym ale jak dla mnie mniej smaczna. Milego wieczoru.
Pozdrawiam serdecznie.Anna