Ślimaki i metody walki z nimi
Re: Zjadacz aksamitek
Dziękuję myszko.
Też podejrzewałam coś w tym rodzaju, zresztą atak ślimaków sugerowali sprzedawcy w sklepach ogrodniczych. Na tę okoliczność zakupiłam dziś nawet specjalne pułapki (takie zalewane piwem). Znasz może inny sposób na skuteczną "wojnę" z nimi?
Też podejrzewałam coś w tym rodzaju, zresztą atak ślimaków sugerowali sprzedawcy w sklepach ogrodniczych. Na tę okoliczność zakupiłam dziś nawet specjalne pułapki (takie zalewane piwem). Znasz może inny sposób na skuteczną "wojnę" z nimi?
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skutecznego sposobu na ślimaka luzytańskiego nie ma.Są dwa wątki na forum na ten temat. Mnie w ubiegłym roku sprawdziło się posadzenie aksamitek obok szałwii lekarskiej.Teraz wykładam liście szałwii obok cann,ismeny i ziół.Zobaczymy.Oczywiście najskuteczniejsze polowanko z motyczką skoro świt lub późnym wieczorem.Staram się też sadzić jak najmniej roślin lubianych przez ślimaki.Aksamitki wysiewam tylko te duże.
Innym sposobem jest wywar z paproci-do pierwszych opadów deszczu . Zrezygnowałam z powodu małej ilości nerecznicy w ogrodzie.
Innym sposobem jest wywar z paproci-do pierwszych opadów deszczu . Zrezygnowałam z powodu małej ilości nerecznicy w ogrodzie.
Pozdrawiam!!!
- biedronka52
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.Podpinam się pod temat zjadacz aksamitek..ja tak miałam przez kilka lat
jak tylko podrosły aksamitki i szałwia to" coś" zjadało mi w nocy wszystkielistki
myslałam,ze ślimaki,ale okazało się że to są opuchlaki,kupiłam środek przeciw opu
chlakom Dursban mam go już trzeci rok i wczesną wiosną opryskuje glebę i mam spokój.
sprawdz wieczorem czy nie ma chrabąszczy na listkach ,najlepiej z latarką wtedy go zobaczysz.
a dlatego oprysk jest wczesna wiosna bo larwy tych opuchlaków są w ziemi i oprysk dolistny da mniejsze efekty.Gdyby to były ślimaki to na małych i delikatnych roślinkach zostawiły by znaki
załamania kwiatka pod swoim ciężarem.Biedronka.
jak tylko podrosły aksamitki i szałwia to" coś" zjadało mi w nocy wszystkielistki
myslałam,ze ślimaki,ale okazało się że to są opuchlaki,kupiłam środek przeciw opu
chlakom Dursban mam go już trzeci rok i wczesną wiosną opryskuje glebę i mam spokój.
sprawdz wieczorem czy nie ma chrabąszczy na listkach ,najlepiej z latarką wtedy go zobaczysz.
a dlatego oprysk jest wczesna wiosna bo larwy tych opuchlaków są w ziemi i oprysk dolistny da mniejsze efekty.Gdyby to były ślimaki to na małych i delikatnych roślinkach zostawiły by znaki
załamania kwiatka pod swoim ciężarem.Biedronka.
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
Re: Jak pozbyć się ślimaków?
Witajcie,
Zdarza się, że znajduję ślimaki tam gdzie wszyscy ... kamienie, kłody ...
W tym roku mam ambitny plan postawienia kilku pieńków drzewa, kamieni ozdobnych ... jednak zawczasu chciałbym utrudnić życie ślimaków.
Czy podsypywanie tych miejsc popiołem ograniczy zadomowienie ślimaków ??
Jeśli już są pod kamieniem i posypiemy popiołem przestaną tam wchodzić ??
Na pewno będę próbował coś robić, ale chciałbym już teraz to zacząć, by choć w części ominęły mój ogródek oraz by kolonia szkodników nie powiększała się.
Pozdrawiam
Zdarza się, że znajduję ślimaki tam gdzie wszyscy ... kamienie, kłody ...
W tym roku mam ambitny plan postawienia kilku pieńków drzewa, kamieni ozdobnych ... jednak zawczasu chciałbym utrudnić życie ślimaków.
Czy podsypywanie tych miejsc popiołem ograniczy zadomowienie ślimaków ??
Jeśli już są pod kamieniem i posypiemy popiołem przestaną tam wchodzić ??
Na pewno będę próbował coś robić, ale chciałbym już teraz to zacząć, by choć w części ominęły mój ogródek oraz by kolonia szkodników nie powiększała się.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 wrz 2011, o 16:31
ja od połowy lutego chodzę, zbieram i eksmituję
dużo ich jest, ale to w sumie nasz pierwszy prawdziwy sezon na działce więc postaram się od początku reagować plus profilaktyka
dużo ich jest, ale to w sumie nasz pierwszy prawdziwy sezon na działce więc postaram się od początku reagować plus profilaktyka
Iza
myszogród
myszogród
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Podobno sól też dobrze działa.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
-
- 50p
Pytanie jak sól wpłynie na inne rośliny które będą w pobliżu ??
Bezpieczniej chyba ten popiół.
Bezpieczniej chyba ten popiół.
- gosiakmala
- 500p
obsypać teren który ma być chroniony przed ślimakami
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Któregoś deszczowego roku pojawiła się plaga, ponieważ w ogrodzie są inne zwierzaki odpadła chemia, systematycznie zbierałam dziennie przeszło setkę i odnosiłam do pobliskiego lasu lub opuszczonego terenu gdzie jest dużo zwierzaków. Efekt od kilku lat problem jest nie wielki, w tym roku znalazłam może 3 sztuki. Co ciekawe osoby które postawiły na chemie walczą dalej ;)...
-
- 50p
Też stosuję to rozwiązanie ... zawsze przy koszeniu sprawdzam ulubione zakamarki - jednak jest to troszkę czasochłonne.
Najgorsze, że zawsze znajdą się z 2 ślimaki które zjadają moje ziółka :/
Na jesień szukałem przyczyny skąd mogą pojawiać się nowe ... możliwe, że przechodziły od sąsiada ... bo ma tam niezły śmietnik.
Zabudowałem przejście płytami, uszczelniłem silikonem i ... czekamy.
Najgorsze, że zawsze znajdą się z 2 ślimaki które zjadają moje ziółka :/
Na jesień szukałem przyczyny skąd mogą pojawiać się nowe ... możliwe, że przechodziły od sąsiada ... bo ma tam niezły śmietnik.
Zabudowałem przejście płytami, uszczelniłem silikonem i ... czekamy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2013, o 09:36
Ja ze ślimakami walczę już drugi rok. Stosowałem różne podejścia: od zbierania ręcznego kończąc na pojeniu ich piwem:) w tym roku postanowiłem całą działkę dodatkowo ogrodzić siatką, którą stosuje się m.in na rusztowaniach tzw. siatka cieniująca. Jest to siatka o bardzo małych oczkach i liczę na to, że uda mi się zahamować migrację ślimaków z sąsiednich terenów na moją działkę.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I to jest jeszcze jeden powód dla którego nie będę walczył ze szkodnikami chemią.Iwona i Piotr pisze:Któregoś deszczowego roku pojawiła się plaga, ponieważ w ogrodzie są inne zwierzaki odpadła chemia, systematycznie zbierałam dziennie przeszło setkę i odnosiłam do pobliskiego lasu lub opuszczonego terenu gdzie jest dużo zwierzaków. Efekt od kilku lat problem jest nie wielki, w tym roku znalazłam może 3 sztuki. Co ciekawe osoby które postawiły na chemie walczą dalej ;)...
- gosiakmala
- 500p
hehe, moje ślimaki zasuwają po płocie z bambusa ino świst. Skubane nie mają lęku wysokości....tomek911 pisze:Ja ze ślimakami walczę już drugi rok. Stosowałem różne podejścia: od zbierania ręcznego kończąc na pojeniu ich piwem:) w tym roku postanowiłem całą działkę dodatkowo ogrodzić siatką, którą stosuje się m.in na rusztowaniach tzw. siatka cieniująca. Jest to siatka o bardzo małych oczkach i liczę na to, że uda mi się zahamować migrację ślimaków z sąsiednich terenów na moją działkę.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia