Migdałek trójklapowy-wymagania,pielęgnacja
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: jabłonka ozdobna
Zbliżenie gałązek i dołu krzewu przydałoby się. Na dole powinno być widoczne miejsce szczepienia ( zgrubienie na krzewie). To faktycznie może być migdałek.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jabłonka ozdobna
To na 100% migdałek trójklapowy w formie krzewiastej.
Mój pienny:
Mój pienny:
-
- 100p
- Od: 16 gru 2009, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Migdałek trójklapowy
a jak ja mam wiedzieć przy której gałęzi jest to szczepienie jak tam jest ich chyba 20
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Migdałki w formie krzewiastej nie są szczepione.
Szczepione są tylko odmiany pienne
Szczepione są tylko odmiany pienne
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nie jest tak do końca. Można migdałka zaszczepić nisko i wtedy ma formę krzaczastą.
-
- 100p
- Od: 16 gru 2009, o 11:26
to ja już nie wiem szukać tego szczepienia czy nie ale jeśli to jest czy nie jest szczepione to chyba różnicy i tak nie robi może sobie tak rosnąć jak rośnie??
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Jest różnica. Jeśli krzew jest na własnych korzeniach ( nie szczepiony) to wszystkie gałązki, które wyrastają z ziemi należą do tegoż migdałka - możesz zostawić. Jeśli migdałek jest szczepiony, to część szlachetna ( czyli tenże migdałek ) wyrasta tylko powyżej punktu szczepienia. To co rośnie poniżej punktu szczepienia to podkładka ( np: ałycza), z której będą wyrastać tzw "dziczki". Należy je zawsze usuwać, bo zagłuszą migdałka. Te gałązki z podkładki będą inne niż gałązki migdałka, nie będą kwitły, będą szybko rosły. A miejsce szczepienia jest często zgrubiałe. Zerknij na dół krzaczka czy jest takie zgrubiałe miejsce powyżej którego kształtuje się koronka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Ja myślałam o migdałku karłowym,który ma nieco inne kwiaty, bo trójklapowy ma takie różyczki.Odnośnie szczepienia to przy formie krzewiastej /myślę,że też piennej,ale takiego nie miałam/bardzo często miejsce to przemarza i wówczas już te dziczki z podkładki, jaką bywa ałycza, kwitną na biało/to tak informacyjnie dla niedoświadczonych z migdałkiem/.Ale dowiemy się jaki to migdałek jak zakwitnie i w przybliżeniu zobaczymy kwiaty na zdjęciu-prawda?Dodam jeszcze,że karłowy jest bardzo żywotnym krzewem i ma dużo przyrostów.
Halina