Przetacznik (Veronica) odmiany,pielęgnacja ,porady
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przetacznik Veronica - odmiany pielęgnacja
Wycinałam kwiaty Christa w ubiegłym roku, ponownie zakwitł, ale nie tak spektakularnie jak pierwszy raz. Kwitł do wrześniowych przymrozków.
Przetacznik Christa, zakupiony w ubiegłym roku i wtedy dorósł powyżej 1,5m musiał być podwiązany do palika. W tym roku jedynie 70-80cm
Ten z kolei zakupiony jako maleńka sadzonka dał czadu, tak że chyba muszę pomyśleć o ograniczeniu jego swawoli
Niebieskie natomiast w tym roku marniutkie, jeszcze nie kwitną.
Ten z kolei zakupiony jako maleńka sadzonka dał czadu, tak że chyba muszę pomyśleć o ograniczeniu jego swawoli
Niebieskie natomiast w tym roku marniutkie, jeszcze nie kwitną.
Viola
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niektóre są staśmione.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ta Christa zawsze łapie mączniaka? I czy u Was ciemno różowy rośnie gorzej niż jasny? Niebieskie są bezproblemowe a ten ciemnoróżowy wybitnie lichy I był już nawet przesadzany. Może ta odmiana tak ma?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
U mnie Christa jest bez mącznika, ale co roku wyższa i pokłada się. Wcześniej była ładniejsza.
Aogólnie to w tym roku jakoś przetaczniki krótko kwitły. Chyba przez te tropiki.
Aogólnie to w tym roku jakoś przetaczniki krótko kwitły. Chyba przez te tropiki.
- cyma2704
Christa po przycięciu ponownie zakwitł. Niestety też w tym roku zbyt wysoki. Nogi ma na szczęście ukryte za trawą, bo zagrzybione i wyglądają nieciekawie.
- zielone
- 50p
- Od: 14 mar 2006, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dla wzbogacenia wątku dodaję kilka zdjęć mniej znanych przetaczników:
1. Veronica hybrida 'Amethyst Plume' (Przetacznik mieszańcowy), wysokość 35-45cm, ma on charakterystycznie rozgałeziony kwiatostan!
2. Veronica longifolia 'First Glory' (Przetacznik długolistny), wysokość 40cm
3. Veronica longifolia 'Marietta' PVR (Przetacznik długolistny), wysokość 80cm
4. Veronica longifolia 'Eveline' PBR (Przetacznik długolistny), wysokość 45-55cm
5. Veronica longifolia 'Charlotte' PBR (Przetacznik długolistny), wysokość 65, pierwsza odmiana przetacznika długolistnego o białozielonych liściach
6. Veronica umbrosa 'Georgia Blue' syn. 'Oxford Blue' (Przetacznik cieniolubny), występujący także pod synonimiczną nazwą Veronica peduncularis, wysokość 15cm, kwitnienie IV-VI, wiosną liście purpurowo zabarwione
7. Veronica pinnata 'Blue Eyes' (przetacznik ?) wysokość 5-20cm, kwitnienie V-VI
1. Veronica hybrida 'Amethyst Plume' (Przetacznik mieszańcowy), wysokość 35-45cm, ma on charakterystycznie rozgałeziony kwiatostan!
2. Veronica longifolia 'First Glory' (Przetacznik długolistny), wysokość 40cm
3. Veronica longifolia 'Marietta' PVR (Przetacznik długolistny), wysokość 80cm
4. Veronica longifolia 'Eveline' PBR (Przetacznik długolistny), wysokość 45-55cm
5. Veronica longifolia 'Charlotte' PBR (Przetacznik długolistny), wysokość 65, pierwsza odmiana przetacznika długolistnego o białozielonych liściach
6. Veronica umbrosa 'Georgia Blue' syn. 'Oxford Blue' (Przetacznik cieniolubny), występujący także pod synonimiczną nazwą Veronica peduncularis, wysokość 15cm, kwitnienie IV-VI, wiosną liście purpurowo zabarwione
7. Veronica pinnata 'Blue Eyes' (przetacznik ?) wysokość 5-20cm, kwitnienie V-VI
Pozdrawiam Przemek
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witaj Soniu Jaki ten świat mały!
Przepiękne Twoje przetaczniki, z przecudowną trawą przed nóżkami swoimi! Jest po prostu świetna!!! Że też nie wiedziałam o niej wcześniej... że masz takie cudo u siebie! No nie daj się dłużej prosić i załóż wreszcie swój wątek! Może znów zrobimy jakąś wymiankę?
Zielone cudowności na Twych zdjęciach... ...i ja kiedyś dorobię się takiej kolekcji...
Przepiękne Twoje przetaczniki, z przecudowną trawą przed nóżkami swoimi! Jest po prostu świetna!!! Że też nie wiedziałam o niej wcześniej... że masz takie cudo u siebie! No nie daj się dłużej prosić i załóż wreszcie swój wątek! Może znów zrobimy jakąś wymiankę?
Zielone cudowności na Twych zdjęciach... ...i ja kiedyś dorobię się takiej kolekcji...
- cyma2704
Aneczko przetaczniki rozrastają się u mnie w szybkim tempie. Przesadzając co roku w inne miejsce, obdzieliłam już nimi kilka osób. Są naprawdę piękne i bezobsługowe, a pierwsze kwitnienie cudne. Niestety dołem się ogołacają, więc podsadzenie ich ładną rośliną pomaga.
Przymierzam się do własnego wątku, ale na razie czytam o technicznej stronie tego przedsięwzięcia.
Przymierzam się do własnego wątku, ale na razie czytam o technicznej stronie tego przedsięwzięcia.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu aż żal, że nie mieszkam bliżej Ciebie...
W takim razie naprawdę czekam z ogromną niecierpliwością na Twój ogrodowy wątek.
Masz jeszcze inne zdjęcia przetacznika? Mam zdecydowaną słabość do bylin o kłosowatych kwiatostanach.
W takim razie naprawdę czekam z ogromną niecierpliwością na Twój ogrodowy wątek.
Masz jeszcze inne zdjęcia przetacznika? Mam zdecydowaną słabość do bylin o kłosowatych kwiatostanach.
- cyma2704
Mam setki różnych zdjęć, przetaczników też, ale muszę zrobić porządek i przesłać na zewnętrzny serwer. Jakość nie najlepsza, bo robione stareńkim aparatem. W tym roku dostanę nowy.
Re: Przetacznik kłosowy
Mam nasiona przetacznika (nie znam odmiany), od kiedy dokładnie można go wysiewać? Jak długo kwitnie? Z racji tego, że temat założony jest w sekcji Byliny wnioskuję że w tym roku mi nie zakwitnie. Tak?