Ślimaki luzytańskie - ślimaki nagie, wyjątkowo groźne dla upraw

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ślimaki luzytańskie.

Post »

Niestety, nie jest to prawda... u mnie sa i pod paprociami, byle było wilgotno.
Zielonym do góry!!!
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Bixxx pisze:Niestety, nie jest to prawda... u mnie sa i pod paprociami, byle było wilgotno.
no to mamy różne ślimaki zapewne
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Niestety, ja akurat mam ślimaki jakiechcieć... różne gatunki, kolory, wielkości...

W tym roku 17 stycznia (!!!) łaziły już sobie po roślinach młode pomrowy wielkości ziarna słonecznika i ciut większe! Mam tylko nadzieję, że mróz który przyszedł zaraz potem je zaskoczył i nie zdążyły się schować zbyt glęboko...
Zielonym do góry!!!
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też jestem ze Śląska i zaraz jutro robię inspekcję, czy nie ma u mnie tych "komandowsów"
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi te cholery zeżarły wszystkie hiacynty. W weekend otwieram bar piwo dla wszystkich slimaczorów GRATIS
Tak sobie mysle czy te pułapki piwne nie zwabia czasami wszystkich okolicznych slimaków ....
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybieranie ręczne daje najlepsze efekty , coć jest najbardziej męczące
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

:wit Zgadzam się z Bixxx też w styczniu jak było ciepło widziałam na ugorze ślimaki.Teraz robiąc porządki na działce trafiło się małych pomorów i gdzie nie gdzie jajeczka pochowane. Na szczęście mam ,,łowców ślimaków", moje szczególne dwie ,,gaduły" kaczki :tan One żadnemu ślimakowi i robactwu nie przepuszczą. Codziennie robią przegląd wszystkich szczelin szpar i dziur a jak nic nie ma to idą na ugór lub do lasu.
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

U mnie kaczy pogromcy odpadają bo mam 2 Rottweilery. Pierze by latało ;:134
Awatar użytkownika
Entek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sie 2011, o 10:09

Ślimaki nagie - bariera

Post »

Witajcie,

Jak wielu z Was toczę wojnę na regularnym froncie z łysymi najeźdźcami. Moim zdaniem walka z nimi to dwie nieodłączne strategie. Zniszczenie wroga na własnym terenie i niedopuszczenie nowych hord, by najechały nasz ogród.

Zniszczenie ślimaków nie stanowi większego problemu - są od tego na rynku trucizny, granulki i domowe sposoby (piwko, zbieranie..).
Gorzej jest, gdy w miejsce wytępionych ślimaków pojawiają się nowe. Moja działka graniczy z polami, skąd napływają i napływają kolejne hordy. I właśnie chciałbym poruszyć problem, jak to cholerstwo powstrzymać. Przecież nie wytruję wszystkich ślimaków w promieniu kilkuset metrów od własnej działki.

Zastanawiam się, czy istnieje skuteczny sposób na ślimaki w postaci bariery nie do przebycia.
Czytałem o barierach z trocin, skorupek, soli (to nie wchodzi w rachubę) i inne, jednak nie są one skuteczne.
Ciekawą barierą jest miedziana taśma lub miedziana rurka. Na znanym portalu YT można obejrzeć sporo filmów, jak skuteczna jest miedź.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że ta metoda jest częściowo skuteczna. Rzeczywiście spora część ślimaków po wejściu na miedzianą rurę nagle się wycofuje i zawraca, ale część jednak tę barierę forsuje. Na oko metoda jest skuteczna w 50-60%.
Nie jest jednak skuteczna w 100%.

Widziałem bariery z dwóch drutów pod napięciem kilku volt (zasilane bateriami). One są rzeczywiście skuteczne w 100%. Jednak w przypadku, gdy na oba przewody wiatr nawieje np mokre liście, napięcie i skuteczność bariery spada do 0%.

Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem zgrzewanej, ocynkowanej siatki o oczkach 5-7 mm. Siatkę taką tniemy na 25cm paski tak, by końce były zakończone 5-7 mmm kolcami. Taką siatkę wkopujemy na 10 cm w ziemię pod kątem 45 stopni a kolce na końcu naginamy prostopadle do ziemii. Pytanie brzmi czy taka bariera powstrzyma ślimaki.

Czy ktoś z Was próbował chronić działkę w ten sposób. A może znacie inne skuteczne sposoby?
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21

Re: Ślimaki nagie - bariera

Post »

Posadz w ogrodzie szałwię, tymianek, cebule, majeranek. Ewentualnie stwórz w swoim ogrodzie azyl dla ptaków, których ślimaki są pożywieniem. Dla przykładu.. w moim ogrodzie mam budki dla ptaków. ślimaków brak. Moja babcia ( mieszka 300 m ode mnie ) ogrom ślimaków.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Ziół nie mam posadzonych,a ptaków mnóstwo jak i ślimaków.
Ślimaków za dużo lub ptaszkom nie smakują....Swoją drogą gdy sąsiedzi nie dbają o to by ślimaki wytępić to niestety ale u mnie także będą.Nie mam ochoty już więcej kasy wydawać na różne specyfiki.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

A co do tej siatki, to zatrzyma tylko takie egzemplarze, które nie dadzą rady się przecisnąć przez oczko... Czyli ślimacza horda i tak dostanie się do środka. Gdybając dalej odnośnie tych kolców u góry, to przecież ślimak nie rozwija takich prędkości żeby się na takowy nabić... Jeżeli potrafią przemieszczać się po kolczastych roślinach to i po siatce dadzą radę...
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odkąd mam działkę walczę z nimi a ich jakby przybywało. Z prawej jak i z lewej strony mam dzikie, zapomniane działki, podobno na sprzedaż. Nikt na nich nic nie robi, nie kosi trawy, nie wycina chorych drzew. Niestety stan ten trwa od lat i ślimaków przez to mam całe mnóstwo. Czego ja nie próbowałam, zbierania, granulek ( wydałam na nie tyle kasy, że dziś mi żal), piwa, skorupek, ostrego żwiru. Ostatnio teść wymyślił i 0,5 m od siatki wyścielił jakimiś gumami, wykładzinami mocno nagrzewającymi się. Od południowej strony zdało to egzamin, bo trup ściele się tam gęsto, ale wygląda paskudnie. W przyszłym roku przeniosę tam warzywnik, może wreszcie zjem własną sałatę a słoneczniki będę mogła siać do ziemi jak wszyscy a nie do doniczek.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”