Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
Witam czy matador to dobra odmiana i czy ją zdążę zebrać przed posadzeniem pomidorków w gruncie?
Jeśli tak to kiedy go posiać i czy bezpośrednio do gruntu czy do doniczek?
Jeśli tak to kiedy go posiać i czy bezpośrednio do gruntu czy do doniczek?
przemek1136, przejrzałam ubiegłoroczne wpisy i w okolicy kwietnia pokazywałeś szpinak w tunelu. Tak się zastanawiam,..... jeśli jest bardzo ciepła wiosna to w tunelu czy szklarni jest dużo cieplej niż na zewnątrz. Nie szkodzi to szpinakowi, który woli niższe temperatury? i czy w związku z tym nie wybija w pędy kwiatowe??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
glohal Jeśli chodzi o wybijanie w pędy kwiatowe to decydującą rolę odgrywa nie temperatura a głównie długość dnia. Oczywiście jeżeli w tunelu nie ma w tym czasie roślin o wysokich wymaganiach termicznych to tunel należy intensywnie wietrzyć nawet zostawiając otwartym na noc.
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie do szanownej użytkowniczki Dorota11 albo do kogoś kto wie:)
Z akcji wymiany mam szpinak wysoki i (taki do 1m) zastanawiam się kiedy go posiać i czy z rozsady czy prosto do gruntu. Nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat Może ma ktoś zdjęcie?
Z akcji wymiany mam szpinak wysoki i (taki do 1m) zastanawiam się kiedy go posiać i czy z rozsady czy prosto do gruntu. Nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat Może ma ktoś zdjęcie?
A czy mozna posiać szpinak w tunelu juz teraz. A gdy wykiełkuje i nie będzie juz strasznych mrozów przesadzić takie małe sadzonki do gruntu, jak sałatę? Czy to dobry pomysł?
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz śmiało wysiać. Tylko wstrzymaj się kilka dni, aż przejdzie zapowiadana fala mrozów.
Nie widzę sensu, aby go potem przesadzać do gruntu. W maju będziesz mogła zebrać pełnowartościowe liście .
Pozdrawiam
Adam
Nie widzę sensu, aby go potem przesadzać do gruntu. W maju będziesz mogła zebrać pełnowartościowe liście .
Pozdrawiam
Adam
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Swój już mam wysiany, oczywiście w foliaku, ochłodzenie mu nie zaszkodzi. Po doświadczeniach z poprzednich sezonów posiałem szpinak punktowo w roztawie ok 15x10 cm.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mam zamiar posiać dziś szpinak matadro z rozsady do wielodoniczek, czy jeśli wysadzę go w kwietniu bezpośrednio do gruntu to czy nie zmarznie mi w czasie ewentualnych przymrozków.? chodzi o to czy takie małe sadzonki dobrze znoszą przymrozki .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- jarson64
- 500p
arty przymrozki im nie zaszkodzą.
wysiałem 42 nasiona na zbiór mają czy to nie za mało .? przewiduje to dla 5 osobowej rodziny , szpinaku zjadamy dosyć sporo , bo kupujemy mrożony w paczkach chyba 400 lub 500 gram i to starcza nam na 1 obiad. Wiec ile mogę uzyskać z 42 sadzonek .?
pozdrawiam Tomasz
- jarson64
- 500p
Myślę, że te 42 sadzonki to na jedno posiedzenie będą
Dość luźno posadzony szpinak daje dorodne roślinki,lecz z tej masy po ugotowaniu zostaje niewiele. Nie bawię się w produkcję sadzonek szpinaku, choć to niezły pomysł. Sieję we foliaku jako przedplon przed pomidorami. W tym roku zasiałem punktowo, w rozstawie 10x15 cm.
Dość luźno posadzony szpinak daje dorodne roślinki,lecz z tej masy po ugotowaniu zostaje niewiele. Nie bawię się w produkcję sadzonek szpinaku, choć to niezły pomysł. Sieję we foliaku jako przedplon przed pomidorami. W tym roku zasiałem punktowo, w rozstawie 10x15 cm.
A czy nie jest za zimno aby siać szpinak to tunelu .?
pozdrawiam Tomasz