Przymrozki w sadzie i ogrodzie.
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Radziłabym zaopatrzyć się w agrowłókninę i wieczorem osłaniać canny w ten sposób,aby ich liście nie dotykały włókniny tzn zrobić taki "stelaż"z grubszych gałązek i na nich okręcić agrowłókninę.treissi pisze:Kochani na najbliższe noce zapowiadają przymrozki. Dwa tydodnie temu wsadziłam do gruntu canny. Nie chciałabym, żeby przemarzły Możecie mi poradzić jak i czym je osłonić?
Jeśli jednak przymrozki miałyby być większe to takie zabezpieczenie może okazać się niewystarczające ,wówczas można (jeśli roślina mała) najpierw przykryć cannę 5-litrową butelką po wodzie mineralnej z obciętym dnem, a potem jeszcze opatulić .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Babeczko, butelek używam z powodzeniem od lat. Korki zdejmuję, bo jeśli nie pojadę kiedyś na działkę, to itak roślinki mają wentylację.
Mam inny problem: Otóż wysadziłam już do grunyu pomidory. Sadzonki są duże i dotykają ścianek butli. Na działkę mogę pójść dopiero w sobotę. Nie wiem, czy liście nie ucierpią od zimna, albo, jeśli będzie ciepło, od gorąca?
Mam inny problem: Otóż wysadziłam już do grunyu pomidory. Sadzonki są duże i dotykają ścianek butli. Na działkę mogę pójść dopiero w sobotę. Nie wiem, czy liście nie ucierpią od zimna, albo, jeśli będzie ciepło, od gorąca?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Witam, poradzcie jak to jest z kwiatami balkonowymi, od niedawna jestem ich milosniczka. Przy jakiej temperaturze w nocy nalezaloby je zabrac do domu aby nie pomarzly? Dzis w Warszawie bylo +1, a ja mimo wszystko wnioslam kwiaty do domu. Moze niepotrzebnie? Mieszkam na drugim pietrze. Pozdrawiam wszystkich.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czekamy Zosiu...
Ciekawe co jutro będzie. Dziś rano wszedzie był szron i orzechowi włoskiemu się dostało po końcówkach nieznacznie.
W szklarni były znicze i nie widać szkód... Ciekawe jak czereśnie przetrwały bo liście miały rano takie dość klapnięte ale owoce jeszcze się trzymały i liście w ciągu dnia znormalniały.
A mam pytanie do zniczy... czy nie zaszkodzą w szklarni? jest dość szczelna a jak wiadomo znicze troche kopcą i wypalają tlen. Może ktoś ma jakieśdoświadczenia z nimi...
Ciekawe co jutro będzie. Dziś rano wszedzie był szron i orzechowi włoskiemu się dostało po końcówkach nieznacznie.
W szklarni były znicze i nie widać szkód... Ciekawe jak czereśnie przetrwały bo liście miały rano takie dość klapnięte ale owoce jeszcze się trzymały i liście w ciągu dnia znormalniały.
A mam pytanie do zniczy... czy nie zaszkodzą w szklarni? jest dość szczelna a jak wiadomo znicze troche kopcą i wypalają tlen. Może ktoś ma jakieśdoświadczenia z nimi...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Idzie bardzo zimno
Oto artykuł na temat zmiany pogody dnia 27 05
To nie dobrzeKolejne dni mokre,
na południu chłodne
Gorące powietrze zawitało do Polski tylko na jeden dzień. Od dziś dużo chłodniej, a w kolejnych dniach także mokro, burzowo, a nawet zimno...
W nocy nad zachodnią i częściowo północną Polską przeszły burze, które miejscami były gwałtowne. Towarzyszyły im ulewne deszcze i porywisty wiatr. Najwięcej deszczu spadło na Ziemię Lubuską, Pomorze, Wielkopolskę i Kujawy, gdzie suma opadów sięgnęła 15 litrów na metr kwadratowy ziemi. Lokalnie z tego powodu doszło do podtopień. Dzisiaj w ciągu dnia rozpocznie się ochłodzenie spowodowane przejściem frontu atmosferycznego i napływem powietrza znad Atlantyku. Strefa opadów deszczu, chwilami obfitych, będzie wędrować z zachodu na wschód i po południu dotrze do wschodnich dzielnic naszego kraju. Niewykluczone są burze i silniejsze porywy północno-zachodniego wiatru. W tym samym czasie na zachodzie opady ustaną i niebo zacznie się rozpogadzać. Podczas, gdy na wschodzie początkowo termometry mogą jeszcze sięgnąć 25 stopni, to na zachodzie przez cały dzień nie będzie więcej niż 18 stopni. To wstęp do mokrych i chłodniejszych kolejnych dni tego tygodnia. Jutro popada prawie w całym kraju, szczególnie na zachodzie i północy. Temperatura będzie niska, gdyż w strefie opadów dojdzie co najwyżej do 14-16 stopni. Odczucie chłodu będzie potęgowane przez silniejszy wiatr. W piątek (29.05) nadal opady deszczu prawie wszędzie, najmocniejsze na południu. Tam też będzie najzimniej, tylko 10-12 stopni. W północnej połowie kraju będzie cieplej, około 20 stopni. Poza opadami będą się miejscami pojawiać burze, ale nie powinny być one bardzo silne. W weekend musimy się liczyć z bardziej gwałtownymi zjawiskami pogodowymi. Na południu, gdzie będzie najchłodniej, około 16-18 stopni, będzie sporo padać. Na północy, gdzie termometry pokażą ponad 20 stopni, przejdą burze, chwilami gwałtowne. Dodatkowo na południu Polski noce i ranki będą przynosić niskie temperatury rzędu około 5 stopni, dlatego też na obszarach górzystych przy gruncie może być w pobliżu zera. (27.05/05:08) twojapogoda.pl