Przymrozki w sadzie i ogrodzie.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie też hosty maja sie bosko - tak jak i reszta.. Za to bugenwilla, która wystawiłam na osłonięty z trzech stron taras zmarzła na kośc - nie ostał jej sie ani jeden liść, wszystkie opadły :? Może odbije? Jest juz u mnie 4 rok.....żal mi jej.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

treissi pisze:Kochani na najbliższe noce zapowiadają przymrozki. Dwa tydodnie temu wsadziłam do gruntu canny. Nie chciałabym, żeby przemarzły :( Możecie mi poradzić jak i czym je osłonić? :oops:
Radziłabym zaopatrzyć się w agrowłókninę i wieczorem osłaniać canny w ten sposób,aby ich liście nie dotykały włókniny tzn zrobić taki "stelaż"z grubszych gałązek i na nich okręcić agrowłókninę.
Jeśli jednak przymrozki miałyby być większe to takie zabezpieczenie może okazać się niewystarczające ,wówczas można (jeśli roślina mała) najpierw przykryć cannę 5-litrową butelką po wodzie mineralnej z obciętym dnem, a potem jeszcze opatulić .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
faza
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 cze 2008, o 09:34

Post »

Witam :) Przesadziłem niedawno z doniczki do gruntu małe pnącza (chyba kobea i minea czy jakoś tak) czy jak je obłoże folią malarską to starczy na noc, czy koniecznie agrowłóknina ?? , bo dziś i przez najbliższe niby 4 dni ma być koło zera. Dzięki pozdrawiam
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

A ja w kwietniu posiałem do gruntu nasturcje, wyrosły i są już duże :( Zastanawiam się czy jakbym je osłonił słoikiem, to czy to wystarczyłoby :wink:
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Na działkach widziałam rośliny przykryte plastikowymi butelkami, z odciętym denkiem. Różnego rozmiaru, w zależności od wielkości roślinki. Tylko nie pamiętam czy miały korek, czy nie , ale chyba nie... :roll:
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Danusiu dziękuję za podpowiedź :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

fazo pod folię malarską włóż pomięte gazety,będą one dobrze izolowały zimno .

Ogrodniku04 słoiki powinny w zupełności wystarczyć
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Babeczko, butelek używam z powodzeniem od lat. Korki zdejmuję, bo jeśli nie pojadę kiedyś na działkę, to itak roślinki mają wentylację.
Mam inny problem: Otóż wysadziłam już do grunyu pomidory. Sadzonki są duże i dotykają ścianek butli. Na działkę mogę pójść dopiero w sobotę. Nie wiem, czy liście nie ucierpią od zimna, albo, jeśli będzie ciepło, od gorąca?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
doris9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2008, o 19:29

Post »

Witam, poradzcie jak to jest z kwiatami balkonowymi, od niedawna jestem ich milosniczka. Przy jakiej temperaturze w nocy nalezaloby je zabrac do domu aby nie pomarzly? Dzis w Warszawie bylo +1, a ja mimo wszystko wnioslam kwiaty do domu. Moze niepotrzebnie? Mieszkam na drugim pietrze. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

W domu na pewno cieplej im niż na zewnątrz, ale przy dodatnich temperaturach nie wnosiłabym kwiatów do domu, a może tylko dla spokoju sumienia okryłabym je lekko płatem włókniny.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Czekamy Zosiu...
Ciekawe co jutro będzie. Dziś rano wszedzie był szron i orzechowi włoskiemu się dostało po końcówkach nieznacznie.
W szklarni były znicze i nie widać szkód... Ciekawe jak czereśnie przetrwały bo liście miały rano takie dość klapnięte ale owoce jeszcze się trzymały i liście w ciągu dnia znormalniały.

A mam pytanie do zniczy... czy nie zaszkodzą w szklarni? jest dość szczelna a jak wiadomo znicze troche kopcą i wypalają tlen. Może ktoś ma jakieśdoświadczenia z nimi...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Idzie bardzo zimno

Post »

Oto artykuł na temat zmiany pogody dnia 27 05
Kolejne dni mokre,
na południu chłodne

Gorące powietrze zawitało do Polski tylko na jeden dzień. Od dziś dużo chłodniej, a w kolejnych dniach także mokro, burzowo, a nawet zimno...
W nocy nad zachodnią i częściowo północną Polską przeszły burze, które miejscami były gwałtowne. Towarzyszyły im ulewne deszcze i porywisty wiatr. Najwięcej deszczu spadło na Ziemię Lubuską, Pomorze, Wielkopolskę i Kujawy, gdzie suma opadów sięgnęła 15 litrów na metr kwadratowy ziemi. Lokalnie z tego powodu doszło do podtopień. Dzisiaj w ciągu dnia rozpocznie się ochłodzenie spowodowane przejściem frontu atmosferycznego i napływem powietrza znad Atlantyku. Strefa opadów deszczu, chwilami obfitych, będzie wędrować z zachodu na wschód i po południu dotrze do wschodnich dzielnic naszego kraju. Niewykluczone są burze i silniejsze porywy północno-zachodniego wiatru. W tym samym czasie na zachodzie opady ustaną i niebo zacznie się rozpogadzać. Podczas, gdy na wschodzie początkowo termometry mogą jeszcze sięgnąć 25 stopni, to na zachodzie przez cały dzień nie będzie więcej niż 18 stopni. To wstęp do mokrych i chłodniejszych kolejnych dni tego tygodnia. Jutro popada prawie w całym kraju, szczególnie na zachodzie i północy. Temperatura będzie niska, gdyż w strefie opadów dojdzie co najwyżej do 14-16 stopni. Odczucie chłodu będzie potęgowane przez silniejszy wiatr. W piątek (29.05) nadal opady deszczu prawie wszędzie, najmocniejsze na południu. Tam też będzie najzimniej, tylko 10-12 stopni. W północnej połowie kraju będzie cieplej, około 20 stopni. Poza opadami będą się miejscami pojawiać burze, ale nie powinny być one bardzo silne. W weekend musimy się liczyć z bardziej gwałtownymi zjawiskami pogodowymi. Na południu, gdzie będzie najchłodniej, około 16-18 stopni, będzie sporo padać. Na północy, gdzie termometry pokażą ponad 20 stopni, przejdą burze, chwilami gwałtowne. Dodatkowo na południu Polski noce i ranki będą przynosić niskie temperatury rzędu około 5 stopni, dlatego też na obszarach górzystych przy gruncie może być w pobliżu zera. (27.05/05:08) twojapogoda.pl
To nie dobrze :roll:
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Mam nadzieję,że nie będzie tak żle :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”