Mango - pielęgnacja, sianie, problemy w uprawie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2015, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mango z pestki
Moje 10-miesięczne mango.
Pestka posadzona w ub. roku. Zimą/wiosną chorowało - jakieś stwory zjadały młode listki. Pomogło dopiero wsadzenie doniczki w worek foliowy, zawiązanie i moczenie rośliny do góry nogami w wodzie z płynem do naczyń. Pasożyty zjadły czubek głównego pnia, i teraz roślina krzewi się na kilka pędów. Od maja stoi na tarasie i sobie to chwali. Przeżyła malowanie (te białe plamy). Niedawno od korzeni (pestki?) wyrasta nowy pęd - spotkał się ktoś z tym (zdjęcie poniżej)?
Pestka posadzona w ub. roku. Zimą/wiosną chorowało - jakieś stwory zjadały młode listki. Pomogło dopiero wsadzenie doniczki w worek foliowy, zawiązanie i moczenie rośliny do góry nogami w wodzie z płynem do naczyń. Pasożyty zjadły czubek głównego pnia, i teraz roślina krzewi się na kilka pędów. Od maja stoi na tarasie i sobie to chwali. Przeżyła malowanie (te białe plamy). Niedawno od korzeni (pestki?) wyrasta nowy pęd - spotkał się ktoś z tym (zdjęcie poniżej)?
Super okaz. Teraz to już chyba masz z górki. Wiesz czego możesz się spodziewać. Jaką średnicę ma doniczka, w której masz mango?
Tutaj postępy mojej sadzonki.
Tutaj postępy mojej sadzonki.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2015, o 17:33
- Kontakt:
Twoje też całkiem niezłe. Teraz trzeba mu będzie zapewnić widne miejsce na zimę.
Moja doniczka ma 14 cm średnicy i 12 wysokości. Niedługo przesadzę w większą i ładniejszą i wniosę do domu bo przymrozki nadchodzą.
Moja doniczka ma 14 cm średnicy i 12 wysokości. Niedługo przesadzę w większą i ładniejszą i wniosę do domu bo przymrozki nadchodzą.
Dzień dobry ;)
Piękne Wasze drzewka. Moje od tygodnia dopiero ponad ziemią, ale rozwija się dość szybko.
Czekam jeszcze na drugą, gdyż do doniczki włożyłam dwa nasiona
Pozdrawiam
Sandra
---29 wrz 2015, o 15:30---
?
Po przemyśleniu wydaje mi się, że sadzonka ma koło 3 tygodni - czas straszliwie pędzi.
Przeniosłam ją po napisaniu poprzedniego posta do osobnej doniczki. Nie było to łatwe, nie spodziewałam się aż tak długiego korzenia...
Piękne Wasze drzewka. Moje od tygodnia dopiero ponad ziemią, ale rozwija się dość szybko.
Czekam jeszcze na drugą, gdyż do doniczki włożyłam dwa nasiona
Pozdrawiam
Sandra
---29 wrz 2015, o 15:30---
?
Po przemyśleniu wydaje mi się, że sadzonka ma koło 3 tygodni - czas straszliwie pędzi.
Przeniosłam ją po napisaniu poprzedniego posta do osobnej doniczki. Nie było to łatwe, nie spodziewałam się aż tak długiego korzenia...
Liście mojej sadzonki wciąż rosną. Mają już 22 cm długości - zawijają się na podłożu.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
Wow! Szybko idzie Patrząc na to, że ma prawie miesiąceriopus pisze:Liście mojej sadzonki wciąż rosną. Mają już 22 cm długości - zawijają się na podłożu.
Moje mi zrobiło niespodziankę. Okazało się być podwójne i dziś wypatrzyłam druga łodygę i drugie nasiono wykiełkowało. Jestem dobrej myśli, póki co chyba im dobrze.
Witam,
dziękuje za wskazówki. Od dawna chciałam spróbować zasadzić pestkę z mango.
dziękuje za wskazówki. Od dawna chciałam spróbować zasadzić pestkę z mango.
- nierika
- 10p - Początkujący
- Od: 1 mar 2016, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niedawno trafiły mi się obie pestki pęknięte Oczyściłam, namoczyłam 2 dni, jak robili co poniektórzy forumowicze i wsadziłam do ziemi. Zrobiłam mini szklarnię z podziurkowanej folii. Siedzą tak już kilka dni. Nic złego nie obserwuję, wręcz przeciwnie. No zobaczymy, co z tego będzie.
- Radko Dampesku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2016, o 01:27
Witam.
23 lutego 2016r. włożyłem poziomo do doniczki pestkę właściwą (wyjętą z tej twardej skorupy) i do połowy przykryłem ziemią, podlałem, założyłem folię z dziurkami na doniczkę i odstawiłem na parapet. 8 marca otrzymałem taki oto efekt:
Folia została zdjęta i 18 marca mango prezentuje się tak:
Wczoraj roślinka otrzymała większą doniczkę co widać na drugim zdjęciu. Martwi mnie jedynie fakt, że liście są już tak długie, że leżą na ziemi. Wie ktoś czy liście na ziemi w przypadku mango mogą zaszkodzić roślinie?
Pozdrawiam
23 lutego 2016r. włożyłem poziomo do doniczki pestkę właściwą (wyjętą z tej twardej skorupy) i do połowy przykryłem ziemią, podlałem, założyłem folię z dziurkami na doniczkę i odstawiłem na parapet. 8 marca otrzymałem taki oto efekt:
Folia została zdjęta i 18 marca mango prezentuje się tak:
Wczoraj roślinka otrzymała większą doniczkę co widać na drugim zdjęciu. Martwi mnie jedynie fakt, że liście są już tak długie, że leżą na ziemi. Wie ktoś czy liście na ziemi w przypadku mango mogą zaszkodzić roślinie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Pestkowy amator owoców egzotycznych ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 cze 2015, o 19:26
Radko, twojemu mango nic się nie stanie. Ważne żeby miało zdrenowane i przepuszczalne podłoże, ponieważ nie lubi ciężkich i przemoczonych gleb.
- Radko Dampesku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2016, o 01:27
Dzięki za odpowiedź, jestem teraz spokojniejszy. Pomimo tego, podparłem liście patyczkami.
Wczoraj przesadzałem drzewko do większej doniczki i dzisiaj zaobserwowałem, że liście stały się bardziej wiotkie... Możliwe, że to reakcja na zmianę podłoża i musi swoje odchorować? Peklenc, ile czasu ma Twoje mango ze zdjęcia? ;)
Wczoraj przesadzałem drzewko do większej doniczki i dzisiaj zaobserwowałem, że liście stały się bardziej wiotkie... Możliwe, że to reakcja na zmianę podłoża i musi swoje odchorować? Peklenc, ile czasu ma Twoje mango ze zdjęcia? ;)
Pozdrawiam, Pestkowy amator owoców egzotycznych ;)