Truskawkki cz.2
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - cz.2
Bardzo dziękuję za wiadomości. Pewnie delikatnie poobrywam, a co nie będzie chciało się oderwać, to krótko obetnę (uważając na stożki :D)
Jesteście niezawodni
Jesteście niezawodni
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Witam,
na moich truskawkach w ubiegłym roku szalała biała plamistość...podejście miałam ekologiczne i wycinałam liście niestety guzik to dało. Wyszukałam w internecie, że opryski robi się po zbiorze owoców...na pewno nie ma środka, którym mogę prysnąć teraz przed ruszeniem wegetacji czy na początku tego procesu???
Mam Grevit poradzi sobie?
na moich truskawkach w ubiegłym roku szalała biała plamistość...podejście miałam ekologiczne i wycinałam liście niestety guzik to dało. Wyszukałam w internecie, że opryski robi się po zbiorze owoców...na pewno nie ma środka, którym mogę prysnąć teraz przed ruszeniem wegetacji czy na początku tego procesu???
Mam Grevit poradzi sobie?
Aśka
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Czy truskawki teraz powinno sie skosić ? Chciałbym wyścielić czarną włókninę na rosnące juz truskawki. Nie wiem jak sie do tego zabrac, najlatwiej taka wloknine dac przed posadzeniem truskwek itp. W poprzedniej stronie tego tematu wyczytałem, ze od czarne włokniny truskawki sie przypieka, czy to prawda?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2011, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tez mam truskawki i zastanawiam sie na przykryciem agro wokol sadzonek ale jest duzo argumentow na Nie (slimaki i inne stworki, przypalanie owocow) wiec moze jednak sieczke ze slomy? tylko jak grubo jej posypac i czy ja wiatr nie wywieje??
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sie 2010, o 21:21
Czy ma ktoś doświadczenie z białymi truskawkami ? Widziałem takie na targach Gardenia, i teraz gdy widzę ich ceny w internecie, to po prostu ręce opadają.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
PanOgrodnik pisze:Witam. Czy truskawki teraz powinno sie skosić ? Chciałbym wyścielić czarną włókninę na rosnące już truskawki. Nie wiem jak sie do tego zabrac, najlatwiej taka wloknine dac przed posadzeniem truskwek itp. W poprzedniej stronie tego tematu wyczytałem, ze od czarne włokniny truskawki sie przypieka, czy to prawda?
ostatnia szansa pisze:My rozkładaliśmy agrowłókninę pod posadzone trzy rzędy truskawek - zwinęliśmy włókninę jak dywan, rozwijaliśmy, mąż "celował" na sadzonkę i wycinał krzyżyk "w powietrzu", po wycięciu trzech w jednej linii zakładaliśmy wyciągając sadzonkę przez krzyżyk na drugą stronę i kolejne trzy krzyżyki "w powietrzu", wyciągnie sadzonek itd ....
Ja nie byłam zadowolona z włókniny - słońce wypalało sadzonki - po dwóch latach zdjęłam i dopiero wtedy sadzonki ożyły, przedtem były takie pokurczone. Kolejne lata sadzę nowe na gołej ziemi i jestem bardziej zadowolona.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Truskawki ścina się zaraz po owocowaniu żeby uniknąć przenoszenia się chorób ,po takim ścięciu potrafią niektóre nawet jeszcze raz zaowocować. Teraz nie można ciąć bo można uszkodzić wschodzące młode liście.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ja nie sadziłam na włokninie ale Ci co sadzili nie byli zadowoleni bo tak jak pisze ostatnia szansa..
Pilnować żeby nie zachwaścić a i pole musi być dobrze wyrobione przed sadzeniem.. ja ścielę słomą zeby owoce były czyste i po zbiorze grabię .
Na wiosnę nie siekać dużo bo się wysuszają korzenie , truskawka ma płytki system korzeniowy,
Tak jak i Karol zaraz po zbiorze wykosić i uprzątnąć
Powodzenia w uprawie
Pilnować żeby nie zachwaścić a i pole musi być dobrze wyrobione przed sadzeniem.. ja ścielę słomą zeby owoce były czyste i po zbiorze grabię .
Na wiosnę nie siekać dużo bo się wysuszają korzenie , truskawka ma płytki system korzeniowy,
Tak jak i Karol zaraz po zbiorze wykosić i uprzątnąć
Powodzenia w uprawie
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
Teraz jest pora na przykrycie włokniną. I moje pytanie czy przykrywając włókniną zostawić np jakis przelot? choci o to czy boki obsypac ziemią czy tez np co jakis czas.... tak aby miały przelot powietrza????
ehh ta ortografia
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Mąż wczoraj nakrył część truskawek włókniną, przycisnął kilkoma cegłówkami. Część, bo nie chodzi mi o sprzedaż drogich truskawek, tylko wydłużenie okresu zbioru . Najchętniej jeszcze część bym opóźniła.
Moje nowe imię Szansa
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Ja nie mam ale są odmiany całkiem póżne
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
PanOgrodnik - zależy jak wyglądają Twoje truskawki. Moim liście całkowicie uschły w trakcie zimy, więc je obciąłem. Teraz zaczynają rosnąć
Pozdrawiam, Maciek.