Truskawkki cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawki - cz.2

Post »

Bardzo dziękuję za wiadomości. Pewnie delikatnie poobrywam, a co nie będzie chciało się oderwać, to krótko obetnę (uważając na stożki :D:D)
Jesteście niezawodni ;:180
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Witam,
na moich truskawkach w ubiegłym roku szalała biała plamistość...podejście miałam ekologiczne i wycinałam liście niestety guzik to dało. Wyszukałam w internecie, że opryski robi się po zbiorze owoców...na pewno nie ma środka, którym mogę prysnąć teraz przed ruszeniem wegetacji czy na początku tego procesu???

Mam Grevit poradzi sobie?
Aśka
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Juda, to kawałek dalej ode mnie, ja okolice Dębicy :)
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Czy truskawki teraz powinno sie skosić ? Chciałbym wyścielić czarną włókninę na rosnące juz truskawki. Nie wiem jak sie do tego zabrac, najlatwiej taka wloknine dac przed posadzeniem truskwek itp. W poprzedniej stronie tego tematu wyczytałem, ze od czarne włokniny truskawki sie przypieka, czy to prawda?
koldi56
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2011, o 15:16

Post »

tez mam truskawki i zastanawiam sie na przykryciem agro wokol sadzonek ale jest duzo argumentow na Nie (slimaki i inne stworki, przypalanie owocow) wiec moze jednak sieczke ze slomy? tylko jak grubo jej posypac i czy ja wiatr nie wywieje??
matmars
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sie 2010, o 21:21

Post »

Czy ma ktoś doświadczenie z białymi truskawkami ? Widziałem takie na targach Gardenia, i teraz gdy widzę ich ceny w internecie, to po prostu ręce opadają.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

PanOgrodnik pisze:Witam. Czy truskawki teraz powinno sie skosić ? Chciałbym wyścielić czarną włókninę na rosnące już truskawki. Nie wiem jak sie do tego zabrac, najlatwiej taka wloknine dac przed posadzeniem truskwek itp. W poprzedniej stronie tego tematu wyczytałem, ze od czarne włokniny truskawki sie przypieka, czy to prawda?
ostatnia szansa pisze:My rozkładaliśmy agrowłókninę pod posadzone trzy rzędy truskawek - zwinęliśmy włókninę jak dywan, rozwijaliśmy, mąż "celował" na sadzonkę i wycinał krzyżyk "w powietrzu", po wycięciu trzech w jednej linii zakładaliśmy wyciągając sadzonkę przez krzyżyk na drugą stronę i kolejne trzy krzyżyki "w powietrzu", wyciągnie sadzonek itd :D ....

Ja nie byłam zadowolona z włókniny - słońce wypalało sadzonki - po dwóch latach zdjęłam i dopiero wtedy sadzonki ożyły, przedtem były takie pokurczone. Kolejne lata sadzę nowe na gołej ziemi i jestem bardziej zadowolona.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
karol
200p
200p
Od: 28 lis 2011, o 15:25

Post »

Truskawki ścina się zaraz po owocowaniu żeby uniknąć przenoszenia się chorób ,po takim ścięciu potrafią niektóre nawet jeszcze raz zaowocować. Teraz nie można ciąć bo można uszkodzić wschodzące młode liście.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Ja nie sadziłam na włokninie ale Ci co sadzili nie byli zadowoleni bo tak jak pisze ostatnia szansa..
Pilnować żeby nie zachwaścić a i pole musi być dobrze wyrobione przed sadzeniem.. ja ścielę słomą zeby owoce były czyste i po zbiorze grabię .
Na wiosnę nie siekać dużo bo się wysuszają korzenie , truskawka ma płytki system korzeniowy,
Tak jak i Karol zaraz po zbiorze wykosić i uprzątnąć
Powodzenia w uprawie
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30

Post »

Teraz jest pora na przykrycie włokniną. I moje pytanie czy przykrywając włókniną zostawić np jakis przelot? choci o to czy boki obsypac ziemią czy tez np co jakis czas.... tak aby miały przelot powietrza????
ehh ta ortografia
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Mąż wczoraj nakrył część truskawek włókniną, przycisnął kilkoma cegłówkami. Część, bo nie chodzi mi o sprzedaż drogich truskawek, tylko wydłużenie okresu zbioru ;:173 . Najchętniej jeszcze część bym opóźniła.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Ja nie mam ale są odmiany całkiem póżne
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

PanOgrodnik - zależy jak wyglądają Twoje truskawki. Moim liście całkowicie uschły w trakcie zimy, więc je obciąłem. Teraz zaczynają rosnąć :)
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”