Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Mój błąd - nie sadzić wiosną nieznanych roślin w rabatach kwiatowych nawet jak najbliższa osoba przyrzeka że choć nie pamięta nazwy to ta roślina przepięknie kwitnie i pachnie . Moja mama namówiła mnie do posadzenia przyniesionej w donicy nieznanej rośliny ( sąsiadka wiosną wykopała nie mówiąc co to jest - mnie na wygląd przypominało wyłażącą z ziemi gunerę ) - a moja mama "posadź, posadź jest to kwiat przecudnej urody, przyciąga motyle będzie świetnie wyglądał z różami, jest to egzotyczna bylina, bla, bla... "... posadziłam.... i ... rabarbar - może i egzotyczny ale nie koniecznie komponuje się z różami.... :;230
pozdrawiam
Edyta
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moja babcia dostała od swojej siostry cebulki roślin też przecudnej urody. :lol:Tyle tego było,że nie wiedzieliśmy gdzie wsadzić.Roślina,owszem,ładna,ale cebule powiększyły się 2-krotnie i podzieliły się na kolejne. :lol: :shock: Chyba trzeba rozdawać sąsiadom z działek. :lol:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Rabarbar :?: :!: Taki prawdziwy dobry, stary rabarbarek ? Chciałabym go do mnie... Zawiera co prawda dużo szczawianów, ale ciasto z rabarbarem, kompot rabarbarowy.....mniam.....dla nich wsadziłaby między różami ;:108
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cccc1969 pisze:Kolejny błąd:nie kłaść słonecznika na kompost!Ich badyle ciężko się rozkładają.
Oprócz kartonów na spód kompostownika kładę właśnie słoneczniki i różnego rodzaju gałęzie.
Po 2 latach, przesiewam do zużycia, a to co nie przeleci przez sito wyrzucam na wierzch 1 rocznej pryzmy i na tym sadzę ogórki. I tak w kółko.
Pozdrawiam. Gosia
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja spalam,a popiół użyźnia kompost lub grządkę. :) U mnie dobra ziemia jest bardzo potrzebna,gdyby nie była,to bym nie spalał. ;:108
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim błędem było....ugniatanie kompostu. Kupiłam plastykowy kompostownik i zaczęłam robić wszystko " w/g instrukcji " . Do dziś nie wiem, czy w instrukcji stało - ubijać, czy - nie ubijać. Ubijałam aż mi wszystko gnić zaczęło. Trzeba było wywalić, przewalić, rozwalić zbite plastry i zakompostować od nowa. Śmieszne - na dnie pojemnika była mokra bo mokra ale najprawdziwsza ziemia kompostowa z resztkami nierozłożonych roślin i gałązek.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nie można też przesadzać z dokładaniem "dobroci" do kompostownika.
Mój pierwszy raz polegał na tym, że zgodnie z instrukcją dodawałam nawóz sztuczny i wapno pomiędzy warstwy układanej pryzmy.
Wyszedł kompost na którym wszystko tak szybko rosło, że rośliny nie zdążyły wyprodukować pierwszych liści a już padały.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Bajera! :;230
Ja kilka lat temu wdepnęłam w kompost - dosłownie. Tak go podlewałam ,że pewnego dnia (po ulewnych deszczach w dodatku) cały mi się wylał szparami w kompostowniku. Nawet w gumowcach nie dałam rady podejść do niego :;230
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W pierwszym miesiącu posiadania działki postanowiłam obsiać wszystkie brzydkie ściany i suche drzewa chmielem japońskim.
Znalazłam bezpański, zebrałam nasionka (szyszeczki), posiałam i syczałam na każdego, kto mi niechcący depnął na nowe nabytki.
Nic nie wzeszło. Teraz wiem, że posiałam "opakowania" a nasionka dawno z szyszek wyleciały. W tym roku chęć posiadania tego agresywnego japończyka przeszła mi więc nie ma tego złego......
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Może nieopatrznie włożyłaś do kompostownika kawalątko perzu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ja kłączy perzu mnóstwo nawkładałam do kompostownika, ale chyba za bardzo uschły na słońcu bo jakoś nic mi na nim nie rośnie :)
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

To ciesz się Ala, ciesz!
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

A ja czytałam, że perz jest bardzo zdrowy i nawet się jakieś lekarstwa z niego robi. Na kompost się nadaje pod warunkiem, że zadbamy, żeby z całą pewnością był martwy. Można ususzyć (bardzo dokładnie), można zrobić gnojówkę (tego to chyba nawet nie trzeba jakoś specjalnie pilnować, gnojówki nic nie przeżyje :wink: ).
Agata
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”