Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

Albinos nie ma szans, wszystkie soki pójdą w zielony stożek wzrostu, który jest tuż obok.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To nie dobrze :( szkoda, że nie miałem możliwości nigdzie indziej zaszczepić...
No trudno, zresztą wszyscy szczepią na starszych roślinach a nie na 9mc, więc z góry mogłem obstawiać taki wynik.

Dziś wysiałem 20 nasion Somalense i 20 Arabicum tym razem prosto z Tajlandii bez allegro i ebay... może w kiedyś i na Thai Socotranum będę miał :)
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Radek:) pisze:O a komuś się ta sztuka udała w ogóle? Ciekawe jak potem wygląda albino jak podrośnie.
a temu nie wiem czy mam pomóc wydostac się z nasiona czy da sobie radę, bo jakoś dziwnie wyrósł...
Jeżeli chodzi o albino to robi się zielony, normalne odzyskuje chlorofil.

Co do zdjęcia nie bardzo widać na nim o co chodzi. Ale jak widzisz możliwość wyciągnięcia z łupiny to ja bym na Twoim miejscu zdjął.

Ile już mają siewki?

Na zagranicznych forach szczepią z powodzeniem, z tego co widziałem rośliny na których jest szczepione to min 2 letnie. No ale spróbować musiałem, skoro nie było chętnych na albino.
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

aha nie wiedziałem, że odzyskuje chlorofil, ciekawa sprawa. Nie wiem czy też nie będę miał 1 albino bo nóżka jest cała biała na razie. A co do zdjęcia chodzi o to, że nasiono nie poszło w górę tylko jakby otacza caudex rośliny.

pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

Nadszedł wtorek i czas by pokazać Wam sadzonkę z Tajlandii przyszła w nienagannym stanie,nienaruszona,jest piękna,już w mojej ziemi ... na dnie keramzyt(nie porowaty tylko pomarańczowy który fajnie puszcza bąbelki gdy go wyparzałem w misce i gdy nasiąkał granulacja od 1cm-2,5cm) na to warstawa podłoża kokosowego(wcześniej gdy nie dawałem np do kaktusów ziemia po przeschnięciu wysypywała się przez drenaż na parapet a teraz tego problemu gdy wsadziłem na keramzyt kokos nie mam ;:138 ) i na to mieszanka ziemi do kaktusów z piaskiem kwarcowym i podłożem kokosowym,plus jeszcze bazalt w małej granulacji do całości.A oto zdjęcia wraz a moimi maleństwami ... Obrazek Obrazek
Obrazek
Dobra to adenium zakupione wraca na parapet grzać się w słońcu ;:3 ciekawe czy w tym roku zakwitnie?na przyszły rok jeśli zbyt przyrośnie dostanie nożycami po pędach ... zalezy mi na szerokiej koronce a nie na brzozie ;:136

P.S kiełkuje mi ``adenium arabicum black petch na wang`` ;:172 ;:215
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Jeżeli można wiedzieć ile dałeś za tą piękną Adeńkę ; )
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

4 część leci, doświadczeń wiele, to teraz zbierając info do kupy jaki nawóz Wam się najlepiej sprawdza dla adeniaków?
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

tak jak pisałem wcześniej wziąłem z kimś 2 żeby koszty z przesyłką poszły na pół i wyniosło mnie to 45 zł :) Co do nawozu się nie wypowiadam ja mam agrecol dla kaktusów i sukulentów od dziewczyny z kwiaciarni taki w owalnym opakowaniu z przezroczysta nakrętką dodatkowo dostałem w instrukcji do adenium by nawozić na przemian raz do kaktusów i sukulentów a raz do roślin kwitnących - może właśnie w tym tkwi sekret,że pół roczne adenia im kwitną no i masa słoneczka... Ciekawi mnie kolor kwiatków jaki może mieć adenium zakupione... :heja
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p
Od: 4 lut 2012, o 22:09

Post »

Czarny - Piękna!!! oj ale masz okaz!!!
Galaxy - ja się o nawozach nie wypowiadam, bo dopiero niedawno zaczęłam się Adenium zajmować, ale używam do sukulentów.
moze trzeba by naprawdę używać go na zmianę z tym do roślin kwitnących.... ;:204
a tu dziś moje Maluchy :D
wysiane 4 marca :)

Obrazek

i kilka portretów :)

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Uhuhu widzę ruszyły z kopyta. A do nawozów polecam Biohumus'a Nie przedawkujesz i Tani 6zł za 1 litr?? Chyba tak jakoś. Albo jak zacznie mniszek lekarski " Mleczkach" rosnąc polecam wiadro 25 litrów do tego mniszka ile wlezie + do tego jakieś pokrzywy jak będą. Stawiamy Wiadro na słońcu. i Mamy gotowy nawóz jak dobrze pamiętam chodz pamięć może mnie mylić albo 10 albo 100 ml na 1 litr bo to nie mocny nawóz. Tylko nie pamiętam może ktoś już taki robił i pamięta albo jak nie to znajdę w cz.2 albo 3 o Adenium.

Znalazłem :
O mlecz teraz jest najłatwiej, wszędzie go pełno rośnie. Wycinam całe rośliny z "kawałkiem" korzenia, tnę na mniejsze kawałki - szybciej fermentują - zalewam wodą w beczce lub innym naczyniu. W zasadzie naczynie z fermentującą gnojowicą powinno być przykryte, wydziela się trochę "inny" zapach. Nie stosuję dokładnych proporcji, ilość mleczu i wody określam na "oko". Jeżeli do sporządzenia gnojowicy użyję więcej mleczu, a mniej wody wtedy do podlewania roślin stosuję większe rozcieńczenie. Zalecane jest stosowanie 1 -2 kg mleczu na 10 l wody. W ciepłe dni, fermentacja gnojowicy następuje bardzo szybko. W czasie fermentacji należy roztwór mieszać, ponieważ masa roślinna "wypychana" jest do góry. Przy takiej pogodzie jak obecnie panuje, proces "fermentacji" całkowicie zostanie zahamowany. W tym roku już robiłem gnojowicę z mleczu, trafiłem na bardzo ciepłe dni w kwietniu i w ostatnie dni kwietnia już miałem gotową. Podobna zasada jest przy sporządzaniu gnojowic z pokrzyw i skrzypu. Pokrzywy już się pokazują (najlepsze są takie młode przed kwitnieniem), natomiast na skrzyp trzeba jeszcze poczekać. Do podlewania roślin na działce rozcieńcza się wszystkie gnojowice w stosunku 1:10. W zasadzie tymi gnojowicami nie można przenawozić roślin. Do podlewania kwiatów w domu - stosuje w bardzo dużym rozcieńczeniu - przykładowo 20 ml na 1000 ml wody - około 2%.
- Podaję wypowiedzi innych Forumowiczów na temat gnojowic, cytuję:
- "Gnojówka z pokrzywy zwyczajnej: 1 kg świeżych roślin fermentować przez cztery dni; rozcieńczyć w stosunku 1:50 i opryskiwać rośliny zaatakowane przez mszyce."
- "Napycham pół beczki 200 litrowej pokrzywami i mniszkiem ( mogą być z korzeniami, bo nierozłożona reszta i tak ląduje na kompostowniku, stając się " bombą" mikroelementową, azotową, krzemową, potasową, etc)
Zalewam wodą, zakładam pokrywkę , raz na dwa dni, mieszam patykiem. Po 10-14 dniach masz już pięknie zielony, a śmierdzący jak licho, nawóz. Można go stosować dolistnie w dużym rozcieńczeniu, jako oprysk na robale, lub doglebowo, jako zasilenie."
Jedna uwaga: - gnojowice inaczej dość intensywnie "pachną", najintensywniejszy !!! inny zapach wydziela gnojowica z pokrzyw, przy podlewaniu domowych kwiatów, trzeba "uważać" na domowników . Mimo tych minusów są to bardzo dobre naturalne - ekologiczne nawozy i środki ochrony naszych kwiatów.
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

Pokemonka jakie piękne maluchy !!!! piękne !!! oby rosły jak najniższe a jak najszersze tego Ci życzę !!! jeden mi szczególnie się podoba ma takie największe spiczaste lićcie i jest w samym środku pozostałych
:) ;:oj ;:138 :wit
Awatar użytkownika
Pokemonka
200p
200p
Od: 4 lut 2012, o 22:09

Post »

Czarny, dzięki ;:180
to jedno co się Tobie podoba, bo... PLUMERIA :;230
może też wysiejesz...??
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p

Post »

ładna,ładna nigdy się nią nie interesowałem jak widzisz kiedyś tylko coś czytałem,ale już zbyt wiele mam roślinek i nie ma miejsca :wink: na siew innych roślin kiedyś się zabiorę za to i założę temat i pokażę te wszystkie storczyki ,sukulenty,kaktusy etc
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”