Ogródek Robaczka cz. 2
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz. 2
Jule, ja zapomniałam rozsypać nawóz pod hortensje i RH, a przy takiej pogodzie to niewybaczalne, więc ubrałam kalosze i pobiegłam do ogrodu Zdąży się rozpuścić, bo leje cały czas
Ewelinko, cieszę się, że Ci się podoba Staram się grupować rośliny - wydaje mi się, że w małym ogrodzie to szczególnie ważne, żeby zachować jakiś układ. Szybko można popaść w przesadę i robi się misz-masz Chociaż i takie ogrody podabają mi się u innych.
Martusia, ja poczekam na giełdę sadzonki są tam o połowę tańsze niż w marketach
Alidko, dziękuję
Elu, witaj dzisiaj odpoczywam, deszczyk pada i obcuję z ogrodem tylko przez szybę I mam czas na zwiedzanie Waszych ogrodów
Halinko, cieszę się, że Ci się podoba - pierwszy raz tak sadziłam. Zastanawiałam się jak sobie poradzą pod grubą warstwą darni, ale chyba wyszło im na zdrowie, ochroniła ich przed mrozem
Andrzejku, sasanki były sadzone, z sadzonek 2 lata temu- wydawało mi się, że już o tym pisałam, kiepsko mi idzie z zasiewami, na razie tylko próbuję sił z lobelią i kobeą
Asiu, faktycznie są urocze, trudny do opisania kolorek, trochę jakby łososiowy. Są wyjątkowo ładne wybarwione i mają kwitnąć po kilka na jednej łodydze - zobaczymy
Magnolia Stellata - trochę poturbowana mrozem, ale kwitnie
A tutaj początki kącika śródziemnomorskiego - w donicach z terakoty wsadziłam oliwkę, która zimowała w domu i drzewko cytrusowe - kumkwat. W drugiej jest Lilak Meyera. Dosadzę do tego u dołu drobne kwiatuszki i zioła. Poza tym będę pomidorki, papryczki, bazylia, rukola, tymianek. Obok będzie jeszcze Oleander, jak tylko go przesadzę, bugenwille i lawenda w donicy.
Ewelinko, cieszę się, że Ci się podoba Staram się grupować rośliny - wydaje mi się, że w małym ogrodzie to szczególnie ważne, żeby zachować jakiś układ. Szybko można popaść w przesadę i robi się misz-masz Chociaż i takie ogrody podabają mi się u innych.
Martusia, ja poczekam na giełdę sadzonki są tam o połowę tańsze niż w marketach
Alidko, dziękuję
Elu, witaj dzisiaj odpoczywam, deszczyk pada i obcuję z ogrodem tylko przez szybę I mam czas na zwiedzanie Waszych ogrodów
Halinko, cieszę się, że Ci się podoba - pierwszy raz tak sadziłam. Zastanawiałam się jak sobie poradzą pod grubą warstwą darni, ale chyba wyszło im na zdrowie, ochroniła ich przed mrozem
Andrzejku, sasanki były sadzone, z sadzonek 2 lata temu- wydawało mi się, że już o tym pisałam, kiepsko mi idzie z zasiewami, na razie tylko próbuję sił z lobelią i kobeą
Asiu, faktycznie są urocze, trudny do opisania kolorek, trochę jakby łososiowy. Są wyjątkowo ładne wybarwione i mają kwitnąć po kilka na jednej łodydze - zobaczymy
Magnolia Stellata - trochę poturbowana mrozem, ale kwitnie
A tutaj początki kącika śródziemnomorskiego - w donicach z terakoty wsadziłam oliwkę, która zimowała w domu i drzewko cytrusowe - kumkwat. W drugiej jest Lilak Meyera. Dosadzę do tego u dołu drobne kwiatuszki i zioła. Poza tym będę pomidorki, papryczki, bazylia, rukola, tymianek. Obok będzie jeszcze Oleander, jak tylko go przesadzę, bugenwille i lawenda w donicy.
Kasiu,ale Ty masz wszystko poukładane Kącik piszesz się Tworzy,a już jest piękny
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu pewnie gdzieś przegapiłem .Kolejny wspaniały zakątek tworysz
ojej ale bedzie super kącik! i to najfajnieszy jaki może być - kocham morze Śródziemne i tamtejszy klimat, zaś tamtejsza kuchnia o rany.....no i tamtejsze kultury, zwłaszcza starożytne - Grecja, Rzym, Kreta ojej
Włochy mam zaliczone, zwłaszcza Kampanię, bo tam Pompeje, Stabie, Wezuwiusz , teraz tylko Grecja i Kreta
hmmmmm na giełdzie bedzie taniej....hmmmmm no to ja poczekam
Włochy mam zaliczone, zwłaszcza Kampanię, bo tam Pompeje, Stabie, Wezuwiusz , teraz tylko Grecja i Kreta
hmmmmm na giełdzie bedzie taniej....hmmmmm no to ja poczekam
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Jak ja lubie donice Obojetnie w jakiej postaci i formie, wszystkie maja cos w sobie w polaczeniu z roslinami.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Ewa/pipio - witaj Jeszcze nie jest wszystko poukładane, ciągle coś do poprawy Z resztą ja nie lubię idealnego porządku, wolę artystyczny nieład
Andrzejku, dziękuję za wsparcie!
Martusiu, to moje ulubione kierunki urlopowe - Włochy, Francja, Hiszpania, a ostatnio Portugalia
Jule - zachwyciły mnie te donice z terakoty, w dodatku ceny bardzo przyzwoite! Jak M wróci (są straaasznie ciężkie) jedziemy po kolejne trzy..
Od dawna mi brakowało czegoś na tej ścianie domu - jest dosyć szeroka obwódka z kostki i aż się prosiło o duże donice z terakoty
Kącik z ziołami miałam uprzednio przy tarasie w ziemmi, ale mięta, oregano, rukola i tymianek rozrosły się w olbrzymim tempie - nie mogłam nad nimi zapanować. Dlatego w tym roku wybrałam zioła w donicach. Bez świeżych ziół moja kuchnia nie funkcjonuje, więc muszą być Pomidorki rosły w donicy na tej ścianie w zeszłym roku i miałam wspaniałe plony - ściana domu grzeje, a słonko od południa - to wymarzony kącik dla takich nasadzeń. W ubiegłym roku oleander stał na tarasie, ale zajmuje sporo miejsca, więc tym razem zejdzie piętro niżej - na kostkę.
Kumkwat już przesadzony, do okrągłej donicy - latem wyglądał tak
Przy ścianie świetnie rosły też bugenwille, miały tam zaciszne, słoneczne miejsce.
Andrzejku, dziękuję za wsparcie!
Martusiu, to moje ulubione kierunki urlopowe - Włochy, Francja, Hiszpania, a ostatnio Portugalia
Jule - zachwyciły mnie te donice z terakoty, w dodatku ceny bardzo przyzwoite! Jak M wróci (są straaasznie ciężkie) jedziemy po kolejne trzy..
Od dawna mi brakowało czegoś na tej ścianie domu - jest dosyć szeroka obwódka z kostki i aż się prosiło o duże donice z terakoty
Kącik z ziołami miałam uprzednio przy tarasie w ziemmi, ale mięta, oregano, rukola i tymianek rozrosły się w olbrzymim tempie - nie mogłam nad nimi zapanować. Dlatego w tym roku wybrałam zioła w donicach. Bez świeżych ziół moja kuchnia nie funkcjonuje, więc muszą być Pomidorki rosły w donicy na tej ścianie w zeszłym roku i miałam wspaniałe plony - ściana domu grzeje, a słonko od południa - to wymarzony kącik dla takich nasadzeń. W ubiegłym roku oleander stał na tarasie, ale zajmuje sporo miejsca, więc tym razem zejdzie piętro niżej - na kostkę.
Kumkwat już przesadzony, do okrągłej donicy - latem wyglądał tak
Przy ścianie świetnie rosły też bugenwille, miały tam zaciszne, słoneczne miejsce.
Kaśka, jak ja lubię to Twoje miejsce na ziemi! super bym się mogła czuć mając taki piękny ogród... jednak nie każdemu taki zmysł jest dany... chwal się jak najczęściej swoimi pomysłami zwłaszcza, że robisz bombowe zdjęcia...
Jasne donice rules!
Jasne donice rules!
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Kasiu... ...ale tempo ...dopiero co pisałam , a tu już następny , nowy wątek .
Oleander ma zaplecionw pędy w warkocz ... , powiem ...bardzo oryginalnie wygląda , wręcz egzotycznie , jak zresztą przystało na śródziemnomorski klimat . Tę Bougenwillę , to bym Ci jedną podprowadziła ...jakoś nie mogę jej u siebie dorwać ...próbowałaś ukorzeniać ?
Donice masz świetnie dobrane do roślin , w nich rosnących .
Oleander ma zaplecionw pędy w warkocz ... , powiem ...bardzo oryginalnie wygląda , wręcz egzotycznie , jak zresztą przystało na śródziemnomorski klimat . Tę Bougenwillę , to bym Ci jedną podprowadziła ...jakoś nie mogę jej u siebie dorwać ...próbowałaś ukorzeniać ?
Donice masz świetnie dobrane do roślin , w nich rosnących .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Piękne plany. Bugenvilla zawsze robiła na mnie ogromne wrażenie. Szkoda, że w naszych warunkach jest tylko roślinką sezonową. Do kącika śródziemnomorskiego pasowałby jeszcze ołownik. No i jaśmin, ten prawdziwy. Kiedyś mieszkałam parę tygodni w Sevilli i to czego nigdy nie zapomnę, to zapach tamtejszych nocy - upajający zapach jaśminu...
urlopiki to ja spędzam na działce albo na wsi u kuzynostwa
ale pewnie pojadę sobie jeszcze na jakąś wycieczkę - kierunek Kreta, bo pałac Minosa chcę tam zobaczyć!
jak na razie doprowadzam działkę do stanu używalności i tak spędzony urlopik to dla mnie bomba!
ale pewnie pojadę sobie jeszcze na jakąś wycieczkę - kierunek Kreta, bo pałac Minosa chcę tam zobaczyć!
jak na razie doprowadzam działkę do stanu używalności i tak spędzony urlopik to dla mnie bomba!
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale to sobie fajnie poukładałąś w tym kąciku ,ąle moim zdaniem potrzebny jeszcze laur
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Kasiu Dzięki Bogu Cie znalazłam ...troszke byłam zajęta i mi umknęłaś A tu już 10 strona od dzisiaj nazywasz się Kasik -Pędziwiatr
Kochana uwielbiam Twój ogród stworzony z gustem i wyjątkowym smakiem ...każdy element ma swoje miejsce i idealnie komponuje się z całością .Pięknie
Dodatki uzupełniają cudowną roslinnośc ...łany sasanek powaliły mnie na kolana
Klosz na samkowitosci moje nieosiągniete dotąd chciejstwo ,ale myślę że to kwestia czasu
Pawilon w powojnikach juz to widzę... a parasolka sie robi
Pozdrawiam wiosennie
Kochana uwielbiam Twój ogród stworzony z gustem i wyjątkowym smakiem ...każdy element ma swoje miejsce i idealnie komponuje się z całością .Pięknie
Dodatki uzupełniają cudowną roslinnośc ...łany sasanek powaliły mnie na kolana
Klosz na samkowitosci moje nieosiągniete dotąd chciejstwo ,ale myślę że to kwestia czasu
Pawilon w powojnikach juz to widzę... a parasolka sie robi
Pozdrawiam wiosennie
marzenia się spełniają! Dana
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 cze 2010, o 11:20
Kasiu widziałam u Ciebie pięknie kwitnące bugenville , przejrzałam o nich cały wątek, a mogłabyś mi napisać jak ty je przechowujesz zimą i w donicach jakiej średnicy
Pozdrawiam Agata