Mimo że moja bylina 'smagliczka skalna' ma zakwitnąć dopiero za rok już teraz pokazuje nieśmiało kwiatki (jak bratek w pierwszym roku ), smagliczki w pierwszej turze przekwitły i oberwałam wczoraj resztę starych kwiatostanów obsypując je nad ziemią aby rozsiać zawiązane nasiona (chyba się pokuszę o wysianie reszty gdzieś na niezarośniętym skwerku lub wysypisku...skalne też posieję, niech się rozsiewają pięknisie, będzie skąd wziąć sadzonki w razie czego ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Zauważyłam dzisiaj że pomimo wydrapania przez kury dołów w miejscach gdzie rosły kwiatki wybił zielony dywan , ale będę biegać z każdą roślinką (obdaruję każdego kto będzie chciał, a jak nie będzie chciał to im ukradkiem posadzę ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Jest tam mało ziemi, ale jak podrosną to zakryją lukę, będę kombinować z rabatką na jesień, bo są tam cebule, także czeka mnie obniżanie poziomu i wymiana części ziemi na coś lepiej absorbującego wodę, bo tam sam pył + zrębki które przytaszczę spod lasu , kora w zeszłym roku zdała egzamin.
Potrzebuję pomocy, liście mojej smagliczki zaczęły opadać, gleba była sucha więc ją podlałam niestety wieczorem była silna ulewa, która dodatkowo podlała smagliczkę. Rano nie było poprawy (zdjęcia górne), a teraz opadły jej nawet kwiatku w dół (zdjęcie na końcu). Jaka jest tego przyczyna i jak temu zaradzić?
P.S. Smagliczka z przeznaczeniem wyłącznie do donicy.
Nadmierna wilgoć, zalanie.Nie uratujesz jej, bo smagliczka wykształca w zasadzie jeden korzeń palowy, boczne są drobne i od nadmiaru wody te gniją w pierwszej kolejności.Teraz można za grosze kupić spore sadzonki.Ona jednak nie lubi donic, szybko tam ginie, lepiej czuje się w gruncie.Do donic lepsza jest lobelia.
selli7 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie zdawałam sobie sprawy z wrażliwości tej rośliny. Zostało mi jeszcze pół opakowania nasionek, więc wysieję resztę pod blokiem, może tam będzie im lepiej.
Smagliczka bardzo mi się podobała i koniecznie chciałam ją mieć w swoim ogrodzie. Kupiłam różne kolory - aż 4 torebki nasion. Ponieważ bardzo lubię obserwować jak rośliny się rozwijają szukałam informacji jak należy z nią postępować. Jesteście niezawodni. Znalazłam odpowiedzi w tym wątku.Dziękuję pięknie. Smagliczkę posieję w drugiej połowie kwietnia w gruncie na rozsadniku.
Seba ja dziś właśnie wysiałam swoją ale na parapecie bo szklarni nie mam . To mój pierwszy raz więc się nie wypowiem. Może ciut za wcześnie ale co tam. Ona podobno dobrze sama się rozsiewa więc może i w ogrodzie będą siewki ale ja potrzebuję do donic dlatego się zdecydowałam na zrobienie rozsady . Powodzenia .