Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
- DAK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
Naoglądałam się co nie miara. Jaka różnorodność barw i wzorów.
Dziękuję Henryku za ucztę dla oczu
Dziękuję Henryku za ucztę dla oczu
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
To co dziś cieszy najbardziej bo w pełnej krasie - lepiej już w tym roku nie będzie.
Aylostera albiareolata FR 761
Aylostera heliosa WR 314
Mediolobivia leucanthema v. cocciniflora
Mediolobivia nazarenoensis WR 484
Mediolobivia pygmaea v. colorea R 660
Mediolobivia pygmaea v. diersiana R 631
Mediolobivia violascens FR 352
Rebutia krainziana kw. cz.
Rebutia krainziana kw. fiolet.-oranż.
Rebutia winteriana
Aylostera albiareolata FR 761
Aylostera heliosa WR 314
Mediolobivia leucanthema v. cocciniflora
Mediolobivia nazarenoensis WR 484
Mediolobivia pygmaea v. colorea R 660
Mediolobivia pygmaea v. diersiana R 631
Mediolobivia violascens FR 352
Rebutia krainziana kw. cz.
Rebutia krainziana kw. fiolet.-oranż.
Rebutia winteriana
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- wizualna "uczta" dla oczu, może za rok, dwa i ja będę mógł pokazać kolorowe kwiaty na moich roślinkach Adenium.
Henryku, masz wspaniałe kwiaty, ja gustuję w kwiatach o pastelowych kolorach, a tych u Ciebie nie brakuje, a najładniejsze - najprzyjemniejsze w oglądaniu dla mnie osobiście, to: Mediolobivia pygmaea v. diersiana R 631, Rebutia krainziana kw. cz. , Aylostera heliosa FR 314, Mediolobivia nazarenoensis WR 484, pozostałe też są ładne, bo nie ma nieładnych kwiatów.
Henryku, masz wspaniałe kwiaty, ja gustuję w kwiatach o pastelowych kolorach, a tych u Ciebie nie brakuje, a najładniejsze - najprzyjemniejsze w oglądaniu dla mnie osobiście, to: Mediolobivia pygmaea v. diersiana R 631, Rebutia krainziana kw. cz. , Aylostera heliosa FR 314, Mediolobivia nazarenoensis WR 484, pozostałe też są ładne, bo nie ma nieładnych kwiatów.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
O mediolobiwki - jakieś późne odmiany
Ja to od razu bym się przyczepił, że helioska z tym numerem jest Rauschowa, nie Ritterowa, czyli WR. No i jak na moje oko medio nazarenoensis wygląda podejrzanie na mudanensis, tak zresztą jak i u mnie (nazarenoensis ma zazwyczaj trochę ciemniejszy kwiat i taki pionowy, skierowany w górę czarny/brązowy, środkowy cierń - acz może ciernia tylko nie widać na czarnym tle), natomiast violascens wygląda mi podejrzanie na atrovirens var. haefneriana :]
Ja to od razu bym się przyczepił, że helioska z tym numerem jest Rauschowa, nie Ritterowa, czyli WR. No i jak na moje oko medio nazarenoensis wygląda podejrzanie na mudanensis, tak zresztą jak i u mnie (nazarenoensis ma zazwyczaj trochę ciemniejszy kwiat i taki pionowy, skierowany w górę czarny/brązowy, środkowy cierń - acz może ciernia tylko nie widać na czarnym tle), natomiast violascens wygląda mi podejrzanie na atrovirens var. haefneriana :]
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Zróżnicowanie odcieni barw jest zaskakujące
tylko pozostało pogratulować kolekcji
tylko pozostało pogratulować kolekcji
- hen_s
Mieczysławie, Tomku - dziękuję.
W tym roku tak kwitną. Kilka jeszcze w ogóle nie otworzyło kwiatów - te chyba na lipiec czekają?
Akurat rebucjowate to absolutnie nie moja specjalność, dopiero niedawno na poważnie się nimi zainteresowałem. Żadna z tych roślin nie pochodzi z moich wysiewów tak że przepisałem to co ofiarodawcy na tabliczkach napisali. A o przeoczenia przecież nie jest trudno.
mediolobiwki - jakieś późne odmiany
W tym roku tak kwitną. Kilka jeszcze w ogóle nie otworzyło kwiatów - te chyba na lipiec czekają?
Wcale nie - jestem wdzięczny za prawidłowe oznaczenie roślin.od razu bym się przyczepił
Akurat rebucjowate to absolutnie nie moja specjalność, dopiero niedawno na poważnie się nimi zainteresowałem. Żadna z tych roślin nie pochodzi z moich wysiewów tak że przepisałem to co ofiarodawcy na tabliczkach napisali. A o przeoczenia przecież nie jest trudno.
Tylko wygląda czy na pewno nią jest? Daję myślę lepszą fotkę do identyfikacji.violascens wygląda mi podejrzanie na atrovirens var. haefneriana :]
Czarnego ciernia nie ma, środkowy cierń jest tego samego koloru co pozostałe. Tu widać lepiej:nazarenoensis wygląda podejrzanie na mudanensis (...) nazarenoensis ma zazwyczaj trochę ciemniejszy kwiat i taki pionowy, skierowany w górę czarny/brązowy, środkowy cierń
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
oooooooo. coś dla mnie , masz chyba pomyłkę w numerze R. helioski bo 314 ma Rausch chyba że Ritter też to wtedy
Ale mimo wszystko ładne kwiatki
-- So 23 cze 2012 11:21 --
szkodaże nie przeczytałem wypowiedzi czarnego który też o tym napisał
Ale mimo wszystko ładne kwiatki
-- So 23 cze 2012 11:21 --
szkodaże nie przeczytałem wypowiedzi czarnego który też o tym napisał
- hen_s
Poprawione - koledzy czuwają!
- czarny
Z M. violascens to w ogóle mam problem, bo już sam trochę zgłupłem. Z dwóch źródeł, któe już kwitły to u mnie na bank są właśnie M. atrovirens v. haefneriana, tylko trochę inna forma. W Digitomanii Pot'a (w któej jakieś tam błędy jednak są), WR 295 i FR 352 to są M. violascens jak wszystkie inne, czyli blady róż, kwiaty w zasadzie identyczne, jak M. rosalbiflora. U Pilbeama niestety zdjęcia nie ma, jest tylko opis kwiatu, jako "pale pinkish-red". Jakby było samo pale-pinkish to ok, ale to red? W każdym bądź razie tutaj moim zdaniem jest haefnerianka. Na szybko znalazłem stronkę, z małymi co prawda zdjęciami, ale jest tam fotka haefnerianki, oceń czy to nie to samo, no i są fotki mudanensis i nazarenoensis, na których widać między nimi różnicę, choć może mało tego ciemniejszego ciernia widać.
http://www.traumbaer-online.de/cms/mediolobivia
http://www.traumbaer-online.de/cms/mediolobivia
- hen_s
Fakt - M. atrovirens v. haefneriana bardzo podobna do mojej M. violascens jeśli nie identyczna. Popatrzę, pomyślę i pewnie przemianuję.
Co z numerem polowym?
M. nazarenoensis na razie pozostawię, za mało danych na zmiany.
Co z numerem polowym?
M. nazarenoensis na razie pozostawię, za mało danych na zmiany.
Piękne masz Henryku kaktusy jestem pod ogromnym wrazeniem
- czarny
Ja tam numerów polowych nie nadaje roślinom, które nie zostały wysiane/zakupione z numerem. Tutaj jestem ortodoksem, jak niektórzy i generalnie fake'ów się pozbywam i wysiewam nowe Natomiast jakbym miał typować to M. haefneriana WR 208a, bo u WR 515 kwiaty podchodzą lekko pod róż/fiolet.
A co do WR 484 - tutaj fotka moich. Ta po prawej kupiona jako roślinka, już kwitła i na 90% jest to mudanensis, czyli do wywalenia. Siewki z lewej jeszcze nie kwitły, ale mam nadzieję, że będą bez błedu bo właśnie widać już ten ciemniejszy środkowy cierń. Co ciekawe roślina i nasiona były z jednego źródła. Generalnie jednak na wszelki wypadek w tym roku wysiałem ponownie porcję nazarenoensis A w ogóle jeszcze inna sprawa, że jak teraz patrzę na ten kwiat u Twojej roślinki to mi teraz coś jak rosalbiflorka wygląda.
A co do WR 484 - tutaj fotka moich. Ta po prawej kupiona jako roślinka, już kwitła i na 90% jest to mudanensis, czyli do wywalenia. Siewki z lewej jeszcze nie kwitły, ale mam nadzieję, że będą bez błedu bo właśnie widać już ten ciemniejszy środkowy cierń. Co ciekawe roślina i nasiona były z jednego źródła. Generalnie jednak na wszelki wypadek w tym roku wysiałem ponownie porcję nazarenoensis A w ogóle jeszcze inna sprawa, że jak teraz patrzę na ten kwiat u Twojej roślinki to mi teraz coś jak rosalbiflorka wygląda.
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
wściekła czerwień Mediolobivia leucanthema v. cocciniflora mnie powaliła
i ten żółty Mediolobivia pygmaea v. diersiana R 631
a tak w ogóle to sobie łamię myśli w głowie próbując odczytać Wasze "rozkminki" nazw pełen szacun chłopaki
i ten żółty Mediolobivia pygmaea v. diersiana R 631
a tak w ogóle to sobie łamię myśli w głowie próbując odczytać Wasze "rozkminki" nazw pełen szacun chłopaki
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego