Mahonia pospolita
Owoce mahonii
Mam pytanie dotyczące okresu zbierania owoców mahonii. Kiedy je zbierać? Dopiero końcówka sierpnia, a jak czytam wszędzie termin zbioru to wrzesień październik. Problem w tym, że u mnie zaczynają już spadać owocki. To chyba trochę za wcześnie na zbiór. A jednocześnie szkoda mi tych spadłych. Czy mogę je zebrać i włożyć do zamrażalnika i poczekać na wrzesień ( podobno dobrze jest je przemrozić przed przerobieniem). Może ktoś z forumowiczów ma jakiś sprawdzony sposób. Będę bardzo wdzięczna za porady :majesty:
- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mahonia pospolita
Pozwolę sobie odświeżyć wątek... Będę chciała w tym roku przesadzić sporo roślin z działki po babci na swoją. Jedną z kandydatek jest mahonia, a właściwie kilka mahonii, starych, kilkunastoletnich krzaków. I tu pytanie... Kiedy najlepiej podjąć próbę przesadzenia i czy od razu skracać gałęzie (muszę to zrobić, bo to stare krzaki i bardzo łyse w środku). Wiem, że jedni twierdzą, że nie przesadza się tej rośliny, inni wręcz odwrotnie... Ja chcę spróbować. Kwestia w tym, żeby to zrobić w sposób jak najlepszy dla niej.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem jest to roślina dobrze znosząca przesadzanie, co prawda nie mam wielkiego tu doświadczenia ale moje nie chorowały. Termin do przesadzania chyba jednak jesień, ale ja to przesadzam z reguły rośliny kiedy muszę jakoś mi się udaje. Jedno mam sprawdzone nie lubią stanowiska słonecznego.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przesadzałam, nie było żadnych problemów z przyjęciem się.
Młode egzemplarze doskonale znoszą przesadzenie, co do starszych, nie mam doświadczeń.
Młode egzemplarze doskonale znoszą przesadzenie, co do starszych, nie mam doświadczeń.
- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli poczekam do jesieni. Ale przyciąć też jesienią od razu przy przesadzaniu czy to już za dużo 'atrakcji' może być? Jak myślicie?