Hobby nr 2: kaktusy - truskafka85

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hobby nr 2: kaktusy - truskafka85

Post »

Przez tą pogodę, w której medio czują się wyśmienicie, a woda z doniczek nei wysycha, zaraz zaczną mi one chyba pękać, bo już są twardsze niż kamienie. Ale pąki powoli rosną.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
truskafka85
200p
200p
Od: 5 wrz 2012, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

@Przemek
No wysiewy kiełkują... tzn rebucje jakoś dają sobie radę - teraz posiałam tylko 4 R. Najsłabiej jednak Twoje nasionka kiełkują, ledwie 3 szt z czego dwie stanęły w miejscu, ale jeszcze ich nie skreślam, grzyba nie ma, glony nie atakują, spróbuję je polać wodą utlenioną bo ponoć ułatwia kiełkowanie ... ponoć :P. Setiechinopsis - nic, zero, null - głupi :evil:. Kilka skundlonych gymnoli wyszło, i T. klinkerianus też kilka.
Chciałam zamówić trochę nasion od Tytusa, miało być za miesiąc, miesiąc minął, cisza w temacie.... nie wiem co o tym myśleć, a pisać mi się nie chce w tej sprawie, uważam że poprzednie maile były wiążące.

@czarny
moje dziady się nie chcą napić, ale pączki rosną... w żółwim tempie, pocieszam się że kiedyś musi zaświecić ;:3

No i wypatrzyłam sobie kilka fajnych roślin na ibaju, ale czy wpadną w poje ręce to się okaże za kilka dni.
Kaktusowo :twisted:
pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o zakupy u TT, to czasem to trwa, ale nie jego wina. On tylko sprowadza nasiona z Czech i jest od nich zależny.

A co tam takiego fajnego?
truskafka85
200p
200p

Post »

E. pulchellus, trochę sulek, medio, i chyba jakieś rebutie, no i dwa rodzaje T. valdezianus. Dla Ciebie pewnie nic ciekawego ale dla mnie wyzwanie, bo z tego co widzę to może być różnie z tymi wschodami ... ale to przemyślałam dopiero jak złożyłam zamówienie :P, przespałam czas na zamawianie nasion to teraz będę się borykać tymi od Czechów, może coś z tego będzie bo .... głupi ma zawsze szczęście :P

Edytka:

ECHINOCEREUS pulchellus v. amoenus form / large pink red flower /Paolo Panarotto Aguascalientes City, Aguascalientes
MEDIOLOBIVIA atrovirens form / NEW , dark red orange flower , original R. Hillman / RH 864 Betanzos 3700 m - 3750 m , dpt. Potosi , Bolivia
MEDIOLOBIVIA einsteinii form / NEWS , origin collect Vaclav Seda , Vysoke Myto /sobie 51 Arroyo Inca Huasi 3680 m , p. Salta , Argentina
MEDIOLOBIVIA atrovirens v. huasinensis / NEWS , robust flower , original R. Hillman / RH 896 Santa Elena - Huancaqui 3200 m, dpt. Chuquisaca, Bolivia
MEDIOLOBIVIA eos / NEWS , white orange pink flower , original collect Walter Rausch , Austria /R 333Tafna - La Quiaca , p. Jujuy , Argentina
MEDIOLOBIVIA eos / NEWS , white orange pink flower , pectinate spines , original collect R. Hillman / RH 327 A Yuraj Thuru 3650m, dpt. Potosi, Bolivia
MEDIOLOBIVIA pectinata form / origin material Ladislav Fischer , Horice / AVF 64 origin material from A . V . Fric collect
MEDIOLOBIVIA pygmaea FRIEDRICHIANA form / origin collect Walter Rausch / R 646 Camargo - Culpina , dpt. Chuquisaca , Bolivia
MEDIOLOBIVIA steinmannii v. cincinnata form / NEWS , mostly orange flower , origin collect Vaclav Seda , Vysoke Myto / sobie 105
7 km South of Cuchu Ingenio , dpt. Potosi , Bolivia
MEDIOLOBIVIA nigricans form / origin collect Petr Cesal , Plzen / PC 170 Quebrada Escoipe 2600 m , p. Salta , Argentina
MEDIOLOBIVIA ODEHNALII SPECIES NOVA / NEW DESCRIPTION , most beautiful flower of Rebutia Genus , origin TYPE MATERIAL / sobie 109
About 8 km East of Potosi City left shore of river , dpt. Potosi , Bolivia
MEDIOLOBIVIA pygmaea ISCAYACHENSIS FORM / white pink flower mostly , dark green silver body , pectinate spines , clustering stem , origin collect Vaclav Seda , Vysoke Myto / sobie 64 AAbra de Sama , dpt. Tarija , Bolivia
SULCOREBUTIA canigueralii FORM SENSU WALTER RAUSCH COLLECT 281 / the same origin identic locality like collect Walter Rausch 281 /
KP 20 (wr 281)South East of Sucre alt. 2902 m , Oropeza County , dpt. Chuquisaca , Bolivia
SULCOREBUTIA mentosa type form / dark green epidermis , beautiful pink red flower, origin Vaclav Seda , Vysoke Myto sobie 121 Aiquile 2300 m , dpt. Cochabamba , Bolivia
SULCOREBUTIA tarabucoensis v. aureiflora ORANGE DARK FLOWER FORM / dark orange flower , very rarely population / KP 15
W of Tarabuco village alt. 3402 m , Yamparaez County , dpt. Chuquisaca , Bolivia
SULCOREBUTIA breviflora Backeb. subsp. laui ( Diers ) Fritz Tijdschr. Liefhebb. Cact. Vetpl. Kamerpl. 14(5): 75 (2001) MOSTLY PURPLE FLOWERING NICE FORM / botanical material from origin authentic collect A. B. LAU in date 18.3.1970 , growing together with collect taxons L 315 and L316 , purple flowers / LAU 314southside Rio Caine alt. 2400 m till 2500 m , Bilbao County , dpt. Potosi , Bolivia
SULCOREBUTIA species form / origin authentic collect Heinz Swoboda , Austria in 1982 year / HS 7Sucre to Ravelo KM 16 alt. 3150 m , Oropeza County , dpt. Chuquisaca , Bolivia
SULCOREBUTIA verticillacantha form / origin collect Johan Pot and Kik van Boxtel /JK 306
79 km from Cochabamba City - Challa alt. 4000 m , dpt. Cochabamba , Bolivia
SULCOREBUTIA polymorpha form / nice green caespitosae body , long central spines , violet, pink and yellow flowers , origin collect Josef Odehnal , Brno in 1999 year / JO 678 Kayarani village alt. 3559 m , dpt. Cochabamba , Bolivia
SULCOREBUTIA steinbachii ( Werderm. ) Backeb. Cact. Succ. J. Gr. Brit. 13: 103. 1951 LONG BROWN BLACK CENTRALS NICE HARDLY SPINED FORM / very nice plants with long centrals mostly brown black coloured , origin authentic new botanical study currently collect Josef Odehnal , Brno / JO 680, 8 km East of Tiraque alt. 3544 m , dpt. Cochabamba , Bolivia

TURBINICARPUS valdezianus HO 246, Saltillo alt. 2000 m , Coahuila
TURBINICARPUS valdezianus TCG 2003 Cruz de Elorza , Coahuila

jednak żadna rebucja się nie załapała ... poza medio :P
pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dobre kierunki, to na przyszły rok z dziesięć razy tyle ;:65

Zawsze jest coś ciekawego. Niech szybko przychodzi, rób dobre wschody i za 3 lata robimy jakiegoś deala siewkowego ;)
Generalnie medio to bardzo trudne nie są, acz uwaga na einsteinii, bywają strasznie problematyczne przy wysiewie. Łatwo kiełkują, ale jeszcze łatwiej wypadają.
truskafka85
200p
200p

Post »

dzięki za uwagi, każda dobra rada w cenie :)
ciekawe tylko czy w ogóle dojdzie do tego wysiewu :roll:
pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

I masz zamiar to wszystko wysiać ;:oj :?:
W każdym bądź razie życzę powodzenia, i będę obserwował wyniki :D Miło, że prawie wszystkie to górale ;:136
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
truskafka85
200p
200p

Post »

No mam zamiar, jak spadać to z wysokiego konia, żeby mi się czas do tych wysiewów nie dłużył to zamówiłam sobie porcje E.pulchellus i T. valdezianus na All. Wsiąkłam w to sianie. Pierwszy raz używam previcuru i jak na razie na tym co już kiełkuje nie ma śladu pleśni. Mały szczegół ale na duchu podnosi i daje nadzieję na jakikolwiek wynik.

Wczoraj z nudów przepikowałam moje prawie dwuletnie siewki i zostało mi kilka, których nie chce mi się przesadzić, klęska urodzaju normalnie :P, a dziś jest dzień gospodarczy w inspekcie i w ramach tego dnia kolczaki dostają nowe etykietki, no i kilka wymagało kontroli podłoża. Trochę za dużo dałam gliny i nie chciał substrat przesychać. Co mineral to mineral :twisted:

Foto będą później :)
pozdrawiam
Asia
truskafka85
200p
200p

Post »

We wtorek przyszły zamówione Turbo. Jestem w nich cała zakochana. Na dzień dobry wymiana podłoża, to co miały było ok, ale ja wolę swoje. Dodam jeszcze tylko, że miło się zdziwiłam jak dostałam maila od sprzedawcy z "instrukcją obsługi".
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ten sobie siedzi jeszcze w starym substracie bo wygląda na to, że ma ochotę zakwitnąć.... niech kwitnie, ja mu nie bronię, a potem przesadzanko :)
Obrazek
gratis :)
Obrazek

później będą kwiatki ;:oj
pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Super wszystkie.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładne choć niewielkie rośliny. Będziesz z nich miała wiele radości. :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Świetne turbiniaki ;:215
Pozdrawiam, Zuza
truskafka85
200p
200p

Post »

Dziś promocja na zdjęcia :P

Po dłuuuugiej zimie, nareszcie jest ciepło, a jak jest ciepło i świeci słońce to kwitną kaktusy, dziś zakwitły te dwa ancymonki :P
Obrazek
Obrazek

miłego wieczoru :)
pozdrawiam
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”