Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Kupiłam na giełdzie kwiatowej Czyli kundelek ?
Maju widziałam Twoje zapytanie w wątku o identyfikacji też, nie odpowiadałam bo powiem szczerze,że nie wiem, nie kojarzy mi się z żadną odmianą ale to już niech wypowie się ktoś kto bardziej się zna na odmianach.Przeważnie w kwiaciarniach,sklepach ogrodniczych,marketach są to fiołki przemysłowe czyli nie odmianowe. Odmianowych nie sprzedają w sklepach( bynajmniej ja nic o tym nie wiem) no właśnie a gdzie sprzedają oficjalnie odmianowe fiołki ktoś wie może?
- Jatra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Maju ,jeśli ze sklepu to fiołek nieodmianowy ale jest sliczny, aż chciałoby się buzi dać .
Moje fiołki zaczynaja czuć wiosnę .
jeśli chodzi od odsadzenie sadzonki od listka, to staram się delikatnie odsunąc ziemię aż do korzonków sadzonki , by delikatnie ją oderwać listko.Uzupełniam ubytek w ziemi i listko nadal pozostawiam nietknięte .
King's Treasure
Ek-Lambada
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy moje tak zakwitną? ech...
Póki co trzeci miesiąc mija jak siedzą w ziemi i cisza. Wiem, że korzonki mają, ale listków za nic nie chcą puścić, uparciuchy!
Wymyśliłam, że może okno mało szczelne i za zimno im, więc wczoraj przeniosłam z parapetu, kosztem słońca, którego i tak u nas nie widać
Ale zaglądanie codziennie do listków i sprawdzanie, czy nie ma przypadkiem jakiejś niespodzianki, też jest w sumie fajne
A to moja wylęgarnia
Jak dotąd, przez te 3 miesiące padły mi 3, reszta się trzyma - odpukać!
Póki co trzeci miesiąc mija jak siedzą w ziemi i cisza. Wiem, że korzonki mają, ale listków za nic nie chcą puścić, uparciuchy!
Wymyśliłam, że może okno mało szczelne i za zimno im, więc wczoraj przeniosłam z parapetu, kosztem słońca, którego i tak u nas nie widać
Ale zaglądanie codziennie do listków i sprawdzanie, czy nie ma przypadkiem jakiejś niespodzianki, też jest w sumie fajne
A to moja wylęgarnia
Jak dotąd, przez te 3 miesiące padły mi 3, reszta się trzyma - odpukać!
ja również mam straty w listkach,głównie trailery ,nie wiem czemu, a ja je tak uwielbiam,zostało mi może z 3 listki trailerów.Jak trzymałam listki w wodzie było ok, jak dałam do ziemi to zaczęły się sypać,nie liczyłam ile w sumie wyrzuciłam ale ok 10 na pewno,coś źle robię chyba,jednak wolę jak siedzą w wodzie dopóki nie puszczą korzonków.
Pamiętam jak dawno dawno ukorzeniałam kundelki to byłam tak niecierpliwa, że grzebałam wokół nich wykałaczką aż coś znalazłam to zostawiłam go w spokoju ahh biedne moje kundelki
P.S.Ktoś na forum napisał, że fiołki rosną jak szalone więc czemu są tak drogie,chodziło o pewien portal gdzie sadzonki osiągały ogromną cenę....moim zdaniem nie tak hop siup, zanim ten listek się ukorzeni, o ile nie padnie, zanim się odstoji,zanim wypuści tego malucha, zanim podrośnie a zanim zakwitnie to
Onectica co to za fajne pojemniczki masz te przezroczyste?
Pamiętam jak dawno dawno ukorzeniałam kundelki to byłam tak niecierpliwa, że grzebałam wokół nich wykałaczką aż coś znalazłam to zostawiłam go w spokoju ahh biedne moje kundelki
P.S.Ktoś na forum napisał, że fiołki rosną jak szalone więc czemu są tak drogie,chodziło o pewien portal gdzie sadzonki osiągały ogromną cenę....moim zdaniem nie tak hop siup, zanim ten listek się ukorzeni, o ile nie padnie, zanim się odstoji,zanim wypuści tego malucha, zanim podrośnie a zanim zakwitnie to
Onectica co to za fajne pojemniczki masz te przezroczyste?
- onectica
Jednorazowe kieliszki do wódki
Są fajne, bo malutkie. Całkiem dobrze mi sie sprawdzają do takich celów.
Jak mam więcej, to w jednym robie dziurkę i wkładam w drugi cały. Dzięki temu nic mi sie spodem nie wylewa i są wtedy całkiem mocne.
A pomiędzy nimi karteczka z opisem.
Są fajne, bo malutkie. Całkiem dobrze mi sie sprawdzają do takich celów.
Jak mam więcej, to w jednym robie dziurkę i wkładam w drugi cały. Dzięki temu nic mi sie spodem nie wylewa i są wtedy całkiem mocne.
A pomiędzy nimi karteczka z opisem.
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 maja 2008, o 14:42
mmax, bo kundelki mają właśnie to do siebie, że lubią kwitnąć pełną czapką
Kiedyś miałam kundelka, który zakrył kwieciem prawie całe liście. Ten fiołek to już niestety historia
Fiołki odmianowe, może nie wszystkie, ale też tak potrafią
Sweet Lady Love
Irish Flirt
Golden Autumn
Kiedyś miałam kundelka, który zakrył kwieciem prawie całe liście. Ten fiołek to już niestety historia
Fiołki odmianowe, może nie wszystkie, ale też tak potrafią
Sweet Lady Love
Irish Flirt
Golden Autumn
ja mam ale irish cream bo jakoś nie kocham się w kwiatach zielonych;), czy faktycznie on takie zieleniutki to musi ktoś się wypowiedzieć co go ma:).
Czy ja już kiedyś pytałam o to ? Gdzie można oficjalnie kupować fiołki odmianowe bo przecież nie w kwiaciarniach, pytam z czystej ciekawości
Czy ja już kiedyś pytałam o to ? Gdzie można oficjalnie kupować fiołki odmianowe bo przecież nie w kwiaciarniach, pytam z czystej ciekawości
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- onectica
Coś się chyba zaczyna dziać!! Nareszcie!! Bo juz zaczynałam wątpić! Może rzeczywiście za zimno im było na nie do końca szczelnym oknie, bo efekt wiosny to to na pewno nie jest - słońca zero i temperatury bynajmniej nie wiosenne. A może zwyczajnie przyszedł na nie czas po tych 3 miesiącach.
No w każdym razie teraz juz wszystkie muszą ruszyc jak burza, innej opcji nie przyjmuję!
No w każdym razie teraz juz wszystkie muszą ruszyc jak burza, innej opcji nie przyjmuję!
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
onectica najważniejsze że pierwszy listek wystartował ,teraz to już kolejno będziesz wypatrywać nowych zawiązków listków na swoich fiołeczkach,tylko nie przesadzaj ich zbyt szybko niech się trochę rozrosną