...codziennie po godzince...u Joli i Adama cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zakątki Joli i Adama cz. 3

Post »

Jolu oprócz Waszego pieknego ogrodu jest coś co mnie interesuje :wink:
Przeczytałam u forumki, że od kilku lat sadzisz z powodzeniem pomidorki do worków foliowych.
Mogłabyś przybliżyć temat w zakresie jakiej ziemi używasz?
Jakiejś specjalistycznej czy zwykłej?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie dzisiaj zachmurzenie duze i zimno jest buuu 11 stopni na razie i nie za bardzo przyjemnie. Niby slonce wychodzi od czasu do czasu ale troche wieje i ciagle chmur nawiewa.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, u Was jak zwykle feria barw i kompozycji. Ciekawa jestem jakie odmiany kaliny nabyłaś i gdzie je wkomponujesz? Pokaż jak obsadziłaś wejście do domu jednorocznymi
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,widoki jak zwykle zapierają dech w piersiach.Kaliny tez uwielbiam,ale najbardziej czekam na kwitnienie odmiany onondaga.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu zawsze jak wędruję po Twoim ogrodzie to aż brak mi słów z zachwytu..... jest po prostu bajecznie.... nie będę wymieniała co mi się najbardziej podoba, bo musiałabym wymienić każde miejsce.... jest po prostu cudnie.....
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

anabuko1 witaj w naszym ogrodzie, dziękuję ...zapraszam...

April Joluś uwierz - mam sporo jeszcze miejsc gdzie rosną chaszcze... cała skarpa do przerobienia, a tam tylko chwasty :oops: Tych miejsc nie pokazuję, bo wstyd ;:108 sporo też miejsc gdzie zaścielona jest włóknina i na niej wysypana jest kora ale obsadzić mogę dopiero za rok lub dwa jak wszystkie chaszcze pod nią zginą... Dlatego pokazuję wciąż te same zakątki...
Nazw host nie znam ale to olbrzymki i mają co niektóre chyba już po 20 lat. Dostałam je jako wielkie rozrośnięte kępy. I zarówno hosty, i paprocie dają sobie u mnie świetnie radę. Paprocie te drobne rosną w pełnym słońcu i przybyły nieproszone, a te wielgachne sama sadziłam i rosną przy oczku tym największym , a tam jest troszeczkę cienia. Nie podlewam nic ;:oj w moim ogrodzie jest zbyt duuuużo wody ...oczka (pięć różnej wielkości) mam w różnych miejscach i tam wszędzie jest mokro...z konewką latam tylko do doniczkowych , bo i tych mam ponad 30 szt...

aage Aga dziękuję ;:196 to motywuje i dodaje energii...

imwsz ...do dużych doniczek i doniczko-worków sadzimy pomidory, ogórki i paprykę. Ziemię kupujemy zwyczajną ogrodniczą i dodajemy na dno obornika wcześniej końskiego, a teraz kurzego. Znalazłam fotki z pierwszego nasadzenia w 2010 roku:

Obrazek

A to już pomidorki z tego roku:

Obrazek

Butelki plastikowe obcięte i wetknięte dziubkiem w dół do ziemi świetnie się sprawdzają do podlewania.

Jule i u nas brrrr zimno... miałam działać w ogrodzie, a szwędam się po wirtualnym ;:219

Sosenki4 Kaliny bez nazwy...kupione na targu ... po mojemu to biała pagodowa, biało-limonkowe kulki i biała pachnąca z płaskimi kwiatostanami...kosztowały tylko po 10 zł za szt.więc nie ważne jak się nazywają są moje... :tan A ponieważ ich kwiaty do złudzenia przypominają moje ulubione hortensje więc będą wsdzone gdzieś na widoku ...Fotki z frontu domu pokażę jak kwiatuchy trafią do donic...póki co czekają na wsadzenie...

malgocha1960 Gosiu dziękuję ;:196 moja przygoda z kalinam dopiero rozpoczęta...ale już sprawdziłam i onondaga mnie też zauroczyła...Jak tylko ją spotkam będzie moja ;:108

AGNESS Aguś dziękuję...wiesz ...wyrywkowe fotki nie pokazują wszystkiego...zdjęcie zrobione z dołu , z góry ...i pokazuję tylko to co dozwolone :;230 ale i tak się cieszę ,że mam to co mam...dziękuję

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A więc kamasja. dziękuję Jolu za fotkę i info. :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Witaj Joluś ;:196
Czy te pomidorki będą w tych "workach "do końca?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Bajkowo ;:63
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jaką fajną masz tą szklarnię ;:oj Pokaż z zewnątrz. Sami robiliście zdolniachy czy kupiona? Przydałoby mi się coś takiego ;:333
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

O fajne te workowe doniczki ;:333 wlasnie Taki rozmiar bylby perfeto u mnie tez, bo te wieksze moje sa za duze a raczej za szerokie. Musze w przyszlym roku zamowic u sasiadki takie 20 litrowe, to wystarczy.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witam :wit dzisiejszy poranek poraził zimnem moje doniczkowe... normalnie były oszronione i teraz mają czarne plamy ;:223 Cały dzionek zimny, że z domu nie chce się wyłazić...

wanda7 Wandziu proszę bardzo,pozdrawiam...

asma tak pomidorki,ogórki i papryka tak rośnie pod folią...

dorcia7dzięki...

April tak folia to robota M...Postawiona w 2010 czyli działa czwarty sezon...ale przydałaby się dwa razy większa...hihihi. A tak wygląda z zewnątrz:

Obrazek

Jule Doniczko-worki są dość tanie, zamawiałam je przez internet i mam ich sporo...Spokojnie można je wykorzystać kilka razy

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Jolu,wędrując po Twoich włościach zapominam o Bożym świecie. Tak, jak bym przenosił się w baśniowy świat...Jadąc do swojego rodzinnego Świeradowa,będę musiał się kiedyś wprosić, aby zobaczyć to dzieło sztuki na własne oczy :wink:
Jolu,po raz kolejny napiszę.Widze u Ciebie Maję Popielarską z programem Maja w Ogrodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”