Ogrzewanie tunelu foliowego
Re: Ogrzewanie tunelu foliowego
No to możesz użyć modułów PV, regulatora ładowania, akumulatora kwasowego 12V, ew. przetwornicy 12V/230V sinus i zasilać wszystko słońcem.
Ja ogrzewam elektrycznie.
Ale w czasie najzimniejszego okresu w roku (2 tyg. do 1 mies) używam flotokoncentratu
węgla w miksturze ze sporą ilością wody, ale by woda nie odparowywała i nie wyciekała
z przestrzeni pomiędzy drobinami węgla --->używam aktywatora w postaci lignosulfonianu wapniowego
w ilości ok. 0,5% wagowo w miksturze. Dzięki temu mam wydajność energetyczną
o ok. 20% wyższą niż z samego węgla.
Ja ogrzewam elektrycznie.
Ale w czasie najzimniejszego okresu w roku (2 tyg. do 1 mies) używam flotokoncentratu
węgla w miksturze ze sporą ilością wody, ale by woda nie odparowywała i nie wyciekała
z przestrzeni pomiędzy drobinami węgla --->używam aktywatora w postaci lignosulfonianu wapniowego
w ilości ok. 0,5% wagowo w miksturze. Dzięki temu mam wydajność energetyczną
o ok. 20% wyższą niż z samego węgla.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Masz rację , ąle dość spory koszt Powoli , na razie ogrzewanie musi ruszyć , potem można je modernizować. Ogrzewanie elektryczne to najlepsze ale i najdroższe rozwiązanie , na razie mogę tylko pomarzyć
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Zgadza się.Zibi_41 pisze:Ogrzewanie elektryczne to najlepsze ale i najdroższe rozwiązanie , na razie mogę tylko pomarzyć
Ale już w systemie Prosument koszt ogrzewania elektrycznego to ok. połowy.
A to już jest konkurencyjne nawet do węgla.
- Zibi_41
Troszkę poczytałem , to na razie nie na moją kieszeń
Na moją też nie, przy kredytowaniu na 5 lat.Zibi_41 pisze:Troszkę poczytałem , to na razie nie na moją kieszeń
Ale dla 15 lat już tak, średnia rata to ok. 50% dotychczasowego kosztu miesięcznego energii elektrycznej. I dlatego ogrzewam swój dom pompą ciepła typu powietrze--->woda
bo dzięki połączeniu instalacji PV i pompy ciepła z instalacją PV nie ma tańszej alternatywy
dla ogrzewania.
- Zibi_41
Racja , przy ogrzewaniu domu. Na ogrzanie dwóch tuneli po 130m2 potrzebuję wydajność około 30KW , do tego moc ta potrzebna jest mi raczej po zachodzie słońca , energię trzeba zmagazynować. Ogrzewam przez .średnio 2 - 2.5 miesiąca. Te dane całkowicie zmieniają kalkulację , sama instalacja amortyzowała by się przez 30 lat. Energii produkowanej poza sezonem nie mam możliwości sprzedać , bo nie dochodzi do nas linia elektryczna. Jak się nie obrócisz , zawsze d.... z tyłu
Jest pewne rozwiązanie ciekawe które mogłoby się sprawdzić u Ciebie.Zibi_41 pisze:Energii produkowanej poza sezonem nie mam możliwości sprzedać , bo nie dochodzi do nas linia elektryczna.
Pompa ciepła typu powietrze--->woda zasilana paliwem płynnym.
Produkowane w oparciu o silniki Toyota.
- Zibi_41
Przy moim zaawansowaniu technologicznym jest to dla mnie SF , na razie z przyczyn ekonomicznych muszę pozostać bliżej ziemi Przede mną budowa jeszcze jednego conajmniej obiektu , potem trochę odrobić i będę mógł myśleć dalej
Pomyśl też o systemach kogeneracyjnych.
Ciepło do ogrzewania a prąd do doświetlania.
Ciepło do ogrzewania a prąd do doświetlania.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 paź 2015, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich drogich użytkowników tego forum. Są to moje początki na tym forum. Mam do Was pytanie odnośnie ogrzewania tunelu metodą podłogową. Mam tunel o wymiarach 30 x 7 x 3 metr. Miałem właśnie wcześniej ogrzewanie nadmuchowe - nagrzewnica Volcano 19 kw z pełnym oprzyrządowaniem ( regulatorem obrotów wentylatora oraz pompą obiegową) jednak postanowiłem zrezygnować z tej metody ponieważ jest bardzo kosztowna i defakto mało wydajna ( piec musi chodzić na bardzo dużej temperaturze przy czym zużywa dużo opału i energii elektrycznej - ciągła praca nadmuchu w piecu). Teraz postanowiłem zamontować ogrzewanie podłogowe z rur plastikowych tzn kolektor o większej średnicy rur z wyjściem i powrotem a od kolektora pociągnąć węże na długość tunelu czyli jakies 25 metrów w jedna strone i 25 metrów w drugą z powrotem do kolektora i do pieca. Tylko nie wiem czy będzie to wydajny system i czy długość rur nie jest zbyt duża oczywiście na wyjściu będzie zamontowana pompa obiegowa. No i też zostaje kwestia czy zakopać te węże czy mają być na powierzchni (w tunelu będą produkowane rośliny ozodobne jednoroczne rosną na matach podsiąkowych. Okres grzewczy zaczynam koniec stycznia początek lutego).
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nieco za dużo pytań na jeden raz, ale spróbuję co nieco podpowiedzieć:
- ile energii piec wytworzy, tyle będziesz mógł przekazać do tunelu, oczywiście liczy się jeszcze sprawność pieca. Dlatego można jeszcze dodatkowo wentylatorem odbierać ciepło owiewając komin.
- rury plastykowe, aż tak dobrze nie przekazują ciepła, dlatego musi ich być dosyć gęsto, praktycznie wzdłuż każdego rzędu doniczek. Zakopane w ziemi spowodują zwiększoną temperaturę korzeni, a niższa w powietrzu spowoduje bardziej wzrost wegetatywny. Chyba, że oto Ci chodzi.
- musisz mieć różnicę ciśnień, by równo przepływała woda w każdej nitce, bo mogą z czasem się zapowietrzać.
- bardziej zwrócić uwagę na ocieplenie folii po przez zastosowanie dodatkowej folii, chociaż i tak będzie potrzebna energia w granicach 30 kW. Pozostawić nagrzewnicę i dodatkowo rury. Albo zainstalować jeszcze jedną nagrzewnicę na drugim końcu folii.
- ile energii piec wytworzy, tyle będziesz mógł przekazać do tunelu, oczywiście liczy się jeszcze sprawność pieca. Dlatego można jeszcze dodatkowo wentylatorem odbierać ciepło owiewając komin.
- rury plastykowe, aż tak dobrze nie przekazują ciepła, dlatego musi ich być dosyć gęsto, praktycznie wzdłuż każdego rzędu doniczek. Zakopane w ziemi spowodują zwiększoną temperaturę korzeni, a niższa w powietrzu spowoduje bardziej wzrost wegetatywny. Chyba, że oto Ci chodzi.
- musisz mieć różnicę ciśnień, by równo przepływała woda w każdej nitce, bo mogą z czasem się zapowietrzać.
- bardziej zwrócić uwagę na ocieplenie folii po przez zastosowanie dodatkowej folii, chociaż i tak będzie potrzebna energia w granicach 30 kW. Pozostawić nagrzewnicę i dodatkowo rury. Albo zainstalować jeszcze jedną nagrzewnicę na drugim końcu folii.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Można też ogrzewać tunel paliwem które kosztuje 0zł, teoretycznie nawet mniej niż 0zł
bo jeszcze trzeba płacić za wywóz.
https://www.youtube.com/watch?v=6Vmr2wPxiWY
bo jeszcze trzeba płacić za wywóz.
https://www.youtube.com/watch?v=6Vmr2wPxiWY
Witam myślę o ogrzewaniu a raczej dogrzewaniu tunelu foliowego nagrzewnicom na olej opałowy B 70CED 20kW nagrzewnica olejowa. pytanie czy spaliny nie zaszkodzą pomidorom ? jaką minimalną temperature muszę utrzymać ?