Trawnik po zimie cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie cz. 2

Post »

alphax pisze:Pozwole sobie rozszerzyc poprzednie pytanie. Czy piasek budowlany, taki bialo-zolty nadaje sie na piaskowanie trawnika?
Tak

-- 24 kwi 2013, o 08:17 --
ciapino pisze:Czy piasek kwarcowy z tzw. Castoramy nadaje się na piaskowanie. Grubość ziarna 01-1,2mm. Ile zużyć na 1m2 trawnika ?
Dobry jest 0,5-2.0
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

brak kiełkowania ma kilka przyczyn. Po pierwsze trzeba ziarno przysypać np. piaskiem, po drugie regularnie podlewać, bo bez wilgoci nie wykiełkuje, a po trzecie jeszcze jest chłodno, a na pewno było względnie zimno przez ostatnie 2 tygodnie, szczególnie w nocy, co też nie sprzyja kiełkowaniu. Poszczególne odmiany kiełkują w różnym czasie, bywa że i 3 tygodnie. Teraz podsumuj do kupy co było zrobione i czy spełniło warunki kiełkowania.
clipo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2013, o 13:35

Post »

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum i prześledziłem cały wątek o trawniku po zimie. Znalazłem ciekawy post autorstwa ogród2000, dotyczący zadawania nawozów płynnych, przez automatyczny system nawadniania trawnika. Z racji posiadania 12 arowgo trawnika koło domu, chciałbym ułatwić sobie trochę jego nawożenie. Trawnik w chwili obecnej jest po wertykulacji i zgrabieniu. Następnie planuję zasilenie go nawozami w płynie Plonvit Nitro+Faster+chelat Fe. I tu pytanie skierowane do użytkowniaka ogród2000. Czy jest to skuteczna metoda nawożenia trawnika? Czy warta angażowania dodatkowych urządzeń (dozownik płynów Dosatron - w moim przypadku)? Zakładam, że trzeba bardzo dokładnie obliczyć ilośc wody podawaną przez zraszacze na jakąś powierzchnię trawnika i w odpowiedni sposób zaaplikować dawkę nawozu?

Pozdrawiam
Jarek
x - o -0
---

Post »

Dosatron nie nadaje się. Fe ze względu na możliwość zniszczenia kamieni, elewacji nie podaje się do zraszaczy.
chiboogi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2013, o 18:57

Post »

Witam wszystkich. Czytam cala zime Wasze forum i jest to kopalnia wiedzy :D
Problem mam z trawnikiem. Sadzony byl w zeszlym sezonie i byl piekny. Praktycznie mozna powiedziec ze tak dbalem o niego ze czasami mowilem do niego :wink:
Po zimie tragicznie to wyglada.Duzo plesni sniegowej (kola jakby wypalonej trawy) i obumarlem trawy. Dzisiaj skosilem trawe i na jednej czesci przeprowadzilem aeracje ( takie widelki ) zeby wyczesac siano. Efekt jaki zobaczylem po tym zabiegu zalamal mnie :( Trawy jest teraz o polowe mniej i widac ziemie. Przesylam fotki. Prosze o podpowiedz czy to tak powinno wygladac ?? Czy moze zniszczylem trawe ?? Na zdjeciach z daleka nie widac, ale siana jest mnostwo.
przed zabiegiem aeracji
Obrazek
po
Obrazek
x - o -0
---

Post »

Podaj nawóz obficie podlej i wszytko wróci do normy, trawniczek pierwsza liga :)
chiboogi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ogrod2000 pisze:Podaj nawóz obficie podlej i wszytko wróci do normy, trawniczek pierwsza liga :)
witaj :)
nawoz dawalem w zeszlym tygodniu i mozna powiedziec ze trawa glodna byla bo cos czuje ze za tydzien znowu mnie czeka nawozenie. I teraz mam takie pytanie: w zeszlym roku bawilem sie i stosowalem nawoz taki co 3 tygodnie. Troche czasu nie mam na takie zabiegi. Wystarczy ze 2 razy w tygodniu kosze w sezonie i co jakis czas jade opryskiem na chwasty. Czy nie lepiej zastosowac nawoz taki 3 miesieczny albo osmokote na 6 miesiecy ?? Troche czytalem i niby taki wolno dzialajacy jest lepszy bo systematycznie dostarcza papu a taki szybki 3 tygodniowy to czesc idzie na dno ziemi co i tak tam juz korzeni nie ma.... Dodam ze mam zraszacze i podlewam 2-3 razy w tygodniu tak ostro zeby woda dotarla glebiej i wtedy ponoc system korzeniowy jest lepszy. Chyba tak bo jak byly upaly to trawka nie wiedla..... Prosze o podpowiedz.
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21

Post »

Mam pytanie do Ogród2000. Jakie urządzenie polecasz w rozsądnych pieniądzach do podłączenia do zraszaczy nawożenia płynnego?Jaki jest tego koszt?
Piotr Mazurek
Blondas
100p
100p

Post »

chiboogi pisze:
ogrod2000 pisze:Podaj nawóz obficie podlej i wszytko wróci do normy, trawniczek pierwsza liga :)
witaj :)
nawoz dawalem w zeszlym tygodniu i mozna powiedziec ze trawa glodna byla bo coś czuje ze za tydzien znowu mnie czeka nawozenie. I teraz mam takie pytanie: w zeszlym roku bawilem sie i stosowalem nawoz taki co 3 tygodnie. Troche czasu nie mam na takie zabiegi. Wystarczy ze 2 razy w tygodniu kosze w sezonie i co jakis czas jade opryskiem na chwasty. Czy nie lepiej zastosowac nawoz taki 3 miesieczny albo osmokote na 6 miesiecy ?? Troche czytalem i niby taki wolno dzialajacy jest lepszy bo systematycznie dostarcza papu a taki szybki 3 tygodniowy to czesc idzie na dno ziemi co i tak tam już korzeni nie ma.... Dodam ze mam zraszacze i podlewam 2-3 razy w tygodniu tak ostro zeby woda dotarla glebiej i wtedy ponoc system korzeniowy jest lepszy. Chyba tak bo jak byly upaly to trawka nie wiedla..... Prosze o podpowiedz.
ogrod2000 pisał o dobrym efekcie nawozów długodziałających, zwłaszcza jak podlewasz co 2-3 dni, bo one tego wymagają. Sam w tym roku biorę się za taki (Hortiform Trawnik), bo dotychczas co miesiąc co najmniej trzeba było nawozić. Pytanie będzie jak one długo będą działać, bo mam wątpliwości, czy te 6 miesięcy jak podaje producent, zwłaszcza przy regularnym podlewaniu. Zobaczę jak będzie.
A trawa wróci do normy, ładna jest. Jeżeli nawoziłeś tydzień temu, to za 1-2 tygodnie będzie ładna zieleń, jeszcze dość rzadka, ale parę koszeń i będzie miodzio.
Coś widzę, że żywopłot niedomaga :(
Awatar użytkownika
zakol13
50p
50p
Od: 7 lip 2011, o 19:47

Post »

Blondas pisze:
zakol13 pisze:Trawka ruszyła, nawet przymierzam się do pierwszego koszenia w następnym tygodniu, jest jednak małe ale:

Obrazek

Są jak widać place, gdzie trawa niezbyt chętnie wyłazi. Czy to jeszcze się zregeneruje od korzeni? Zabiegi jakie przeprowadziłem do tej pory: wałowanie, lekka wertykulacja, nawóz, dosiewka, przysypanie cienką warstwą piasku. Troszkę mnie to niepokoi szczerze mówiąc...

Czy robić coś szczególnego z tymi miejscami, czy po prostu dać im czasu?
Teraz po dosiewce to w ogóle trzeba dać trochę czasu, nie zapomnij podlewać. Temperatura jeszcze nie najlepsza do kiełkowania, ale powinna wreszcie wzejść. A z tych miejsc przerzedzonych powinna trawa się dogęścić. Nie wiadomo natomiast, jak będzie z tymi zupełne łysymi.

Trawka zaczęła wschodzić :) Wykonałem też pierwsze koszenie, a teraz zastanawiam się co sypnąć jako drugie nawożenie za 2-3 tygodnie. Kiedyś było to ładnie opisane tutaj ale teraz mam jedynie mętlik w głowie i nie moge znaleźć. Chce wziąć coś ze składu rolniczego ale nie wiem do końca co :( Azofoske? Zależy mi na samym azocie.
Blondas
100p
100p

Post »

np. Salmag, Yara Bela Extran 27, Saletrzak, takie były propozycje.
Ja mam niezłe doświadczenia z mocznikiem, ale to MOOOOOCNY azotowy nawóz i zawiera tylko azot, warto stosować coś jeszcze wieloskładnikowego
chiboogi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Blondas pisze: Coś widzę, że żywopłot niedomaga :(
witaj
w zeszlym roku sadzilem w lipcu :) byly upaly a drzewka byly wykopywane brutalnie szpadlem w szkolce i co za tym idzie korzenie poprzecinane. 2 wypadly. Reszta widac walczy dzielnie :) kupilem juz nawoz, zobaczymy. Pytanie czy podlewac mocno czy nie ??

wracajac do trawnika :( wczoraj zauwazylem w paru miejscach takie mini kopce ala kreta i jak lekko ziemie odslonilem to pojawily sie takie male czarne "glistki". W dotyku dosc twarde :) CO TO JEST I JAK SIE TEGO POZBYC ??!!

Dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
Pifcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 wrz 2012, o 08:49

Post »

Po zimie zastosowałem preparat Fernando na dwuliścienne w dawce z etykiety. Ale coś mi się wydaję, że zrobiłem mijaki i nie za bardzo dokładnie mi to wyszło. Czy można powtórzyć ten zabieg po kilku dniach i czy najważniejsze, może coś się stać trawie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”