Przesadzanie dużych iglaków
- madzisia777
- 100p
- Od: 26 sty 2009, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Duże iglaki - przesadzanie
Dzisiaj musiałam przesadzić jeszcze parę sztuk .
Z duszą na ramieniu ale jestem dobrej myśli.
Pożądnie podlałam, agrowłóknina i kamyki- to chyba w jakimś stopniu zabezpieczy przed wysychaniem.
Oby pogoda sprzyjała
Z duszą na ramieniu ale jestem dobrej myśli.
Pożądnie podlałam, agrowłóknina i kamyki- to chyba w jakimś stopniu zabezpieczy przed wysychaniem.
Oby pogoda sprzyjała
Pozdrawiam Magda
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 paź 2011, o 23:34
Mirek, a może to będą jodły kalifornijskie? Mam w ogrodzie dwie, ale takie 3 metrowe
Pierwsze primo: odbierz PW.
Drugie primo: to na pewno nie jodły, ba, nie iglaczki.
Dla mnie sit.
Drugie primo: to na pewno nie jodły, ba, nie iglaczki.
Dla mnie sit.
-
- 0p - Nowonarodzony
Mireczku, odebrałam pocztę, ale jak pisałam wyżej, jeszcze nie mam możliwości odpowiedzi, bo jestem zbyt nowa ;)
Ba, nawet moje posty pisane na forum, muszą przejść przez moderację
Jedno jest pewne, te siewki to na pewno nie trawa, bo wśród nich, w innej doniczce wyrosła rzeczywiście trawa, a one są zupełnie inne i mają grubsze (nie płaskie) te niby igły
Nasiona były brązowe, dł. ok. 1 cm i w kształcie trójkątnego ostrosłupka.
Podejrzewasz co to może być za "sit"?
Ba, nawet moje posty pisane na forum, muszą przejść przez moderację
Jedno jest pewne, te siewki to na pewno nie trawa, bo wśród nich, w innej doniczce wyrosła rzeczywiście trawa, a one są zupełnie inne i mają grubsze (nie płaskie) te niby igły
Nasiona były brązowe, dł. ok. 1 cm i w kształcie trójkątnego ostrosłupka.
Podejrzewasz co to może być za "sit"?
-
- 0p - Nowonarodzony
Teraz dopiero jestem ciekawa, co mam ;)
Nasiona, które stratyfikowałam i potem siałam były duże, brązowe i szpiczaste
Nasiona, które stratyfikowałam i potem siałam były duże, brązowe i szpiczaste
I były to nasiona jodły bez wątpienia. Natomiast to co hodujesz nie jest jodłą... też bez wątpienia.
- madzisia777
- 100p
- Od: 26 sty 2009, o 12:40
Halo halo
Czy ktoś oprócz mnie się tak cieszy, że jak na razie pogoda sprzyja dla przesadzanych tujek?
Czy ktoś oprócz mnie się tak cieszy, że jak na razie pogoda sprzyja dla przesadzanych tujek?
Pozdrawiam Magda
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mnie kiedyś coś takiego wyrosło jak się wysypało z szyszki sosnowej ... zresztą rośnie do tej pory i ma już z 5 metrów i jest sosnąSloneczko6 pisze:Mirku, jako "nowonarodzony" nie mam jeszcze możliwości korzystania z poczty
Znalazłam jeszcze takie zdjęcie jednorocznych siewek jodły kaukaskiej:
zdjęcie usunięte z hostingu
Moja ma dopiero 2-3 miesiące Nasiona kupiłam na allegrooo, miały kształt podobny do malutkich, trójkątnych ostrosłupków.
Ciekawe, w takim razie jakie to iglaki?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Nie do końca takie . To na fotce jest jodłą...
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ale praaawie podobne... ,tak wiem, "prawie" robi różnicę
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Cześć!
Posadziłem wczoraj na działce tuję, no oko jakieś 8m wysoka
Mam w związku z tym wątpliwości:
- czy drzewo może uschnąć z powodu dużej utraty wilgoci przez igły? Zraszam je wodą kilka razy dziennie, ale stoi w pełnym słońcu, więc na długo to nie pomoże. Narzucić na nie coś co da cień...?
- niestety podczas przesadzanie (podnoszenia) obdarła się kora od podstawy pnia na wysokość około 1m . Doraźnie zawinąłem to bandażem i taśmą, aby nie wysychało. Wiem że trzeba to zamalować emulsją z miedzianem i kupić Lac Balsam, ale może są jeszcze jakieś dobre rady?
O możliwości zabrania tego drzewa dowiedziałem się tydzień temu - miało iść pod topór bo na jego miejscu stanie dom. Ma ze 25 lat, rosło na gruncie podobnym jak u mnie, lecz w cieniu innych iglaków.
Za wszystkie pomocne wskazówki będę bardzo wdzięczny, szkoda tak pięknego drzewa
Posadziłem wczoraj na działce tuję, no oko jakieś 8m wysoka
Mam w związku z tym wątpliwości:
- czy drzewo może uschnąć z powodu dużej utraty wilgoci przez igły? Zraszam je wodą kilka razy dziennie, ale stoi w pełnym słońcu, więc na długo to nie pomoże. Narzucić na nie coś co da cień...?
- niestety podczas przesadzanie (podnoszenia) obdarła się kora od podstawy pnia na wysokość około 1m . Doraźnie zawinąłem to bandażem i taśmą, aby nie wysychało. Wiem że trzeba to zamalować emulsją z miedzianem i kupić Lac Balsam, ale może są jeszcze jakieś dobre rady?
O możliwości zabrania tego drzewa dowiedziałem się tydzień temu - miało iść pod topór bo na jego miejscu stanie dom. Ma ze 25 lat, rosło na gruncie podobnym jak u mnie, lecz w cieniu innych iglaków.
Za wszystkie pomocne wskazówki będę bardzo wdzięczny, szkoda tak pięknego drzewa
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Ciekawa akcja.Ma szansę się przyjąć.Zraszaj codziennie lekka mgiełką.Obdartą korę powinno zabliźnić.Warto próbować bo i tak miała iść pod topór a tak może dostanie drugie życie.Trochę za blisko tych mniejszych już posadzonych.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie chcę narzekać ale nie przyjmie się na 90%. Zabraliście za mało ziemi (widać po otworze pod żywotnikiem). Załóż na nią cieniówkę złożoną 2x. Na moje oko drzewko ma max 16 lat. Zabezpieczyliście je za pomocą odciągów tylko z jednej strony?