Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Jak tęsknisz za kłopotami to wysadź
Uważasz, że w polu papryka będzie rosła szybciej w temperaturze poniżej 10 * niż w domu w 20* ?.
Uważasz, że w polu papryka będzie rosła szybciej w temperaturze poniżej 10 * niż w domu w 20* ?.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I to była chyba ta właściwa odpowiedź
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tymi prognozami to różnie bywa, ale sprawdzałam na kilku portalach i wszędzie podają 24-25.05 w nocy 5-7 st. również w Warszawie. I następny tydzień chłodnawy. Ale do końca tygodnia jeszcze parę dni, jeszcze może się zmienić .
Mnie już optymizm opuścił. U mnie w sobotę będzie Dunkierka czyli totalna ewakuacja pomidorów z gruntu.
Witam,
celowo wrzucam tu zdjęcia gdyż to nie choroba czy szkodnik a przenawożenie lub brak nawozu.
Ziemia ogrodowa plus kompost na wysadzeniu podlane superfosforatem i nie naworzone.
Objawy te pokazały się dziś po mocnej burzy..
Proszę o pomoc w rozróżnieniu czy to brak czy za dużo..
C55:
Ten według mnie głodny..
Creme Susage:
celowo wrzucam tu zdjęcia gdyż to nie choroba czy szkodnik a przenawożenie lub brak nawozu.
Ziemia ogrodowa plus kompost na wysadzeniu podlane superfosforatem i nie naworzone.
Objawy te pokazały się dziś po mocnej burzy..
Proszę o pomoc w rozróżnieniu czy to brak czy za dużo..
C55:
Ten według mnie głodny..
Creme Susage:
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic im się nie stanie, tylko przy ciepłej pogodzie pomidory zaczęły pobierać większe ilości wody i zarazem nawozy i dlatego zwiększone objawy przenawożenia. Ja też daję na jesień obornik, a na wiosnę kredę i dolomit łącznie do 25dkg na 1m2, a pomidory mają się dobrze, nawet jeszcze w sezonie dostaną wapna, ale to wszystko dotyczy uprawy pod folią, w gruncie powinno postępować delikatniej, bo tak w szybkim tempie nie rosną.cydynka pisze:Krede doradziła mi osoba,która również uprawia pomidory i to z dobrym skutkiem ...
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
To jak w końcu z tym podlewaniem? Ja wyczytałam, że trzeba co 3 dni ale obficie, ja podlewam obficie co 2 dni (teraz jest tak gorąco). A trzeba codziennie?
Czy może mi ktoś odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie odnośnie pędów?...
Czy może mi ktoś odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie odnośnie pędów?...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
wadera4 pisze: ...Przyjrzałam się moim pomidorom i proszę Was o podpowiedź w dwóch sytuacjach. Niestety telefon mi się zepsuł i nie mam możliwości wstawienia zdjęć, nabazgroliłam obrazek, ale jakoś nie chce się wkleić
Jeden pomidor rozwidla się w połowie wysokości krzaka, obydwa rozwidlenia są równe. Czy to są dwa pędy? Mam je tak zostawić?...
Zobacz na stronę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=42wadera4 pisze:...Czy może mi ktoś odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie odnośnie pędów?...
tam jest zdjęcie zamieszczone przez jimroot i objaśnienia forumowicz
Trudno zrozumieć o co Ci chodzi.wadera4 pisze: ...Drugi pomidorek - wszystkie wilki, które usuwam to te wyrastające między liściem a łodygą, a tutaj mam taką sytuację, że kwiat wyrasta na łodydze. Mam go usunąć, czy nie?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Dziękuję to coś dla mnie! Ten pomidor wygląda identyko jak mój rozwidlakComcia pisze:Poczytaj ten wątek.
Jolu, zerknij sobie tu : http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl ... awa#themedjode22 pisze:Z tymi prognozami to różnie bywa, ale sprawdzałam na kilku portalach i wszędzie podają 24-25.05 w nocy 5-7 st. .......
zobacz, minimalną przy gruncie.
Ulewa mi ucięła Cheeroki Purple przy samej ziemi
Na włosku się trzymał.Leżał
Nastawiłam,unieruchomiłam,ale raczej marne szanse?
A taki już piękny był...
Na włosku się trzymał.Leżał
Nastawiłam,unieruchomiłam,ale raczej marne szanse?
A taki już piękny był...
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Lepiej było nie prostować, a podsypać ziemią powyżej złamania. Pomidor łatwo puszcza korzenie.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!