Pelargonia - uprawa z sadzonek
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Uschnięcie stożka wzrostu u pelargonii
Mam odnóżkę palargonii, ukorzeniła się, jak miała tydzień, to kwitła, rośnie jak na drożdżach i z tydzień temu, straciła stożek wzrostu, zrobił się żółty i "niedziała", poza tym, roślina jest okazem zdrowia i wypuszcza już boczne pędy. Co mogło spowodować obumarcie stożka?
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Re: Pelargonia, rozmnażanie
A żeby było śmieszniej, to zpod tego obumarłego stożka, wyrósł nowy, więc praktycznie jest bez różnicy (poza tym, że jest większa).
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelargonie - sadzonki
Mam zrobionych kilka sadzonek pelargonii z odnóżek, ładnie rosną, tylko dlaczego wszystkie mają duże liście, jeszcze ich nie nawoziłam, a one raczej szaleją, czy to normalny i zdrowy objaw?
Re: pelargonie - sadzonki
od razu mówię, że się nie znam ale.... ja przechowuje pelargonie już, któryś rok z kolei i zauważyłam, że gdy ich nie wystawiam na balkon jak jest już ciepło (10 stopni) to liście mają ogromne. Gdy w porę zaczynam je "hartować" liście nie powiększają się.
- sagia
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2010, o 18:11
Sadzonki młodych pelargonii mają zawsze duze liście-przynajmniej u mnie tak jest.Jak trochę podrosną uszczykuję im wierzchołki-ładnie się wtedy rozkrzewiają.
Zależy od odmiany niektóre się skarla (retendenty).
A nie retardanty?
Spotkałem się z obiema nazwami ale jakoś ta pierwsza zapamiętała mi się bardziej.
mam pytanie kiedy pelargonie zaczynają kwitnąć przez całą zimę ukorzeniałem odnóżki (wegetatywnie) i przycinałem jak się przyjęły żeby były gęstsze tylko moje pytanie jest takie są one już dość duże,są już na balkonie(wiszące dubeltowe) i jeszcze nie kwitną czy to jeszcze nie pora już gdzie nie gdzie pojawia się pączek kwiatowy ale bardzo mało ich jest czy będą kwitły tak jak rośliny mateczne???
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Czy można już robić sadzonki z pelargonii?
Ja poczekam jeszcze z miesiąc.
Pelargonie, po ukorzenieniu się, rosną dość szybko. Posadzone w połowie lutego szczepki, dążą zakwitnąć do początku maja, kiedy będzie można wystawić je na balkon.
Pozdrawiam i powodzenia
Uploaded with ImageShack.us
Pelargonie, po ukorzenieniu się, rosną dość szybko. Posadzone w połowie lutego szczepki, dążą zakwitnąć do początku maja, kiedy będzie można wystawić je na balkon.
Pozdrawiam i powodzenia
Uploaded with ImageShack.us
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
przepiękna ta odmiana pelargoni
uwielbiam taki kolor
uwielbiam taki kolor