Storczyki po mojemu ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki po mojemu ;)

Post »

:wit
Śliczne zdjątka się pojawiły ;:138
Pięknie razem wyglądają ;:138 Tak dostojnie :D A wśród nich takie maleństwo na przodzie ;:138
Awatar użytkownika
anabell
200p
200p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Kontakt:

Post »

Śliczne storczyki , super zdjęcia ;:215 , fajnie wyglądają wszystkie razem , ta żółta phalaenopsis - rewelacja ;:108
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01

Post »

Magdzia cieszę się że Ci się podobają :D to maleństwo na przodzie cieszy mnie najbardziej ;:306 obym go tylko nie "zabiła" tą radością :wink:

Anabellfajnie że wpadłaś :) zapraszam częściej :D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

Obrazek
wygląda na to że ostatni pączek n moim Tinny Honey ma zamiar się otworzyć ;:138 szkoda że już ostatni na tym pędzie :( oczka pozasuszane więc już raczej na odbicie nie moge liczyć, dobrze chociaż że bardzo długo utrzymuje kwiaty no i że są spore /11cm jednak cieszy oko/ ;:oj

Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jakie fajne ujęcie, Mąż ma oko ładnego ciapka wybrał ;:215
Fajna zbiorówka przy podlewaniu i jakie ładne zadbane kwiaty masz, obficie kwitnące ;:215
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

suche luski na uśpionych oczkach wcale nie oznaczają, że oczka są nieaktywne :D Ja kiedyś miałam tylko jedną taką łuskę i tez nie wiedziałam czy w związku z tym obciąć pęd bo już nic z niego nie będzie czy zostawić. Odchyliłam tą łuskę suchą a pod nią był ładny zieloniutki cypelek :) Co prawda nic się na razie z niego nie rozwinęło, ale wiadomo, nie ma reguły.. W każdym razie to, ze jest suche na zewnątrz nie znaczy, ze w środku też ;:215
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

karnova dziękuję ;:180 tak się złożyło że wszystkie kwitną w raz, ciekawe ile później każą mi czekać na ponowne kwitnienie :;230
Dufin pewnie zrobię tak jak zwykle, czyli oderwę łuski i sprawdzę czy coś może z tego być, jak uznam że nie to ciachnę ;:224 ale jeszcze długa droga do tego ;:3

Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Hmm, a nie boicie się, że jak będziecie odkrywać te łuski, to ten "zalążek" uschnie ?
Ja zawsze zostawiam pędy dopóki są zielone. Obcinam dopiero jak uschną, lub do miejsca w którym skończyły schnąć. Resztę pędu zostawiam.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Madziu ja tylko dwa razy odkryłam ;) Raczej nie usychają bo raz taki zalążek miałam odkryty prawie rok czasu i po tym czasie własnie z tego zalążka odbił. Ten drugi odkryłam bo pęd nie miał już żadnych oczek, z których mogłoby cos być poza tym jednym, więc zastanawiałam się czy trzymać takiego badyla, skoro nie mogę się na nim spodziewać kwiatów. Więc zajrzałam, czy ta sucha łuska ma w sobie jakieś życie i obcięłam pęd nad nią :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p

Post »

Hmm no to rzeczywiście jak po roku od odkrycia odbił, to muszę to zapamiętać :D Dziękuję :D
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

Magdzia nie zdarzyło mi się ;:185 ale robię to dość delikatnie i też nie z każdą łuską tylko zazwyczaj z tymi płaskimi, i zazwyczaj jest też tak że nic tam nie ma a pęd i tak zasycha sam :) ale jak widzę wypukłe zielone łuski to absolutnie ich nie ruszam i pęd też zostawiam ;:108 na tinny honey wszystkie są całkowicie płaskie więc pewnie nic nie będzie ale jak będę widziała że nie zasusza pędu to pewnie go zostawię i przesadzę ze starym nie obciętym pędem ;:108

a co sądzicie o przeciągach....bo tak...na forum często się pisze żeby falki nie stały na przeciągu...a mnie na dobra sprawę mają cały czas przeciąg od wiosny do jesieni / pod warunkiem że jest w miarę ciepło +15st./ i nie zauważyłam żeby im to szkodziło ;:185 okno też jest otwarte przez całą noc ;:218 kiedyś oglądałam film na YT, pan mający hodowlą pokazywał tam swoją szklarnię i wspominał że falki lubią ruch powietrza, miał tez tam ogromne wiatraki które działały non stop i ciągle kołysały kwitnącymi pędami ;:224 więc nie wiem jak to jest z tym przeciągiem do końca.. :?: jedyne co to staram się żeby falek który dopiero puszcza pęd i rozwija nowe pąki nie stał na mocnym przewiewie a potem to już bez znaczenia ;:224 przynajmniej u mnie ;:173

Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Dusiaaa u mnie też stoją w przeciągu i też nic im nie jest.A żeby było weselej (i przy okazji na złość wścibskiej i zazdrosnej sąsiadki ;:306 ;:306 ;:306 ) maluje im skrzyneczki i przy ładnej pogodzie będą stały na balkonie :lol:
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p

Post »

hahah no jakbym miała balkon pewnie też bym je wyniosła ;:224 a sąsiadka ma być o co zazdrosna bo masz bardzo efektowną kolekcję ;:138

ktoś jeszcze trzyma falki "w przeciągu"? :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”