Canna - Paciorecznik cz.6
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.6
Gosiu ,jeżeli w piwnicy nie ma wilgoci jest sucha to im nic nie będzie.
Pozdrawiam Alicja
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
To już jestem spokojniejsza, dziękuję bardzo za odpowiedź. Mrozu tam nie ma. Pierwszy raz będę je przechowywała a bardzo dużo ich dostałam od znajomej i nie chcę zmarnować.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko
Pozdrawiam wszystkich cieplutko
Pozdrawiam GOSIA
Witam wszystkich, czytam z zapartym tchem już trzecią noc, pełna podziwu dla Waszych ogrodów z Cannami. Zagoszczą one i u mnie w tym roku, część w gruncie, część w donicach, żeby zatykać nimi dziury po innych już przekwitniętych.
Mam do obsadzenie dość spory narożnik, akurat od strony ścieżki, jest tam pusto , w przyszłości będzie tam mała wiata na auto, jest to słoneczne miejsce. Chciałabym uzyskać ciekawy szpaler z odmian o czerwonych, pomarańczowych, lekko różowych, a od wnętrza działki u ich podnóża posadzić moje niezawodne i ukochane aksamitki. Tanio ale uroczo. Czytam i w oczach mi się już miksuje, bo wychodzi na to, że uzyskanie siewki nie jest takie trudne, ale gdybyście mogli mi pomóc z wyborem na początek.
Pozdrawiam Ania.
Mam do obsadzenie dość spory narożnik, akurat od strony ścieżki, jest tam pusto , w przyszłości będzie tam mała wiata na auto, jest to słoneczne miejsce. Chciałabym uzyskać ciekawy szpaler z odmian o czerwonych, pomarańczowych, lekko różowych, a od wnętrza działki u ich podnóża posadzić moje niezawodne i ukochane aksamitki. Tanio ale uroczo. Czytam i w oczach mi się już miksuje, bo wychodzi na to, że uzyskanie siewki nie jest takie trudne, ale gdybyście mogli mi pomóc z wyborem na początek.
Pozdrawiam Ania.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Chciałabym uzyskać szpaler o wysokości 160 cm z czerwonych , pomarańczowych, żółtych kann. Czy odmiany, które uważa się za wysokie faktycznie takie wyrosną z nasionka , bo ja nie będę ich przechowywać przez zimę, brak miejsca. Może 1 lub dwie tak. Moje pytanie dotyczy odmian jakie byście mi polecili, niekoniecznie super odmianowych, które dadzą taki efekt. Chcę je połączyć z wysokimi daliami i aksamitkami. Tu już będę się musiała natrudzić, żeby tak podlać kanny, żeby nie zaszkodzić daliom. Taką narożną rabatę planuję na 2-3 lata.. Wyliczyłam ok 16 roślin po 8 na każdy bok.
Ania
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu z nasionka to zawsze niespodzianka wyrośnie, może się zdarzyć, że siewka powtórzy cechy rośliny matecznej albo nie.
Może wyrosnąć ciekawa piękność albo jakieś nieporozumienie co w niczym nie przypomina matki, to zawsze loteria.
Taka niepewność też jest bardzo fajna, jak czekasz co też z tej siewki wyjdzie, taki słodki dreszczyk emocji, co wyrośnie mi w tym sezonie.
Może wyrosnąć ciekawa piękność albo jakieś nieporozumienie co w niczym nie przypomina matki, to zawsze loteria.
Taka niepewność też jest bardzo fajna, jak czekasz co też z tej siewki wyjdzie, taki słodki dreszczyk emocji, co wyrośnie mi w tym sezonie.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Szymku za wcześnie, najlepiej luty-marzec. Najbardziej niecierpliwi wysiewają stopniowo od stycznia.
Zimą brak jest słońca, światła i bardzo się wyciągają. Teraz jak chcesz zacząć to musiałbyś kupić specjalne żarówki aby doświetlać. (Ja tego nie robię)
Rozpoczynając tak wcześnie przygodę z tymi roślinami pamiętaj, że dość szybko rosną i musisz mieć dużo miejsca w domu aby opiekować się nimi do połowy maja.
Może teraz w te zimowe wieczory poczytasz kolejne części tego wątku, polecam.
Zimą brak jest słońca, światła i bardzo się wyciągają. Teraz jak chcesz zacząć to musiałbyś kupić specjalne żarówki aby doświetlać. (Ja tego nie robię)
Rozpoczynając tak wcześnie przygodę z tymi roślinami pamiętaj, że dość szybko rosną i musisz mieć dużo miejsca w domu aby opiekować się nimi do połowy maja.
Może teraz w te zimowe wieczory poczytasz kolejne części tego wątku, polecam.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
Co tutaj taka cisza, wszyscy zapadli w sen zimowy.
Kochani jak Wam zimują kłącza? Pewnie kiełkują.
Może wstawicie wspominkowe fotki w oczekiwaniu na wiosnę. Zapraszam.
Kochani jak Wam zimują kłącza? Pewnie kiełkują.
Może wstawicie wspominkowe fotki w oczekiwaniu na wiosnę. Zapraszam.
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Kochani moi paciorecznikowcy... ale brzmienie... Czy ktoś z Was ma nadwyżki nasion odmian wysokich około 150 w kolorach czerwonym i żółto pomarańczowym?
Ania
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, co myślicie o Cannie jako roślinie pokojowej ;)
Mam jedyną roślinkę, ale jej nie usypiam, rośnie sobie trzeci sezon w pojemniku,
teraz w mieszkaniu, latem na tarasie, pozdrawiam.
Mam jedyną roślinkę, ale jej nie usypiam, rośnie sobie trzeci sezon w pojemniku,
teraz w mieszkaniu, latem na tarasie, pozdrawiam.