Sukulentowy kącik Vilyi
-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulentowy kącik Vilyi
Kolejne nowości na parapecie
Sansevieria moonshine
Gasteria verrucosa
I na koniec roślina, na którą polowałam przez cały rok i wreszcie znalazła się w moich rękach - Crassula 'Buddha's Temple'
A tutaj widoki, które mnie cieszą najbardziej :
I rosnące w oczach Adromischus:
W przypadku A. cooperi zauważyłam, że młodsze liście są znacznie ładniej wybarwione i mają mocniej karbowane brzegi. Jestem ciekawa, czy jest to ich fizjologia czy skutek zmiany warunków uprawy
Sansevieria moonshine
Gasteria verrucosa
I na koniec roślina, na którą polowałam przez cały rok i wreszcie znalazła się w moich rękach - Crassula 'Buddha's Temple'
A tutaj widoki, które mnie cieszą najbardziej :
I rosnące w oczach Adromischus:
W przypadku A. cooperi zauważyłam, że młodsze liście są znacznie ładniej wybarwione i mają mocniej karbowane brzegi. Jestem ciekawa, czy jest to ich fizjologia czy skutek zmiany warunków uprawy
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kącik sukulentowy staje się coraz większy i coraz ładniejszy. Roślinki w nim bardzo urokliwe. Takie mi się podobają.
Wciąż mnie dziwi zachwyt nad kwitnącą haworcją. Ja nie widzę w tym nic specjalnego... Jeszcze nigdy żadnego kwiatuszka nie sfotografowałem...
Okulary trzeba mocniejsze?
Wciąż mnie dziwi zachwyt nad kwitnącą haworcją. Ja nie widzę w tym nic specjalnego... Jeszcze nigdy żadnego kwiatuszka nie sfotografowałem...
Okulary trzeba mocniejsze?
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Henryku! Bo dla Ciebie to jest oczywiste, że haworcje kwitną, podobnie jak parodie czy inne cudowne rośliny, które masz u siebie - u nas jednak, zwykłych parapetowych uprawiaczy to radocha nieziemska Znaczy, że dobrze rosną i fajnie jest być razem, stąd wydarzenie godne uwiecznienia. I gratuluję kwiatków, i nowych nabytków Natalko!
Na tę buddę uważaj, bo lubi się zasuszać od góry przy zbyt mocnym słoneczku - przyzwyczaj ją do ostrego słońca i powinna rosnąć bardzo ładnie. I kwitnąć oczywiście!
Na tę buddę uważaj, bo lubi się zasuszać od góry przy zbyt mocnym słoneczku - przyzwyczaj ją do ostrego słońca i powinna rosnąć bardzo ładnie. I kwitnąć oczywiście!
-
- 100p
Dziękuję Henryku za pochwałę mojego zielonego kącika! Takie słowa zachęcają mnie do jeszcze większego zaangażowania tematem, a i samym roślinkom jakby się lepiej rosło Zgodzę się, że kwitnące haworsje nie są tak okazałe jak chociażby kaktusy, ale ponieważ to mój pierwszy rok przygody z sukulentami i pierwsze kwitnienie, to jestem nadmiernie podekscytowana A swoją drogą, kilka dni temu H. limifolia również 'odwdzięczyła' mi się za opiekę.
Żanetko, dziękuję za odwiedziny i praktyczną wskazówkę. Już przestawiłam 'Buddhę' troszkę dalej od okna, żeby nie stała w zbyt ostrym słońcu. Zwłaszcza, że w najbliższym czasie nie będę jej mieć na oku ;)
Żanetko, dziękuję za odwiedziny i praktyczną wskazówkę. Już przestawiłam 'Buddhę' troszkę dalej od okna, żeby nie stała w zbyt ostrym słońcu. Zwłaszcza, że w najbliższym czasie nie będę jej mieć na oku ;)
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zwykle u większości roślin młode liście są bardziej wiotkie, cienkie etc. A potem się napompowują i rosną. Możesz zrobić eksperyment naukowy i poobserwować jak się będą zmieniać w zależności od uprawy Może odkryjesz coś nowego.Vilya pisze:W przypadku A. cooperi zauważyłam, że młodsze liście są znacznie ładniej wybarwione i mają mocniej karbowane brzegi. Jestem ciekawa, czy jest to ich fizjologia czy skutek zmiany warunków uprawy
Świątynia Buddy świetna!
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko piękne!
Ale szczególne kciuki trzymam za buddę. Moje marzenie, prawie zrealizowane, bo trafił mi się swego czasu śliczny kawałeczek, ale coś go trafiło
Tym bardziej kibicuję tym, którzy ją mają i z wielką przyjemnością podziwiam
Ale szczególne kciuki trzymam za buddę. Moje marzenie, prawie zrealizowane, bo trafił mi się swego czasu śliczny kawałeczek, ale coś go trafiło
-
- 100p
Aniu, dziękuję za odwiedziny W sumie gdy przyjrzałam się swoim pozostałym roślinom, to u wielu młodsze listki są bardziej kształtne, a starsze - napompowane. Ale u A. cooperi najbardziej rzuca mi się to w oczy ;)
Dziękuję! Niezwykle miło jest mi to czytać Buddha jest teraz moim 'oczkiem w głowie', cały czas na nią chucham i dmucham, żeby tylko się nic nie stało Zwłaszcza, że czytałam, że potrafi być dosyć kapryśna.onectica pisze:Wszystko piękne!
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Super! Crassula 'Buddha's Temple' jest kapitalna. Przyznam się szczerze, że takiej jeszcze nie widziałem
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej, Natalia - co tam u Twoich sukulentów - wszystko ok?
-
- 100p
Niestety sesja jest strasznym pochłaniaczem czasu i dlatego jest tu taka cisza.
Beatko, moje roślinki mają się dobrze, świetnie wręcz Rosną jak szalone, dają nowe odrosty a kilka haworsji kwitnie Mam też kilka nowości, w tym jedną (dla mnie) perełkę. Postaram się w najbliższym czasie nadrobić zaległości i, gdy dorwę jakiś aparat, powrzucać zdjęcia.
Beatko, moje roślinki mają się dobrze, świetnie wręcz Rosną jak szalone, dają nowe odrosty a kilka haworsji kwitnie Mam też kilka nowości, w tym jedną (dla mnie) perełkę. Postaram się w najbliższym czasie nadrobić zaległości i, gdy dorwę jakiś aparat, powrzucać zdjęcia.
-
- 100p
Część z dawno zapowiedzianych nowości. Wreszcie dorobiłam się aparatu, stąd szybko nadrabiam zaległości. A przy tym miałam okazję wypróbować nowy sprzęt
Haworthia attenuata o wąskim pokroju
Haworthia attenuata var. tamba
Haworthia attenuata var. radula
Haworthia truncata, czyli moja nagroda za zdaną sesję I przy tym jedna z ulubionych roślin.
Haworthia pygmea
Haworthia limifolia ?Giant form?
Haworthia limifolia var. schuldtiana
Haworthia glabrata
Haworthia cuspidata (H. cymbiformis x H. retusa)
I na koniec mój żłobek:
Wysiane w ubiegły wtorek (02.07) Adenium, od góry:
Adenium arabicum (na 5 wysianych wszystkie wykiełkowały)
Adenium obesum (7 wysianych, sytuacja jak wyżej)
Adenium somalense (tu wypadło najgorzej, bo na 5 wysianych wzrosły tylko 3).
Haworthia attenuata o wąskim pokroju
Haworthia attenuata var. tamba
Haworthia attenuata var. radula
Haworthia truncata, czyli moja nagroda za zdaną sesję I przy tym jedna z ulubionych roślin.
Haworthia pygmea
Haworthia limifolia ?Giant form?
Haworthia limifolia var. schuldtiana
Haworthia glabrata
Haworthia cuspidata (H. cymbiformis x H. retusa)
I na koniec mój żłobek:
Wysiane w ubiegły wtorek (02.07) Adenium, od góry:
Adenium arabicum (na 5 wysianych wszystkie wykiełkowały)
Adenium obesum (7 wysianych, sytuacja jak wyżej)
Adenium somalense (tu wypadło najgorzej, bo na 5 wysianych wzrosły tylko 3).
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Haworsje ładne, a żłobek z sadzonkami Adenium prezentuje się .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Kontakt:
Haworthia truncata jest kapitalna, jakoś jeszcze takiej nie widziałem w żadnym sklepie. Gratuluję adeniaczkowego przedszkola