Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Agricolle i Afik nie maj ą w sobie chemii!To naturalne preparaty,wystarczy zadać sobie odrobinkę trudu i przeczytać ulotkę dostępną w sieci.
Dziękuję Wam bardzo, skorzystam ze wszystkich rad. To tej pory do kwiatów doniczkowych stosowałam właśnie Magus. Papryki na parapecie mam pierwszy raz.
My te przędziorki mamy chyba w porowatej elewacji bloku, bo cyklicznie się powtarzają mimo, że zwalczę i kilka miesięcy jest spokój.
Dam radę prysznicować do góry doniczką.
Dzięki, dzięki.
My te przędziorki mamy chyba w porowatej elewacji bloku, bo cyklicznie się powtarzają mimo, że zwalczę i kilka miesięcy jest spokój.
Dam radę prysznicować do góry doniczką.
Dzięki, dzięki.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
BobejGS poblano wygląda prawie jak odmiana słodkiej papryki, choć jest bardziej błyszcząca i nie ma równego bryłowego kształtu, ale jest ostra. Jeśli ktoś lubi faszerowaną grilowaną paprykę na ostro to by się nadawała ;)) Poza tym jest dość późna. Serrano masz wcześniej, jest gruba i mocno wypełnina pestkami ;) Ale chyba smaczna ;) Obie odmiany łatwo wychodować i doczekać zbiorów ;)
Z wrażeń smakowych nic za bardzo nie napisze, bo takich nie jadam.. chyba że przez przypadek jak Pimientos de Padron.. też mocna ;) - Większość ostrych uprawiam dla efektu kolorystycznego i w celu konsumpcyjnym dla siory i jej męża - piekielna familia ;)
Z wrażeń smakowych nic za bardzo nie napisze, bo takich nie jadam.. chyba że przez przypadek jak Pimientos de Padron.. też mocna ;) - Większość ostrych uprawiam dla efektu kolorystycznego i w celu konsumpcyjnym dla siory i jej męża - piekielna familia ;)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziękuje Tereso. Ja również chciałbym je jako ozdoby uprawiać. Mój znajomy dostał je jako gratisy gdy zamawiał nasiona papryki trinidad maruga scorpion Zapytał czy chce to wziąłem Ja je posadziłem już wczoraj. Jak nic z nich nie wyjdzie to trudno. A miałaś je w doniczkach czy gruncie i jakie duże krzaki były? A masz może jakieś zdjęcia?
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Ja je miałam w gruncie pod folią. Krzaki rosły spore, miałam je do pasa około (ale ja kurdupel jestem )
Serrano jest "meszaste" ;) Ładnie stworzył koronę z wiszącymi owocami, dość rozłożyste, później je trochę przyciełam więc się zagęścił.
A Poblano też wysokie, choć mniej gęste. Owoce się ładnie prezentują, i kuszą bo przypominają słodkie ;D Moje dojrzały w pudełku na czerwono, jak je ususzyłam zrobiły się prawie czarne ;)) W gruncie też mi urósł, choć miał mniej owoców i jakieś dziwne plamki dlatego nasiona zbierałam z tych z tunelu. Jakoś w tunelu wyglądały na zdrowsze.
powodzenia ;))
Serrano jest "meszaste" ;) Ładnie stworzył koronę z wiszącymi owocami, dość rozłożyste, później je trochę przyciełam więc się zagęścił.
A Poblano też wysokie, choć mniej gęste. Owoce się ładnie prezentują, i kuszą bo przypominają słodkie ;D Moje dojrzały w pudełku na czerwono, jak je ususzyłam zrobiły się prawie czarne ;)) W gruncie też mi urósł, choć miał mniej owoców i jakieś dziwne plamki dlatego nasiona zbierałam z tych z tunelu. Jakoś w tunelu wyglądały na zdrowsze.
powodzenia ;))
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dziękuje za wszystko po kolei
Poblano wymaga wyjątkowo długiego okresu wegetacji. Niestety u mnie (zimna północ) mimo uprawy w szklarni mogłem się cieszyć tylko wyrośniętymi kilkoma owocami, ale nie w pełni dojrzałymi.BobejGS pisze:Jest tu osoba która mogłaby opisać mi wrażenia odnośnie odmiany serrano lub poblano
Mam pytanie odnośnie dżdżownicy w donice z papryką chilli. Dzisiaj przesadzałem moje papryczki i w jednej z donic znalazłem 2 dzdzownice, w bryle były wydrążone tunele. Dzdzownice musiały być w kompoście i pewnie nie zauważyłem ich.
I o to moje pytanie Czy dzdzownice w donicy z papryką chilli to dobry pomysł ? Na pewno napowietrzy glebę poprzez drążenie tunelów ale z tego co wiem to dzdzownice podgryzają korzenie ;( Co o tym sądzicie ?
I o to moje pytanie Czy dzdzownice w donicy z papryką chilli to dobry pomysł ? Na pewno napowietrzy glebę poprzez drążenie tunelów ale z tego co wiem to dzdzownice podgryzają korzenie ;( Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam Sudzio ;)
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Chyba nie do konca. Wydaje mi sie, ze gdy skonczy im sie inny pokarm moga zaczac zywic sie korzeniami rosliny.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Mam dwie papryczki chilli rosnące na balkonie-te dwie cały czas ładnie rosną.Jak przeniosę do domu to będą żyć przez zimę?
Może głupie pytanie,ale ... da się?
Jedna to Habanero White,a druga nie wiem.Może Jalapenio.
Może głupie pytanie,ale ... da się?
Jedna to Habanero White,a druga nie wiem.Może Jalapenio.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nagła zmiana warunków musi się odbić na roślinie.Najpewniej najstarsze liście pożółkną i opadną ale papryczka przeżyje.Musisz wykazać rewolucyjną czujność jeśli chodzi o przędziorka bo w ciągu kilku dni potrafi opanować liście.
Przędziorki nie lubią wilgoci ,dlatego dobrze jest często spryskiwać rośliny. Moje balkonowe papryczki najpierw tracą liście po przeniesieniu do mieszkania , potem wyrastają im nowe .
Pozdrawiam , Bożenka.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Po przeniesieniu warto je też przyciąć ,żeby trochę się zagęszczały I tak będą po jakimś czasie bez liści , więc można im nadać jakiś fajny kształt.