Kawałek szczęścia
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawałek szczęścia
Asiu już obiecuje poprawę! strasznie mi głupio, że Cię zaniedbałam. Ale: pierwsza sprawa ogrodniczka nie taka mała ino patrzeć jak założy swój wątek i stworzy całą rabatkę. Już ją lubię druga sprawa : ten kurhan to ja bym rozplantowała, tylko szkoda tej Waszej pracy z wybieraniem perzu i nawożeniem, ale można tą ziemię dać na wierzch. Bo co Wy z tym zrobicie, a tam jest pewnie dobra wypoczęta ziemia. po trzecie dlaczego przepadły borówki przecież one są nie do zdarcia, chyba że nie dostały kwaśnego torfu? a teraz to się będzie działo skoro nasionka są to będzie pięknie! bardzo ładna ta czerwona dalia
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Asiu Fajne otoczenie leśne masz wokół swojego ogrodu
Wiem coś o walce z perzem faktycznie jest to walka z wiatrakami, ale opłaca się z nim walczyć
Niestety tu każdy choruje na tą ?dziwną? chorobę, jaką jest ciągła chęć kupowania i dosadzania nowych roślin.
Fajna brzózka, śliczny skalniaczek
Twoja mała ogrodniczka cudna
Ogromna jest radość z własnoręcznie wysianych nasionek
Piękny domek wybudowaliście
Śliczny Hiacynt
Piękne wspomnienia wiosny z tamtego roku
Śliczne te dalie z własnego siewu Piękna lilia
Trzymam mocno kciuki za wszystkie Twoje ogrodowe plany i poczynania! aby się spełniły
Wiem coś o walce z perzem faktycznie jest to walka z wiatrakami, ale opłaca się z nim walczyć
Niestety tu każdy choruje na tą ?dziwną? chorobę, jaką jest ciągła chęć kupowania i dosadzania nowych roślin.
Fajna brzózka, śliczny skalniaczek
Twoja mała ogrodniczka cudna
Ogromna jest radość z własnoręcznie wysianych nasionek
Piękny domek wybudowaliście
Śliczny Hiacynt
Piękne wspomnienia wiosny z tamtego roku
Śliczne te dalie z własnego siewu Piękna lilia
Trzymam mocno kciuki za wszystkie Twoje ogrodowe plany i poczynania! aby się spełniły
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu, ogrodniczka w tym roku idzie do zerówki jako pięciolatka (tylko wysoka jest jakoś tak ). Ziemię będziemy rozgarniać, z przodu domu i z prawej strony jest niżej, więc wyrównamy, a z reszty może te podwyższone rabaty zrobię (chociaż dwie). Z borówkami było tak, jak mówisz. Posadziłam drugie już z torfem.
Paulii bardzo dziękuję za wszystkie pochwały. Jeszcze dużo pracy przed nami. Cieszę się, że eM. pomaga przygotować ziemię, jak coś większego to wsadzi w ziemię. A później chodzi i podziwia. Również mam nadzieję, że za kilka lat ogród będzie miejscem naszego wypoczynku po całym dniu pracy.
Paulii bardzo dziękuję za wszystkie pochwały. Jeszcze dużo pracy przed nami. Cieszę się, że eM. pomaga przygotować ziemię, jak coś większego to wsadzi w ziemię. A później chodzi i podziwia. Również mam nadzieję, że za kilka lat ogród będzie miejscem naszego wypoczynku po całym dniu pracy.
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Asiu, ileż to ja roślin załatwiłam przez nieostrożne używanie narzędzi ogrodniczych No, ale co ich nie zabije-to wzmocni. Oby Dalie wyrosły Ci piękne, aż się wierzyć nie chce, że to z nasion! Ciekawe, jak tam nasze bulwy z dalii wsiowych... W tym rozgardiaszu to ja, z przeproszeniem, nawet gatek rano znaleźć nie mogę Choć znalazłam ostatnio dogorywająca na jakiejś stercie cebulę zwartnicy. Z nadzieją wetknęłam ją do doniczki, bo to mój na razie jedyny zielony akcent w domu. Pozdrowienia
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie
Oj, Asiu, czekam na te pierwsze oznaki z utęsknieniem... póki co, dojrzałam tylko wychodzące floksy i rozchodniki...
Ale, ale - zaczęły się nam ferie! Może i wiosna przyjdzie wraz z piękną pogodą
Tego sobie życzmy.
Pozdrawiam ciepło!
Ale, ale - zaczęły się nam ferie! Może i wiosna przyjdzie wraz z piękną pogodą
Tego sobie życzmy.
Pozdrawiam ciepło!
- cyganka77
Odwiedziłam dziś swój ogródek. Tulipany dzielne wychodzą spod śniegu. Reszta jakby uśpiona, nic się nie dzieje. Zdjęć nie zrobiłam, bo było już zbyt ciemno. Jutro nadrobię. Myślałam, że śnieg zniknął, ostatnio jeździłam wieczorami, a tam nadal zaspy.
Zuziu, masz rację. Z roślinami, jak z człowiekiem, chociaż więcej w domu uśmierciłam niż na działce. Jednak odkąd zaglądam na FO i te domowe mnie polubiły, a nawet zaczęły rosnąć i rosnąć. Kocham kwiaty w każdej postaci, ale przez wiele lat myślałam, że bez wzajemności. Kwitnący ogród pokazał, że jednak potrafię się z nimi obchodzić. Od nasionka do kolejnego nasionka. I to jest wspaniałe w miłości do roślin.
Aguniu floksów jeszcze nie mam, rozchodników również, ale już się rozglądam . Nie lubię zimy i zimna. Czekam z Tobą na wiosnę.
Teraz ferie, więc odpoczywamy, a potem już marzec i coraz bliżej...
Przy okazji Walentego pokażę moją różyczkę. Z rodzaju okrywowych. To był pierwszy zakup, jaki posadziłam na działce. W ubiegłym roku była cała obsypana kwiatami i kwitła do przymrozków.
Spróbuję ją na wiosnę rozmnożyć.
Zuziu, masz rację. Z roślinami, jak z człowiekiem, chociaż więcej w domu uśmierciłam niż na działce. Jednak odkąd zaglądam na FO i te domowe mnie polubiły, a nawet zaczęły rosnąć i rosnąć. Kocham kwiaty w każdej postaci, ale przez wiele lat myślałam, że bez wzajemności. Kwitnący ogród pokazał, że jednak potrafię się z nimi obchodzić. Od nasionka do kolejnego nasionka. I to jest wspaniałe w miłości do roślin.
Aguniu floksów jeszcze nie mam, rozchodników również, ale już się rozglądam . Nie lubię zimy i zimna. Czekam z Tobą na wiosnę.
Teraz ferie, więc odpoczywamy, a potem już marzec i coraz bliżej...
Przy okazji Walentego pokażę moją różyczkę. Z rodzaju okrywowych. To był pierwszy zakup, jaki posadziłam na działce. W ubiegłym roku była cała obsypana kwiatami i kwitła do przymrozków.
Spróbuję ją na wiosnę rozmnożyć.
- Maska
- Kontakt:
Asiu ja okrywowe mam dwie i będę w przyszłości kupowała ich więcej, bo to bardzo wdzięczne róże.....a jest ich bardzo dużo!
To dobrze , że ziemia zostanie a grządki zrób koniecznie, bo ja też będę robić i będziemy wymieniać doświadczenia
To dobrze , że ziemia zostanie a grządki zrób koniecznie, bo ja też będę robić i będziemy wymieniać doświadczenia
- cyganka77
Marysiu, jeszcze nie powiedziałam o tym swojemu eMowi., ale gdzieś między wierszami wspomniałam, że będę potrzebowała desek. Odpowiedział, że da się załatwić .
A różyczki rzeczywiście są bezproblemowe. Wybrałam tylko złe miejsce, bo pod brzózką, a one rosną i rosną na boki w każdą stronę.
A różyczki rzeczywiście są bezproblemowe. Wybrałam tylko złe miejsce, bo pod brzózką, a one rosną i rosną na boki w każdą stronę.
- Maska
- Kontakt:
Asiu, bo brzoza potrzebuje dużo wody i róża może mieć za sucho
- cyganka77
Marysiu, wody nie żałujemy, ani różom, ani brzozie. Pewnie dlatego tak szybko urosła przez rok. Teraz jak jest studnia, to jest dużo lepiej.
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Asiu Piękna biała różyczka
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- cyganka77
Paulinko, Alicjo witajcie!
Wczoraj wybrałam się na poszukiwanie wiosny w swoim ogrodzie. Nadal leży śnieg, jednak miejscami pojawiają się roślinki.
A tych, których świerzbią rączki przed zbyt wczesnym wysiewem nasionek, zachęcam do siania kiełków. U mnie całą zimę rosną. Jedne wyjmuję z kiełkownicy, drugie sieję i tak cały czas. Coś zdrowego na kanapki, do sałatek, czy twarożku. Dzieciaki też się zajadają.
Ostatnio polubiliśmy kiełki lucerny.
Wczoraj wybrałam się na poszukiwanie wiosny w swoim ogrodzie. Nadal leży śnieg, jednak miejscami pojawiają się roślinki.
A tych, których świerzbią rączki przed zbyt wczesnym wysiewem nasionek, zachęcam do siania kiełków. U mnie całą zimę rosną. Jedne wyjmuję z kiełkownicy, drugie sieję i tak cały czas. Coś zdrowego na kanapki, do sałatek, czy twarożku. Dzieciaki też się zajadają.
Ostatnio polubiliśmy kiełki lucerny.