Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Zapomniałam skomplementować futrzaki i to niniejszym czynie :wink: piękne są ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Agnessj
50p
50p
Od: 16 paź 2012, o 21:06

Post »

Piekne fiołeczki :)
U mnie listeczki się ukorzeniły i siedzą już w ziemi mam nadzieję ze będę mogła sie pochwalić maluszkami :D
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Witajcie Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa :)

izary moje doświadczenia z all.. są niestety takie właśnie, kupiłam tam tylko jedną sadzonkę i od razu wiedziałam, że to pomyłka, bo powinna być zielona a była pstrolistna, ale przynajmniej odmianowa, udało mi się ja zidentyfikować. Nie martw się jednak na zapas, może okaże się, że u Ciebie wszystko będzie ok.
Ja rzeczywiście najbardziej lubię odmiany o pełnych kwiatach i mam ich większą część.

Agnessj pochwal się koniecznie :). Moja córcia lubi przeglądać listki w poszukiwaniu wykluwających się maluszków, robimy zawody, kto pierwszy znajdzie sadzoneczkę :wink

Frodo1
Moja LE Sirenevaja Dymka to sport, rzeczywiście jest ciekawa, każdy kolejny kwiat wygląda trochę inaczej, teraz szykuje kolejne pączki, zobaczymy jak tym razem zakwitnie.

Kelpie
Znam wszystkie swoje fiołki bo nie odstępuje ich o krok :wink:

A teraz fotki kolejnych debutów :)

Bold Party Girl (Sorano)
Obrazek

?? ?????? ??????? / EK Boginja Krasoty
Obrazek
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Szaleństwo trwa! ;:oj
W weekend obrobiłam nową dostawę fiołków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W związku z tym, że kolekcja rozrasta się w zastraszającym tempie zmuszona jestem w końcu przeprowadzić eksperyment z podlewania "na knot". Od dawna przymierzam się do tej metody bo roślin robi się coraz więcej i sporo czasu zajmuje ich podlewanie. Oto fotorelacja :)

Sadzoneczki do rozsadzenia wybrałam podobnej wielkości, chcę zaobserwować w jakim tempie będą rosnąć podlewane różnymi metodami. Czy rzeczywiście na knocie rosną szybciej :?:

Obrazek

Wykorzystam plastikowy pojemnik z przykrywką i rajstopy...

Obrazek

które tnę na szerokość ok 1 cm...

Obrazek

kochany Mężuś też jest zaangażowany w przesadzanie :wink: dziurkuje doniczki...

Obrazek

Otwory zrobione, w przykrywce pojemnika szt 3 na każdą doniczkę. Obcięte kawałki rajstop rozciągam, przecinam i wkładam do wody żeby się dobrze namoczyły...

Obrazek

Przygotowałam podłoże:
1 część ziemi do paproci
1 część mieszanki perlitu i wermikulitu
0,5 części piasek gruboziarnisty

Obrazek

Przewlekam knot prze dziurkę w doniczce, kładę drenaż w postaci kawałków styropianu, przysypuję sporą ilością podłoża, wkładam sadzonkę i układam dookoła niej knot w kółeczko... Knot jest ułożony wysoko przy młodych korzeniach...

Obrazek

Przysypuję niewielką warstwą ziemi i gotowe

Obrazek

Zbiorowy portrecik sadzonek, na górze są przygotowane na knot, na dole do tradycyjnego podlewania z góry. Za jakiś czas porównam ich wielkości (o ile te z knotów przeżyją eksperyment :wink: )

Obrazek

Podlewam doniczki z góry żeby system zaczął pracować, ustawiam na pojemniku i opuszczam knoty do wody

Obrazek

Ustawiłam doniczki na półce obok siebie, żeby wszystkie miały identyczne warunki. Zobaczymy co z tego wyjdzie, trzymam kciuki ;:173
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Illonko, a czy robisz jeszcze dodatkową dziurkę na dolewanie wody i ewentualną wentylację? W przeciwnym razie mogą pojawić się w pojemniku glony.
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Paulinko, dodatkowej dziurki nie zrobiłam, dobra myśl :idea:
Pojemnik nie jest szczelnie zamknięty, przykrywka leży sobie swobodnie, więc dostęp powietrza jest. Zobaczymy jak będzie z glonami, na pewno coś się pojawi choćby ze względu na to, że pojemnik stoi w świetle dziennym i jest przezroczysty. Na razie obserwuję mój eksperyment ;:65
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Bardzo ciekawie pokazane, a te parapety....to marzenie każdego zafiołowanego człowieka :):):)
Ja na knocie mam Chiritę i Episcię, wydaje mi się, że puściły więcej listków...
Zastanawiam się, czy na zimę knot to dobre rozwiązanie...będę zaglądać do Ciebie i obserwować swoje dwie roślinki :)
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Listeczki w kubeczkach wyprostowane jak struny. Niezłe przedszkole :D
Agata
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za to forum lubię- ile się można do-edukować ;:138 dziękuję za dokładny opis tego co robiłaś, aby przeprowadzić podlewanie knotami :wink: brawa dla M- za wkład i zrozumienie Twoich pasji :uszy kwitnące fiołeczki jak zwykle piękne- różowiutkie różyczki ;:108 ale jak zobaczyłam twoje przedszkole fiołkowe- powiem tylko nie wierzę własnym oczom ;:oj poszłaś na całość ;:224

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Ja też lubię dokształcać się i często oglądam filmiki, czytam fora fiołkowe, w ogóle lubię zdobyć różne informacje zanim przystąpię do działania :)
izary pisze:Zastanawiam się, czy na zimę knot to dobre rozwiązanie...
Moje eksperymentalne fiołki na knocie są na półce pod sufitem w kuchni, tam jest ciepło, więc myślę, że w tym przypadku pora roku nie ma znaczenia.

Obrazek

Z knotem zimą nie ryzykowałabym na parapecie..

Półki pod sufitem...

Obrazek

...to właśnie powód dla którego zdecydowałam sie ta ten eksperyment, zyskałam sporo miejsca ;:138 ale ciepłe powietrze na górze szybko przesusza doniczki i praktycznie co drugi dzień lub nawet codziennie muszę do nich zajrzeć. Nie ukrywam, że nie jest to wygodne. Mam nadzieję, że eksperyment się powiedzie, bo chciałabym tą metodą podlewać moje podsufitowe sadzoneczki ;:173
Kelpie pisze:brawa dla M- za wkład i zrozumienie Twoich pasji
Te cudowne półeczki to oczywiście jego robota ;:167
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

OOO, Kochana...świetny patent :) ;:138 ;:138 dla męża za wykonanie :)
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ilonko brawo za piękne odmianowce i eksperymenty bardzo ciekawe.Ja z początkami miałam tak samo jak Ty kilkanaście fiołków z kwiaciarni i wydawał mi się szczyt marzeń jak przez przypadek weszłam na to forum szczęka mi się od klawiatury odbiła :;230 a ekran cały zaśliniłam,dzięki justus27 mam pierwsze osobiste odmianowce i właśnie już większość wypuściła swoje maluszki,dziękuję za ciekawe porady :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proszę- jak pomysłowo- fiołkom jest dobrze, Ty masz spokojną o nie głowę i wolne miejsce, na inne rośliny- np.- fiołki ;:224 brawa dla M- zdolny jest :wink: pięknie to masz zrobione i pomyślane ;:108 rzuciła mi się przy okazji w oczy paproć dawalia- nie wiem, czy rzeczywiście tam jest, czy mam już omamy i rośliny widzę wszędzie ;:219 będę wdzięczna za sprostowanie lub poprawienie mnie;:196

Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”