Kto nie uwielbia ;)Marek Podlaskie pisze: .Kurde ,a ja uwielbiam swojski ,prawdziwy chlebek.Ciepły z masełkiem
Pszczoły - pasieka w ogrodzie
Re: Pszczoły sąsiada
regulamin czas poznać !
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mirek miałeś rację i dwie rodzinki zwiały.Ale miałem farta ,bo postawiłem pusty ul 40 m od moich i rójka zawitała do niego.MOJA RÓJKA ze znakowana matką .Lecz już zostanie w tym ulu ,jako inna rodzinka.Przez taką pogodę w innych rodzinach nastrój rojowy ,ale nie jest najgorzej.Miodek noszą ,więc na zimę zapasy jakieś będą. Ale czasami już zastanawiam się ,jak to wszystko ogarnąć ,bo roboty oj jestmirek55522 pisze:Skoro jest pierwszy miód to będzie i pierwsza rójka. Życzę powodzenia. Ha,ha.
Jesteśmy w trakcie miodobrania . Pierwszy wiosenny miodek tężeje a akacjowy jak przyniesiony prosto z ula to coś wspaniałego. Słoneczne truskawki polane miodkiem akacjowym to samo niebo w gębie. Pozdrowionka.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Ewa-moje zielone
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pszczoły - ule na plantacji porzeczek
Czy możecie mi napisać jakie kwiaty lub rośliny są najbardziej lubiane, przydatne dla pszczół.
Chodzi mi o to, że chcę posiać rośliny, które przyciągają pszczoły, tylko nie wiem, które wybrać.
Co Wy siejecie swoim pszczołom? i jeszcze interesuje mnie roślina, która kwitnie kiedy pszczoły się budzą, żeby głodne nie latały:)
Chodzi mi o to, że chcę posiać rośliny, które przyciągają pszczoły, tylko nie wiem, które wybrać.
Co Wy siejecie swoim pszczołom? i jeszcze interesuje mnie roślina, która kwitnie kiedy pszczoły się budzą, żeby głodne nie latały:)
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie. Byłam ciekawa, czy ktoś wspomni o murarkach. Są wspaniałe! Na począdku moja rodzina krytykowała, co to za pszczoły, ze nie ma z nich miodu. Owszem, niema miodu, ale nie muszę kupować wielu rzeczy, jakie bym musiała sprawić sprawiając sobie jeden ul. Do hodowli murarek są potrzebne tylko rurki trzcinowe, albo jakies inne. Murarki nie żądlą, latają tylko wiosną. Ja też na początku martwiłam się, czym one pożywią się wczesną wiosną, jak na działce jeszcze nic nie kwitnie. CHwasty! jak sie przyjrzeć, to tego od wczesnej wiosny kwitnie mnóstwo.zaorla pisze:Zamiast ula można postawić małą skrzynkę z pszczołami dzikimi- murarkami. Teraz można kupić ich kokony na znanym serwisie aukcyjnym po ok 20 gr. za sztukę. Są najlepszymi zapylaczami i można mieć ich niewielką ilość w ogródku przydomowym. Wpiszcie sobie hasło pszczoła murarka w wyszukiwarce to dowiecie się więcej.
Waleria
Nostrzyk biały i facelia są bardzo przydatne dla pszczół, wczesną wiosną z wierzb i leszczyny pszczoły mają dobry pożytek.Kasienkar pisze:Czy możecie mi napisać jakie kwiaty lub rośliny są najbardziej lubiane, przydatne dla pszczół.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 paź 2013, o 11:28
Tak jak wspomniano wczesne rośliny dla pszczół to wierzby i leszczyna, krokusy też są b. db. potem zaczyna się mniszek i rosliny sadownicze
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dziękuję za informację, więc posadzę te rośliny
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 200p
Witam.Żeby było radośniej i wiosennie,to pszczółki bardzo ładnie przezimowały ,odbywają w czasie pogody masowe loty po pyłek.Więc oznaka budzącej się i rozwijającej rodzinki.
Aby tylko nie było już zimy ,tej wiosny.Pozdrowionka z pasieki "MIODEK"
Aby tylko nie było już zimy ,tej wiosny.Pozdrowionka z pasieki "MIODEK"
Ja swoje jednak podkarmiłem tydzień temu, bo nie maja nic, a zbierają wyłącznie pyłek. A jest duża szansa, że znów wpadniemy w dziurę pogodową i nie będzie zbierania nektaru. A matka zaczęła intensywnie czerwić.
-
- 200p
Aj ,rączka się trzęsła przy dawaniu syropku na jesień
U mnie w każdej rodzince zapasy ,więc aby do wiosny ,takiej prawdziwej ,to będzie ok.Ale też i później będą szukały wysokiego drzewka
Dobrego sezonu ,pełnego beczek PRAWDZIWEGO miodku
U mnie w każdej rodzince zapasy ,więc aby do wiosny ,takiej prawdziwej ,to będzie ok.Ale też i później będą szukały wysokiego drzewka
Dobrego sezonu ,pełnego beczek PRAWDZIWEGO miodku
Re: Moje pszczoły
Właśnie zaczynają kwitnąć rzepaki o zgrozo . Widok ładny ale co z tego Wiejskie traktorki z opryskiwaczami jeżdżą po polach w dzień a przecież pszczol się nie powiąże ani nie zmieni im się toru lotu.Serce boli taki widok ludzkiej bezmyślności . Za płotem mam kilka ha rzepaku - oprysk od wiosny już 6 raz. A nasze zdrowie z tego na zimno tłoczonego?, a życie naszych pszczółek. Nikogo to nie obchodzi oleju nie musze kupować a pszczoły i takjakieś latają. Takie życie .Taki świat.Lepiej to już nie będzie.Pozdrawiam.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Ewa-moje zielone
Re: Moje pszczoły
U nas taki jeden, co pryskał na słodyszka w dzień, zapłacił niezłe odszkodowanie właścicielowi pasieki. Sprawa poszła w urzędy, zrobiło się głośno. Wypierał się, ale ostatecznie badanie pszczół wykazało że to było to, choć nie wpisał tego do księgi oprysków. (byli świadkowie kto pryskał).
Ale wesoło nie było, jak padło 10 rodzin. koledzy go wsparli to szybko odbudował pasiekę. A odszkodowanie - cóż, szło swoim torem, ostatecznie wyszedł na plus.
Ale wesoło nie było, jak padło 10 rodzin. koledzy go wsparli to szybko odbudował pasiekę. A odszkodowanie - cóż, szło swoim torem, ostatecznie wyszedł na plus.