Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący
I ja jestem zainteresowana tematem trawnika.
Podpisuję się pod petycją do Tadeusza z prośbą o założenie wątku pt. zakładanie trawnika.
Ja wczoraj po raz pierwszy kosiłam mój trawnik ale chwasty wyrywałam ręcami
Podpisuję się pod petycją do Tadeusza z prośbą o założenie wątku pt. zakładanie trawnika.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie znam ceny mniszka,nie pamiętam tez ceny,jaką zapłaciłem za zwykły "chwastox" przeznaczony do oprysku chwastów dwuliściennych rosnących w zbozu.Ale tak mniej więcej-za 1 litr koncentratu "chwastox"-około 25 zł.Stosując proporcje 100 ml na 5 litrów wody-daję sobie rękę uciąć,że nie ma tańszego preparatuErazm pisze:Mniszek 540 SL jest bardziej wydajny i tańszy. Ja ze Starane zrezygnowałem.
No,chyba,że jest
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z zakładaniem trawnika nie jestem na bieżąco,ale w czasie,gdy zakładałem swój-pamiętam,że na 1 kg opakowaniach każdej mieszanki,w tym i wembley-były wyszczególnione odmiany trawy(4 albo 5 gatunków) i ich procentowy udział w każdym kilogramie.Jeśłi ktoś ma kupioną taki 1 kg karton-niech sprawdzi.tadeusz48 pisze:Czy trawa typu"wembley" składa się z kilku rodzajów nie wiem, kupując ten typ trawy do drobnych reperacji trawnika, pytałem się sprzedawcę , lecz nie otrzymałem odpowiedzi.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
liska pisze:I ja jestem zainteresowana tematem trawnika.
Nie mam nic przeciwko kontynuowaniu Tego wątku na temat trawnika. Jeżeli zdobyta wiedza przy zakładaniu mojego trawnika i jego utrzymanie w ostatnich 10 latach pozwoli, odpowiem na każde pytanie dotyczące problemów z założeniem trawnika i jego pielęgnacji.
LISKA - jakie Ty masz chwasty na trawniku że ich nie mogła wziąć kosiarka ,tylko musiałaś wyrywać rękami ( wyrywając z korzeniami odsłaniasz inne nasiona które mogą wzejść).
JUREK - z powodzeniem można stosować Starane( pisze w ulotce Starane, nie czytałem ulotki z Mniszka) razem z Chwastoksem lub Aminopielik- wychodzi wtedy taniej i efekt końcowy też lepszy niż samego Starane.
Trudno jest uzyskać informację od sprzedawcy o składzie mieszanki zakupionej trawy w sklepie, gdyż po prostu wielu sprzedawców nie wie, kupując trawy w specjalistycznych sklepach( jak np. Centrala Nasienna) możemy od nich uzyskać wiele informacji o zakładaniu trawnika , w tym o składzie mieszanki trawy w zależności od miejsca siania i przeznaczenia trawnika.
Zakładanie trawnika, to tak jak z budową domu - inwestycja na 100 lat i nie trzeba się śpieszyć - by później nie żałować.
Zawsze jestem uchwytny na wątku "Mój piękny ogród" w moim ogrodzie" Ranczo Nokły-Tadeusz48". Zapraszam. Pozdrowienia Tadeusz.
Ja mam lebiodkę, perz, mlecz i skrzyp.tadeusz48 pisze: LISKA - jakie Ty masz chwasty na trawniku że ich nie mogła wziąć kosiarka ,tylko musiałaś wyrywać rękami ( wyrywając z korzeniami odsłaniasz inne nasiona które mogą wzejść).
Najbardziej denerwuje mnie mlecz bo rośnie wyżej niż moja trawka więc chodzę i go wyrywam.... chyba źle robię prawda? Ja najpierw powyywałam chwasty a potem kosiłam. Kosiarka ledwo brała trawnik... nie wiem czy nei za szybko to zrobiłam ale mierzyłam trawkę.. miała 10 cm
I jeszcze jedno pytanie kiedy kosić drugi raz? Mam trawę golfową. To nei jest duży trawnik, więckosić mogę codziennie
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Jestem praktykiem i odpowiadam w oparciu o swoje doświadczenia, proszę by w zakładaniu i utrzymaniu trawnika najpierw korzystać z opracowań fachowców dostępnych w internecie, dopiero gdy teoria zaczyna mijać się z praktyką proszę zadawać pytania na tym forum.
Lebiodkę niszczy koszenie trawnika i nie ma z nią problemu, perz - tu kłania się przygotowanie gleby pod trawnik, nie da się naprawić zaniedbań, nie znam dostępnych środków chwastobójczych by w trawie zniszczyć perz, pozostaje polubić go lub założyć nowy trawnik ,ale wcześniej dobrze przygotować ziemię pod trawnik. Z skrzypem jest podobnie, trudny do zniszczenia chwast, rośnie na zakwaszonej ziemi, wapnowanie powinno ograniczyć występowanie skrzypu ,resztę należy próbować malować(delikatnie) pędzelkiem nierozcieńczonym roundap
O koszeniu mówi np:http://www.iglak.pl/trawnik/koszenie.htm
Słynne angielskie trawniki koszone są co 3-4 dni gdy tylko zaczyna być widać różnica we wzroście trawy. Ja koszę trawnik przeciętnie raz w tygodniu. Jak wygląda zobacz w dziale prezentacja ogrodów: ogród "Ranczo Nokły-Tadeusz48". Zapraszam .Tadeusz
Lebiodkę niszczy koszenie trawnika i nie ma z nią problemu, perz - tu kłania się przygotowanie gleby pod trawnik, nie da się naprawić zaniedbań, nie znam dostępnych środków chwastobójczych by w trawie zniszczyć perz, pozostaje polubić go lub założyć nowy trawnik ,ale wcześniej dobrze przygotować ziemię pod trawnik. Z skrzypem jest podobnie, trudny do zniszczenia chwast, rośnie na zakwaszonej ziemi, wapnowanie powinno ograniczyć występowanie skrzypu ,resztę należy próbować malować(delikatnie) pędzelkiem nierozcieńczonym roundap
O koszeniu mówi np:http://www.iglak.pl/trawnik/koszenie.htm
Słynne angielskie trawniki koszone są co 3-4 dni gdy tylko zaczyna być widać różnica we wzroście trawy. Ja koszę trawnik przeciętnie raz w tygodniu. Jak wygląda zobacz w dziale prezentacja ogrodów: ogród "Ranczo Nokły-Tadeusz48". Zapraszam .Tadeusz
Bardzo dziękuję. Lebiodka chyba za mała, żey ją kosiarka zabrała, więc ją powyrywałam. Z perzem też chyba sobie juz poradziłam - nie było go dużo (tylko przy murze) Najgorszy mlecz. (skrzyp zbieram na gnojówke)
Twoja trawkę widziałam i zostawiłam ślad po sobie.
Dziękuję, za informacje o koszeniu. Pytałam, bo myślałam, że "pierwsze razy" kosi się jakoś inaczej.
Twoja trawkę widziałam i zostawiłam ślad po sobie.
Dziękuję, za informacje o koszeniu. Pytałam, bo myślałam, że "pierwsze razy" kosi się jakoś inaczej.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Młodego trawnika się nie traktuje chemią przeciw chwastom, bo łatwo uszkodzić młode rośliny. Koś, jak ci radzą i zobaczysz, że chwasty wyginą.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."