Witam w moim egzotycznym świecie
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Witam w moim egzotycznym świecie
Krysiu dziekuje Nie moge sie napatrzec jakie Ty cuda masz,a to zdjecie zbiorowe,o matuchno ile tego jest tam jest sporo ponad 40 doniczek ,jak Ty to wszystko zimujesz Dziekuje będę wracac
- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko, jakoś do tej pory dawałam radę to wszystko poupychać. Tak jak już wcześniej pisałam samych cytrusów mam ponad 60 gatunków - każdy inny. Z tym że niektóre dopiero wiosną były ukorzeniane, ale ich na fotkach nie ma bo stoją w tunelu foliowym. One to właśnie muszą zimować w pokoju. Coraz bardziej się zastanawiam jak to tej zimy będzie bo parapety nie chcą się rozciągnąć . A tu na dodatek dopadła mnie gorączka hojowa i w ciągu miesiąca, w zaskakującym tempie stałam się opiekunką ponad 40 epiphylum, 8 dischidii i 30 hoi . I teraz nie wiem czy mam się cieszyć czy płakać - ale poszalałam .
- doromichu
Krysiu to ja tak poszalalam z hibiskusami-mam tego ponad 20 a to nie sa male roslinki i mimo mojego konserwatory-oranzeri to juz nie wiem gdzie pomieszcze datury
- krysia1503
- 200p
Dorotko , ale przecież ja nie mówiłam że to koniec moich podopiecznych . U mnie też są 4 datury duże i 4 małe, oprócz tego skrętniki ( straciłam rachubę bo Iza mi przysłała całe pudło liści i ukorzeniam ), egzotyka jadalna, a o Hibiskusach to już nie wspomnę bo jest tego kupę. Do tego 2 duże palmy, kilka gatunków pieprzy, i wiele wiele innych .
Właśnie przed chwilą żeśmy się śmiali że jak się to wszystko wniesie do domu to żeby się dostać z jednego pokoju do drugiego trzeba będzie zrobić most wiszący bo przejść po podłodze nie będzie jak .
Właśnie przed chwilą żeśmy się śmiali że jak się to wszystko wniesie do domu to żeby się dostać z jednego pokoju do drugiego trzeba będzie zrobić most wiszący bo przejść po podłodze nie będzie jak .
- doromichu
Krysiu to ja czekam na zdjecia tego buszu ,juz sie nie moge doczekac zeby zobaczyc jak to wyglada na pokojach
u mnie tez innego badziewa jest sporo,wlasnie jutro kolezanka zabiera 5 ktore mi sie odlubialy
hoji tez mam chyba z 15 ,fiolkow mase,storczykow kolo 20 a chcialoby sie wiecej ale gdzie to wsadzic
u mnie tez innego badziewa jest sporo,wlasnie jutro kolezanka zabiera 5 ktore mi sie odlubialy
hoji tez mam chyba z 15 ,fiolkow mase,storczykow kolo 20 a chcialoby sie wiecej ale gdzie to wsadzic
- krysia1503
- 200p
A widzisz, storczyki też mam i nawet z jednego akwarium zrobiłam sobie orchidarium. A jeszcze mam terrarium z agamą . Coś mi się zdaje że za bardzo szaleję i niedługo będę mieszkać w szałasie .
- doromichu
Ja sie nad kupieniem jakiegos oswietlenia dla moich cytrusow zwlaszcza dla tych szczepionych i malych roslin ale nie bardzo rozumiem co ludziska pisza w tej kwesti bo sie zupelnie nie znam
a w kwesti roslin to ciesze sie,ze pasiflory i fuksje zimuja na dworze
a w kwesti roslin to ciesze sie,ze pasiflory i fuksje zimuja na dworze
- krysia1503
- 200p
Ja Ci w tym temacie też nie doradzę bo ciemna masa jestem. Zresztą, ja nie doświetlam cytrusów bo zimują w chłodzie. A maluchy dobrze sobie radzą na południowych oknach.
- doromichu
Ja mam jedno poludniowe ,pod spodem grzejnik,i to okno w pokoju dziecka-za duze ryzyko ,mala ma czasem zapedy,do podlania,obejrzenia roslinki
- krysia1503
- 200p
No to faktycznie nie ma co ryzykować. Ja już nie mam tego problemu, ale muszę mieć oczy dokoła głowy jak wnuczki przychodzą .
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Piękne ,niesamowite rosliny zaznaczam wątek ,żeby cię nie zgubić
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Krysiu, masz niesamowitą kolekcję w tym swoim egzotycznym świecie
Też bardzo lubię rośliny egzotyczne, niestety nie dysponuję żadną oranżerią ani tunelem, a wnoszenie ciężkich donic do mieszkania lub piwnicy coraz bardziej mnie męczy.
Jednak, jak się widzi te wszystkie cudeńka trudno się oprzeć
Też bardzo lubię rośliny egzotyczne, niestety nie dysponuję żadną oranżerią ani tunelem, a wnoszenie ciężkich donic do mieszkania lub piwnicy coraz bardziej mnie męczy.
Jednak, jak się widzi te wszystkie cudeńka trudno się oprzeć
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
- krysia1503
- 200p
Beatko, zaglądaj . Teraz będzie więcej czasu to porobię fotki, bo to co pokazałam to tylko jakiś tam procent.
Ewunia, oranżerii nie mam . Tunel foliowy przeznaczyłam na kwiatki i od wiosny tam mieszkają. Potem część z nich jest eksmitowana na ogródek a zostają tylko Passiflory i małe sadzonki. O tym jak męczące jest targanie donic do domu nie musisz mi mówić bo zmagam się z tym co roku. Ale miłość do roślin jest silniejsza niż ból w plecach. Zresztą, jak tu nie kochać cytrusów za takie widoki.
Ewunia, oranżerii nie mam . Tunel foliowy przeznaczyłam na kwiatki i od wiosny tam mieszkają. Potem część z nich jest eksmitowana na ogródek a zostają tylko Passiflory i małe sadzonki. O tym jak męczące jest targanie donic do domu nie musisz mi mówić bo zmagam się z tym co roku. Ale miłość do roślin jest silniejsza niż ból w plecach. Zresztą, jak tu nie kochać cytrusów za takie widoki.