Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p
Od: 6 lip 2007, o 20:27

Post »

Tomase nie chcę sie madrzyć ale moim zdaniem:
- Phalaenopsisa podlewa sie wtedy gdy nie ma nawet skroplonej pary wodnej na wewnetrznych scianach doniczki (nie twierdzę, że tak nie zrobiłeś)
- korzenie pomarszczone na zewnątrz, to mozesz odciąć delikatnie jeżeli kończy on sie nad doniczką, jak koniec jest w doniczce to ja bym teraz nie ruszał tylko przy przesadzaniu
- umieszczanie Phalaenopsis w osłonach- ja umieszczam (tez żona.........) ale wtedy w moich warunkach moim zdaniem wolniej wysycha i wypalam nowe dodatkowe dziury w dolnej części doniczki (uwaga nie uszkodzic korzeni) i taka doniczke ze storczykiem stawiam w osłonie na dnie której lezy keramzyt- osłona ma o ok 2-3 cm większa średnicę; jeżeli doniczka stoi bezpośrednio na keramzycie to staram się, by nie był mokry- może być zagniwanie od spodu
- pączki opadające tak jak pisałem - pewnie zmiana warunków
- najlepsze stanowiska dla Phalaenopsis to wschodnie okno lub zachodnie (wschodnie lepsze) a ja mam na południowym tylko mniej swiatła dociera bo sa drzewa
- podlewamy rano zeby nadmiar wody zdążył odparowac
- nie pryskaj
- jak ma plamy biąłem - osad na lisciach przetrzyj woda z paroma kroplami cytryny ale tak, by nie spłyneła do nasady liścia
- itd itp :0
Jeszcze raz zachęcam do poczytania na forum o Phalaenopsis , do zerknięcia na prezentowane storczyki--- ja tego sam nie wymyśliłe- dowiedziałem sie z tego forum i troche własne obserwacje
Troche duzo może tych warunków uprawy - ale to tak na poczatek sie wydaje
aaa jeszcze jedno nie zrób atak jak ja kiedys; "zagłaskac kotka na smierć"
Pozdrawiam
Paweł
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p
Od: 6 lip 2007, o 20:27

Post »

Tomase na jednym zdjeciu widziałem drugiego storczyka przy scianie - czy to moje urojenia???
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Mojego storczyka podlewam w następujący sposób. Raz na dwa tygodnie wstawiam go na ok 20 minut do miski z wodą (woda do połowy wysokości doniczki) i nawozem do storczyków (dodany wg zaleceń na opakowaniu).
Moim zdaniem Twój storczyk został przelany. W czasie tych dwóch tygodni po "podlaniu" kora musi porządni przeschnąć, a u Ciebie widać, że orchidea ma wyraźnie za makro. Wstrzymaj się teraz z nawadnianiem storczyka co najmniej 2 tygodnie, aż kora przeschnie, później możesz go podlewać jak ja mojego. Życzę powodzenie w uprawie Phalaenopsisa
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :D

1/
Po powiekszeniu fotki widać w kącikach malo ciekawe białe jakby pajęczynki, l kłębuszki---->konieczne wymycie brzydactwa lekkko drinkiem wszystkich zakamarków.
Kwiaty są piękne ale mogą być dobrą maską dla ;:214 ------> czyli lupa w garść i do ...przeglądu przystąp.

2/Wyjąć całą bryłę /podłoże+korzenie/ z doniczki ,dać swobodnie poodychać,osuszyć nawet 2-3 dni na papierach -pozostawione jak jest ----->gwarantowany galop zgnilizny
Operacja zrobiona ostrożnie w niczym kwiatom nie zaszkodzi :D

3/przy okazji wyczyścić doniczkę z nadmiaru glonów, zdezynfekować, wymienić stare wykruszone podłoże na swieże.A korzenie,przejrzeć.
Wszystko w podłożu musi byc lekko lużne , przewiewne.
Taka operacja ...po drodze ,nie powinna w niczym nie nadszarpnąć kondycji kwiatów,oczywiście pod warunkiem ,ze nie ma cięć korzeni.

Relacjonuj z pola walki ;:17
-będzie to dobry przykład dla innnych :D

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

jeżeli chodzi o kwiaty i cięcie korzeni to moje doświadczenie jest takie:
ciełam nadgniłe korzenie podczas kwitnienia, rozwijały się paki, i nic a nic z kwatami się nie stało, nawet nie przywiędły.
w ogóle ten mój storczyk to "twardy zawodnik", nawet na codzinne kąpiele w topsinie nie zwrócił uwagi-kwitnie dalej :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wierzchnie korzenie i podłoże wyglądają na zasolone (ja już bardzo wiele razy tak miałam, ale zasolenie jest bardzo szkodliwe dla storczyka).
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam:P

O zasoleniu tutaj nie ma mowy - jedno podlanie u właściciela ,nie skutkuje takimi
efektami.A czy z kwiaciarni...to :P tylko ... wolne myślenie.
Efekt zasolenia jest skutkiem dłuższego czasu i błędów,uprawiając 3 lata powinnaś wiedzieć
o takim fakcie.

Bardziej , w tym przypadku --->to jest naturalny efekt rozkładu i schnięcia kory ,która również reaguje z różnymi składnikami.
To jest naturalne i przebiega zawsze, gdy takie podłoże zastosujemy.
A widzimy wtedy wyrażnie. ,gdy przesuszy się nadmiernie wierzchnia wartstwa..

Storczykowa :P
ale.....ale....
Wygląda na to , ze nie czytasz dokładnie postów ---jest stwierdzenie :było jedno podlewanie !!
Moja inna uwaga :
- chcąc włączyć się i udzielać porady potrzebna jest całościowa, spokojna analiza problemu .
Nie da się wyrywkowo, na zasadzie pojedyńczego zgadywania szukać przyczyny.

Nie wykluczam nowego tropu w poszukiwaniach i zasugerowania tego .Ale to ma być nowe ,a nie powtarzanie pytania już zadanego.
--->vide prośba wcześniejsza Pawła o podanie stanowiska uprawy i Twoje pytanie *a gdzie ten storczyk stoi? *

Liczę na poprawę stylu rozmowy z pozytkiem dla tematu i czytających.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 18:04

Post »

witam :)
wkoncu moge wam pokazac te paskudne plamki na falku mojej mamy

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

jeśli ktos ma jakies sugestie to prosze o pomoc :)))))
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Witam :)
Co prawda nie mam wielkich :wink: kłopotów ze swoimi roślinkami, ale ten wątek wydał mi się odpowiedni do zadania pytania.
Otóż, postanowiłam zmusić swoje dwa przekwitnięte storczyki do wypuszczenia czegoś więcej oprócz następnego liscia i powędrowały na każdą noc do chłodnej sionki - tak jakoś +18/+15. Rano wracają na parapet okienny.
Wyglądają tak ...

Obrazek

Obrazek

... a chciałabym Was spytać: czy nie zbyt wcześnie (mam na myśli porę roku) podjęłam te kroki ?
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 18:04

Post »

czesc Ilona ;)
jak tylko sie czegos dowiem to mysle ze i ty to zaraz przeczytarz ;) ja z niecierpliwoscia czekam az zobaczy te plamki Jovanka
Jovanko czekamy ...... ;:101 na ifo ;)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:D Jestem :D

No troszke minęło czasu odkąd pisałyśmy-od 11-tego coś sie zmieniło?
Na fotkach wygląda mi na naturalne przebarwienia.
Sugerowałaś ,ze młode sa wolne od defektu ,więc skłonna jestem to potwierdzić.Na to nie ma remedium.

Podobne ,ale w plamach rozlewajacych się bywają objawy zawirusowania.
Niemniej jednak,to ostatnia zawsze rzecz, aby ją przypisywać jako sprawcę.

Być może kwiaty te starsze kiedyś tam :roll: były zamgławiane. Mogą wystąpić w niedogodnych warunkach porażenia i lokalny rozwój inf.grzybowej.
Ale kolorystyka bywa inna ,mniej przyjemna dla oka..

Tak wiec spokojnie, obserwować trzeba zawsze ,a cieszyć sie kwiatami z ....oddalenia :P .Plamki nie będą tak razić.

Bobi- jak postanowiłaś zmusić kwiaty ,to postanowiłaś,widocznie miałaś powody.
Ciekawe dlaczego ? ja nie widzę takiego powodu do pośpiechu-normalny cykl kwitnienia to 1x w roku,nie przyspieszy się .
Proponuje pomyszkować po naszych tematach -opisałam cykl dla falenopsisa.

A ,czy dobrze widzę, że one sa w doniczkach-wazonach? bez cyrkulacji powietrza?
Opisz nam swoją uprawę, chyba ,ze jest opis a ja przeoczyłam.Jak długo je masz? irtp...
Zawsze ciekawią mnie eksperymenty inne niż moje.I oczywiście ich wynik tak po jakimś czasie.

To czekamy na wieści.

Pozdrawiam J :P VANKA
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jovanka pisze: A ,czy dobrze widzę, że one sa w doniczkach-wazonach? bez cyrkulacji powietrza?
Jovanko, bardzo dziękuję za oddźwięk :)

Cyrkulację powietrza, myślę, że moje roślinki mają, bo je umieściłam w osłonkach do hodowli :wink: storczyków przeznaczonych 8)

Obrazek

Osłonki mają wewnątrz stożek, na którym stoi doniczka, pozwalający odpłynąć zbędnej wodzie po podlewaniu, a ścianki doniczki nie przylegają do osłonki, więc mamy dodatkowe źródło paryjącej wody.
Osłonki są bardzo estetyczne :) i jak mi powiedziano, z racji swojej przejrzystości, sprzyjają storczykowym korzeniom.
Jovanka pisze: Opisz nam swoją uprawę, chyba ,ze jest opis a ja przeoczyłam.Jak długo je masz? irtp...
Zawsze ciekawią mnie eksperymenty inne niż moje.I oczywiście ich wynik tak po jakimś czasie.

To czekamy na wieści.

Pozdrawiam J :P VANKA
Moja uprawa :wink: , to pierwsze kroczki :lol: i napiszę o niej jutro w nowym wątku.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!!!
Mam taką samą osłonkę jak Bobi i (jak na razie )jestem zadowolona z niej.
Donica nie przylega do osłonki a nawet ma luz.
Stoi na kamyczkach no i co najważniejsze kwiat nie przewraca się.
Przy wysokich kwiatach problem przewracania jednak istnieje.
Takie są moje obserwacje dot. osłonki .
Jeśli zauważę,że mój kwiatuszek nie życzy sobie osłonek- zrezygnuję.

Pozdrawiam
Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”