Dziunia87- Ostrości na Bagienku - paprykowy Growlog 2015

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ostrości na Bagienku - paprykowy Growlog 2015 od Dziunia87

Post »

Sorry Sylwia, że też się tu pcham z buciorami, jednak widzę, że tu temat growboxowy się rozpoczął. :wink: Jako, że w niedziele położyłem kilka nasionek na waciki, to też na szybko przy kawie, skleciłem growboxa. na razie prezentuje się tak. :) Obrazek Obrazek Obrazek
Ma dwie półki gdyż chce porównywać działanie dwoóch różnych źródeł światła. :) Nad drugą żarówką się jeszcze zastanawiam. Szukam jakiejś taniej i oszczędnej, no i by spełniała swoje zadanie. :wink:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Też się szarpnąłeś na LED-y?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To żarówka, a nie panel. O taka: Obrazek

Niby jest specjalna do doświetleń, jednak chce zakupić jeszcze jedną żarówke, zastosowaną z powodzeniem w swoich growboxach przez forumków, by zrobić sobie porównanie. :) Tylko jeszcze mam mętlik jaką. Nie mam zamiaru oczywiście bulić jak za zboże. :wink:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz podać typ i dane techniczne?To jasne kółko na półce pewnie pochodzi od niebieskich diod.Na fotce widać,że to są diody do montażu przewlekanego,zaopatrzone w soczewkę skupiającą,pewnie znikomej mocy.Wygląda na jakąś garażową produkcję.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mi też właśnie wygląda na chińszczyzne. :) Doświetlałem ją już w zeszłym roku. Tzn było ono jedynym światłem. A kartonika już dawno nie mam. Mogę Tobie podać wieczorem to co wyczytam z samej żarówki. :wink: Dlatego szukam innej żarówki by wrazie lepszych efektów po prostu mieć alternatywe.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziunia,
z czego zrobiłaś te etykiety powtykane do multiplatów, jeśli można wiedzieć?
I drugie moje pytanie - czy jest gdzieś na FO instrukcja, jak przycinać papryczki, żeby uzyskać taki parasolowaty pokrój jak u Ciebie?
Dzięki za odpowiedź i wielki szacun za tą super hodowlę ;:63
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Jako etykiet używam pocięte w paski elastyczne foliowe przekładki do segregatorów.

Aby uzyskać formę drzewka/ parasolowaty kształt sadzonki należy po prostu odpowiednio poprowadzić sadzonki.
Warto sukcesywnie obrywać liście z pionowej łodygi i usuwać chcące wyrastać pędy boczne. To sprawi, że sadzonka nie będzie chciała tak od razu się rozkrzewiać, wytworzy się w ten sposób odpowiedniej wysokości pień :) A nawet jak sadzonka zacznie się rozkrzewiać możesz po prostu uciąć jeden z bocznych pędów, a ten który zostawisz z czasem "wyprostuje" się.
Potem to co wyrośnie na górze ładnie będzie się krzewić, a jeśli pędy będą zbyt długie (takie wybijająco mocno pionowo w górę" nie bój się ich przycinać.

Jest taka zasada: tam gdzie utniesz gałązkę to z poprzedzających miejsce cięcia kącików liści wyrosną rozwidlające się 2 nowe pędy :)
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:Marconi_exe czy będziesz miał jakiś regulator temperatury,bo w spisie materiałów do budowy g-xa nie było?Pytam,bo każda świetlówka,tradycyjna,czy ledowa, ma sprawność ok 20% ,więc 80 % zainstalowanej mocy i tak podgrzeje szafki.Wydaje mi się,że koce grzejne powinny mieć regulację.
Pisząc koce termiczne chodziło mi o koce termiczne ratunkowe a nie o koce elektryczne(grzejne). To by trochę za drogo wyszło.
Właśnie dzisiaj przywiózł je kurier, dokładnie 10 sztuk takich jakie zamawiałem:
Obrazek

Dodatkowo mam zamiar growboxy obić z zewnątrz zwykłymi kocami takimi pod którymi się "ucina drzemkę" w celach dodatkowej izolacji termicznej
Na początku po zbudowaniu całego ustrojstwa będę badał temperaturę w wewnątrz z różnymi rodzajami żarówek, a dopiero potem można zaczynać coś uprawiać.
Niestety nie zacząłem jeszcze budowy g-box bo kończyłem budowę karmników piętrowych dla ptaków.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Nie przesadzaj z tą izolacją termiczną. Właśnie gdzieś czytałam ,że najodpowiedniejsza temperatura dla doświetlanych roślin to 20 st w dzień i 18 w nocy.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Apropos wyprowadzenia papryki na parasol, to jakiś czas temu oglądałam film gdzie Azjata formował paprykę na parasol obrywając właśnie pędy boczne z łodygi aż do korony liści (łodyga była długa i gładka) i dodatkowo wycinał wszystkie pędy w środku korony, które poziomo skierowane były do jej wnętrza. Roślina rosła wtedy na boki i jakby płasko, w środku natomiast było lepsze doświetlenie i nie było zbytniego zagęszczenia liści. Bardzo ładnie to wyglądało, szczególnie w okresie owocowania :)
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Marconi_exe pisze:
Dodatkowo mam zamiar growboxy obić z zewnątrz zwykłymi kocami takimi pod którymi się "ucina drzemkę" w celach dodatkowej izolacji termicznej
Ja tak właśnie mam.Z tym,że ja mam growbox otwarty z przodu. Nie uszczelniam,nie bawię się w wiatraczki,termometr...jest ok,skoro włożone do ziemi skiełkowane nasiona nie zagniwają. Poza tym stoi to wszystko w zacisznym miejscu. Aż z ciekawości wsadzę tam termometr,by sprawdzić jak jest 8-)
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marconi_exe no widzisz,znów elektryk ze mnie wylazł.Jak czytam "koc termiczny" to widzę też kabel zasilający ;:306 .Wielkość izolacji termicznej zależy od temp.pomieszczenia,gdzie będą stały g-xy.Jeśli jest 15-20 st,to jest idealnie.12 godzin doświetlania podgrzeje powietrze do odpowiedniej temperatury.Jeśli ocieplisz za bardzo,to będziesz musiał biegać i wietrzyć,bo się roślinki powyciągają.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Proponuję przenieść się z dyskusją tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154

Łatwiej będzie znaleźć potrzebne informacje i nie będziemy zaśmiecać wątku Dziuni :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”