Tulipany cz.3
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.3
Szara pleśń. Poczytaj; http://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/o ... tulipanow_
O matko święta
To zostawię,po zaschnięciu wykopię,wtedy w Kaptanie zamoczę.
Te,co do września nie podrosną to wyrzucić bo wirus,tak?
Dziwne,że dopiero w tym roku wystąpiła.
Bo jakoś u mnie to susza,a nie ulewy..
Doczytałem więcej.
No to te silnie porażone(jak ten ostatni) wykopię i spalę....
O matko,co za terror...
A reszcie obetnę tylko liście.
Takie,co kilka plamek tylko mają.
Ale do wazonu wezmę
Ale to jest tragedia
To zostawię,po zaschnięciu wykopię,wtedy w Kaptanie zamoczę.
Te,co do września nie podrosną to wyrzucić bo wirus,tak?
Dziwne,że dopiero w tym roku wystąpiła.
Bo jakoś u mnie to susza,a nie ulewy..
Doczytałem więcej.
No to te silnie porażone(jak ten ostatni) wykopię i spalę....
O matko,co za terror...
A reszcie obetnę tylko liście.
Takie,co kilka plamek tylko mają.
Ale do wazonu wezmę
Ale to jest tragedia
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Wygoogluj sobie, piszą o tym w ,,Hasło ogrodnicze"- STARE I NOWE CHOROBY WIRUSOWE TULIPANA.
To na pewno wirus choroba Augusta, przywleczony pewnie z cebulami.
Z linka który podała Jolek:
- Konieczne jest usuwanie roślin porażonych ? zarówno z plantacji, jak i przylegających do niej upraw tulipana oraz lilii.
Usuwanie chorych roślin należy rozpocząć, zanim pojawią się mszyce
- Wykopane, porażone rośliny powinno się spalić.
Tylko współczuć. Może ci się rozleźć po ogrodzie w warzywa szczególnie. Wirus jest (też) przenoszony z cebulami chorych roślin oraz, w niewielkim stopniu, z sokiem tych roślin, podczas ogławiania, a zwłaszcza cięcia kwiatów nieodkażanym nożem.
Więc uważaj na nóż którym może już obcięłaś kwiaty.
Z linka który podała Jolek:
- Konieczne jest usuwanie roślin porażonych ? zarówno z plantacji, jak i przylegających do niej upraw tulipana oraz lilii.
Usuwanie chorych roślin należy rozpocząć, zanim pojawią się mszyce
- Wykopane, porażone rośliny powinno się spalić.
Tylko współczuć. Może ci się rozleźć po ogrodzie w warzywa szczególnie. Wirus jest (też) przenoszony z cebulami chorych roślin oraz, w niewielkim stopniu, z sokiem tych roślin, podczas ogławiania, a zwłaszcza cięcia kwiatów nieodkażanym nożem.
Więc uważaj na nóż którym może już obcięłaś kwiaty.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Tulap ? Jeśli chodzi o tulipany, to mam bardzo marnie i bardzo skromnie. Nie udają się na mojej glebie. Na kilkadziesiąt posadzonych odmian kwitnie mi może z dziesięć...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tulap, ja w zeszłym roku miałam taki sam problem jak Ty z tulipanami. ( cebule też miały plamy)
Ja swoich nie wyrzucałam. Wykopałam je w maju z liśćmi, przez kolejny miesiac lezakowały w skrzynce. Na jesieni z powrotem je wsadziłam bez zaprawiania , ale w innej części działki.
W tym roku mam 100 pięknie kwitnących tulipanów bez najmniejszej plamki.
Magda piękne tulipany. Ten biały cudowny. W przyszłym roku muszę dokupić białych tulipanów. Moje balkonowe w tym roku opóźnione, a działkowe już kwitną.
Ja swoich nie wyrzucałam. Wykopałam je w maju z liśćmi, przez kolejny miesiac lezakowały w skrzynce. Na jesieni z powrotem je wsadziłam bez zaprawiania , ale w innej części działki.
W tym roku mam 100 pięknie kwitnących tulipanów bez najmniejszej plamki.
Magda piękne tulipany. Ten biały cudowny. W przyszłym roku muszę dokupić białych tulipanów. Moje balkonowe w tym roku opóźnione, a działkowe już kwitną.
Aga
No to super wiadomość
Dobrze,że jeszcze nie ściąłem
A wykopałaś rozumiem po przekwitnieniu,czyli z zielonymi liśćmi?
Dobrze,że jeszcze nie ściąłem
A wykopałaś rozumiem po przekwitnieniu,czyli z zielonymi liśćmi?
Samsu nie wierzę widząc jakie miałaś na balkonie Pokaż zdjęcia z działki z ubiegłego roku to uwierzę że Twoje miały takie same objawy i podobnie wyglądały jak tulipany Tulap. Zauważ, że objawy można pomylić z szarą pleśnią i ja...trochę bałbym się radzić tak koleżance.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Tulap wykopałam z zielonymi liśćmi w maju zaraz po przekwitnięciu ( zresztą tak robię co roku) i z liśćmi poszły do skrzynki. Jak chore liście zaczęły odpadać od cebuli to dopiero pooddzielałam cebulki, oczyściłam wszystko i czekały do jesieni na posadzenie. Nie zaprawiałam niczym.
Natomiast tulipany balkonowe to zupełnie inna bajka. Na koniec i tak lądują na działce.
Zdjęć poszukam( może udałoby się porównać zmiany ) natomiast nie wiem czy będę miała zdjęcia tulipanów w przybliżeniu.
U mnie na działce tulipany wyglądały tak jak u Tulap, ale co to była za choroba to nie mam pojęcia. Nie znam się na chorobach tulipanów. Ja Tulap nic nie radzę, ja opisałam jak to było u mnie i, że jeszcze w zeszłym roku na jesieni poszły do gruntu bez cackania się, a w tym roku są zdrowe i pięknie kwitną.pelikano11 pisze:Samsu nie wierzę widząc jakie miałaś na balkonie Pokaż zdjęcia z działki z ubiegłego roku to uwierzę że Twoje miały takie same objawy i podobnie wyglądały jak tulipany Tulap. Zauważ, że objawy można pomylić z szarą pleśnią i ja...trochę bałbym się radzić tak koleżance.
Natomiast tulipany balkonowe to zupełnie inna bajka. Na koniec i tak lądują na działce.
Zdjęć poszukam( może udałoby się porównać zmiany ) natomiast nie wiem czy będę miała zdjęcia tulipanów w przybliżeniu.
Aga