Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz. sezon 2015
U mnie po mimo częstego podlewania , pąk prawie gotowy do rozkwitu zasechł i opadł
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś kompaktową, pachnącą odmianę? Bardzo mi się podoba zapach kwiatów, ale jak na moje warunki ta roślina rośnie za duża
Gdzie lepiej przezimować daturę , w nieogrzewanym garażu ( temperatura przy dużych mrozach ok 0 st ) czy na strychu ok 10 st ?
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
meluzyna pisze:Czy to normalne żeby moja datura dopiero teraz pokazała mnóstwo pączków? Zdążą zakwitnąć?
Zależy jak duże już są i od pogody jaka będzie, powinny zdążyć przynajmniej kilka kwiatów pokazać. Najwyżej schowasz do domu przed przymrozkami
Pozdrawiam Tomek
- janek45
Moje rosnące w gruncie wyrosły na olbrzymy. Widać też, że pokazują mnóstwo malutkich pąków, ale chyba nie zakwitną na dworze.
A do ciepłego pomieszczenia ciężko będzie je schować by zakwitły. Czy nie zaszkodzi im przesadzenie z gruntu do donicy, gdy będą miały pąki?
Małgosiu twoje są przepiękne gratuluję.
A do ciepłego pomieszczenia ciężko będzie je schować by zakwitły. Czy nie zaszkodzi im przesadzenie z gruntu do donicy, gdy będą miały pąki?
Małgosiu twoje są przepiękne gratuluję.
- slotys
- Od: 9 lut 2012, o 09:53
Janku , musisz się spodziewać ,że datury przeniesione z gruntu do domu będą gubić nie tylko listki ale i pąki. Zresztą powoli zbliżamy się do pory ich zimowego odpoczynku więc będzie to naturalne...
Moje młodziutkie datury też są trochę opóźnione ale muszę przyznać ,że również dwa krzaczki starszych poźno zaczęły kwitnienie . Trochę zaniedbałam je w tym sezonie i przypuszczam ,że to kwestia nawożenia ... długo nawoziłam azofoską a datury to żarłki i do pięknego kwitnienia potrzebują dużo fosforu i potasu . Na przyszły rok muszę na pewno zaopatrzyć w nawóz , o którym pisał Adrian...
Moje młodziutkie datury też są trochę opóźnione ale muszę przyznać ,że również dwa krzaczki starszych poźno zaczęły kwitnienie . Trochę zaniedbałam je w tym sezonie i przypuszczam ,że to kwestia nawożenia ... długo nawoziłam azofoską a datury to żarłki i do pięknego kwitnienia potrzebują dużo fosforu i potasu . Na przyszły rok muszę na pewno zaopatrzyć w nawóz , o którym pisał Adrian...
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
U mnie w tym roku też jest nienormalnie. Biała datura ma dużo kwiatów i ma je praktycznie od sierpnia. Natomiast żółta miała dwa kwiaty, teraz ma dużo maluteńkich pączków i jest bardzo rozrośnięta. Od maja dostawały obie rośliny dużo azotu (azofoska i saletrzak) a od końca czerwca codziennie nawoziłem obie rośliny Blossom boosterem (10-30-20) a jak w połowie sierpnia nawóz mi się skończył, to tak jak w minionych latach Plantonem K. Obie rośliny rosną w gruncie, z tym, że żółta ma więcej słońca i - nie kwitnie.
Dodam, że żółta jest czteroletnia a biała trzyletnia.
To chyba takie lato?
Dodam, że żółta jest czteroletnia a biała trzyletnia.
To chyba takie lato?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- janek45
Teraz dostają troszkę deszczu a od połowy września ma być ciepło, może nasze datury jeszcze zdążą zakwitnąć.
U mnie pąki opadają
Jest to pierwszy kwiat podwójny jaki zakwitł u mnie. Nigdy dotąd nie kwitły datury z kwiatami podwójnymi.
Jest to pierwszy kwiat podwójny jaki zakwitł u mnie. Nigdy dotąd nie kwitły datury z kwiatami podwójnymi.
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
meluzyna - Niestety myślę, że nawet ciepły wrzesień nie pomoże . Na moim mam kilkadziesiąt pączków ale żaden nie ma nawet centymetra. A nawozić już nie chcę - za późno. Będzie mi w piwnicy za szybko puszczał nowe pędy. Zresztą zastanawiam się nad przyszłością datur w naszym ogrodzie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też myślę o likwidacji, tym bardziej, że mam tylko jedną, a na balkonie zajmuje sporo miejsca. A efekt żaden