Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.3
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.3
To ja sie pochwale swoim pierwszym mieczykiem w donicy , który własnie kwitnie. Te posadzone w gruncie jeszcze troszke poczekają na fotki ha ha
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Moniko - bardzo efektowne mieczyki zakwitły Ci na początek! Na pewno z niecierpliwością czekasz na kolejne. Skąd ja to znam .
Jeżeli znasz nazwy tych odmian, miło by było je poznać.
Część moich gladioli pochodzi z zakupu "mieszanki", bez oznaczenia odmian. Próbuję je rozpoznać, ale nie jest to łatwe. Istnieją już tysiące odmian, a wiele z nich nie zostało zarejestrowanych.
Zibi - podziwiam rabatę z "dziećmi" mieczyków! Widać, że są zdrowe i dobrze odżywione, co jest zapowiedzią udanych wykopków jesienią.
Gdzie Ty to wszystko zasadzisz na wiosnę .
Moje "dzieci" też mają się dobrze (podwyższona rabata po lewej stronie):
Pozdrawiam
Adam
Jeżeli znasz nazwy tych odmian, miło by było je poznać.
Część moich gladioli pochodzi z zakupu "mieszanki", bez oznaczenia odmian. Próbuję je rozpoznać, ale nie jest to łatwe. Istnieją już tysiące odmian, a wiele z nich nie zostało zarejestrowanych.
Zibi - podziwiam rabatę z "dziećmi" mieczyków! Widać, że są zdrowe i dobrze odżywione, co jest zapowiedzią udanych wykopków jesienią.
Gdzie Ty to wszystko zasadzisz na wiosnę .
Moje "dzieci" też mają się dobrze (podwyższona rabata po lewej stronie):
Pozdrawiam
Adam
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Witaj Adamie !
Niestety podobnie jak Ty najczęściej kupowałam mieszanki , zresztą przyznam że kiedyś liczyło się tylko byle mieć , dziś patrzę na to trochę inaczej ale wciąż jeszcze nie mam pomysłu jak to wszystko skatalogować i opisać i nie tylko o gladiole mi chodzi , na pocieszenie seledynowy się właśnie otwiera ;
Niestety podobnie jak Ty najczęściej kupowałam mieszanki , zresztą przyznam że kiedyś liczyło się tylko byle mieć , dziś patrzę na to trochę inaczej ale wciąż jeszcze nie mam pomysłu jak to wszystko skatalogować i opisać i nie tylko o gladiole mi chodzi , na pocieszenie seledynowy się właśnie otwiera ;
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Kasia79
To fuzarioza mieczyka.
Trzeba go wykopać i zniszczyć razem z cebulą a otaczającą go ziemie wyrzucić
To fuzarioza mieczyka.
Trzeba go wykopać i zniszczyć razem z cebulą a otaczającą go ziemie wyrzucić
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
To bardzo, bardzo niedobrze...
Wychodzi na to, że ani ziemi w części "ozdobnej" ogrodu, ani warunków do przechowywania cebul nie mam dobrych dla mieczyków. Tak wygląda ponad połowa dorosłych cebul, nie kupowałam w tym roku następnych i chyba dobrze zrobiłam.
Na drugiej połowie działki mam glebę bardziej przepuszczalną (czarna ziemia, ale lekka), tam posadziłam "dzieciaki", czyli cebulki przybyszowe i są ładne, zdrowe.
Pozostaje mi w takim razie pozbyć się zainfekowanych, a przyszłoroczne, wzmocnione przybyszowe posadzić na drugiej części działki.
Dzięki w każdym razie, będę działać.
A jeszcze jedno, czy po takich chorych cebulkach są jakieś przeciwskazania do innych nasadzeń? Miałam plan jesienią w tym miejscu urządzić rabatę bylinową.
Wychodzi na to, że ani ziemi w części "ozdobnej" ogrodu, ani warunków do przechowywania cebul nie mam dobrych dla mieczyków. Tak wygląda ponad połowa dorosłych cebul, nie kupowałam w tym roku następnych i chyba dobrze zrobiłam.
Na drugiej połowie działki mam glebę bardziej przepuszczalną (czarna ziemia, ale lekka), tam posadziłam "dzieciaki", czyli cebulki przybyszowe i są ładne, zdrowe.
Pozostaje mi w takim razie pozbyć się zainfekowanych, a przyszłoroczne, wzmocnione przybyszowe posadzić na drugiej części działki.
Dzięki w każdym razie, będę działać.
A jeszcze jedno, czy po takich chorych cebulkach są jakieś przeciwskazania do innych nasadzeń? Miałam plan jesienią w tym miejscu urządzić rabatę bylinową.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do odkażania przy objawach fuzariozy można użyć odkażalnika Desogerme. 10g na 100l wody i porządnie podlać , u mnie kilka mieczyków nim uratowałem z tych , na których bardzo mi zależało.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
PO wpisaniu w wyszukiwarkę nic mi nie wyskoczyło o takiej nazwie.Zibi_41 pisze:Do odkażania przy objawach fuzariozy można użyć odkażalnika Gesoderme....
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Zaszła literówka. Zibi pisze o Desogerme.
Poprawiłam.
bab...
Poprawiłam.
bab...