Poinsecja - gwiazda betlejemska,wymagania,pielęgnacja
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poinsecja - gwiazda betlejemska,wymagania,pielęgnacja
To może jeszcze zaczniesz podlewać fusami z kawy albo herbaty...
Nie wiem gdzie wynalazłeś, ale nie ma czegoś takiego jak ziemia do roślin kwitnących. Jeśli są takowe w handlu, to tylko chwyt marketingowy.
Wilczomlecz to sukulent, więc dobrze jest użyć przepuszczalnego podłoża w postaci standardowej mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku. Nawozić możesz z kolei albo nawozem do sukulentów albo roślin kwitnących. Stosując normalny nawóz, wiesz ile dostarczasz mikroelementów, a przede wszystkim ile azotu, fosforu i potasu.
Nie wiem gdzie wynalazłeś, ale nie ma czegoś takiego jak ziemia do roślin kwitnących. Jeśli są takowe w handlu, to tylko chwyt marketingowy.
Wilczomlecz to sukulent, więc dobrze jest użyć przepuszczalnego podłoża w postaci standardowej mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku. Nawozić możesz z kolei albo nawozem do sukulentów albo roślin kwitnących. Stosując normalny nawóz, wiesz ile dostarczasz mikroelementów, a przede wszystkim ile azotu, fosforu i potasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki, @norbert76, czyli zasadniczo ziemia jak pod kaktusy... Nie wiem czym tylko jest ta ziemia z włókien kokosowych czy też 'ziemia kokosowa', myślałem, że może będzie dobra dla egzotycznej gwiazdy lub ew. innych egzotyków, ale to sobie jeszcze doczytam.
Już wiem, musiałem pomylić nawóz do roślin kwitnących z ziemią do takich, to drugie nie istnieje..
Już wiem, musiałem pomylić nawóz do roślin kwitnących z ziemią do takich, to drugie nie istnieje..
- norbert76
Do sukulentów nie dajesz włókna kokosowego, gdyż zatrzymuje w podłożu wodę, a nie oto chodzi w uprawie tych roślin. Podłoże ma być mocno przepuszczalne, czyli około 1/2 ziemi, 1/2 żwirku.
Jeśli chodzi o nawożenie, to do lata dajesz nawóz albo do sukulentów, albo z przewagą azotu połową zalecanej dawki, a później do kwitnących. Z tymże żeby poisencja zakwitła musi być na jesieni zaciemniana. W wątku wcześniej było opisane.
Jeśli chodzi o nawożenie, to do lata dajesz nawóz albo do sukulentów, albo z przewagą azotu połową zalecanej dawki, a później do kwitnących. Z tymże żeby poisencja zakwitła musi być na jesieni zaciemniana. W wątku wcześniej było opisane.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A "substrat torfowy dla roślin kwitnących" jako ziemia dla poinsecji, opisany na pierwszej stronie tego tematu przez jednego z userów też tylko chwyt marketingowy albo wymysł ułańskiej fantazji, w sensie, że nie istnieje taka ziemia Wiedziałem, że ja sobie tego nie wymyśliłem, a wyczytałem I to jeszcze gdzie, a no TU ...
W marcu silne przycięcie do trzech pąków. Pytanie czy w styczniu, lutym powinna zimować w chłodniejszym miejscu, z dala od kaloryferów, czy to dopiero zrobić w marcu? Nie bardzo jasne kiedy ma ten okres spoczynku, teraz (styczeń, luty, marzec) czy od marca do maja W ciemności już jej nie ma po co trzymać, więc przy oknie?
W marcu silne przycięcie do trzech pąków. Pytanie czy w styczniu, lutym powinna zimować w chłodniejszym miejscu, z dala od kaloryferów, czy to dopiero zrobić w marcu? Nie bardzo jasne kiedy ma ten okres spoczynku, teraz (styczeń, luty, marzec) czy od marca do maja W ciemności już jej nie ma po co trzymać, więc przy oknie?
Mam pytanie, czy może być żwirek po kocie, oczywiście nieco oczyszczony, chyba, że lepiej nie, obornik koci dobry?
- norbert76
Chyba żartujesz...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko te, co wyrosną. notabene ściśle rzecz ujmując to nie liście, tylko przykwiatki
B.
B.